“Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε” στην Μεσοποταμία

0
mesopotamia
Η Μεσοποταμία στηρίζει τους πρόσφυγες, καθώς και τις αλληλέγγυες δομές και τους εθελοντές που τους βοηθούν.

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα “Η Λογοτεχνία στη μεγάλη οθόνη”, η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας παρουσιάζει, αυτή την Κυριακή, 13/3/2016, τη σουηδική ταινία “Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε”, σε σκηνοθεσία Φέλιξ Χέρνγκρεν.

mesopotamia

Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο γνωστό μυθιστόρημα του Γιόνας Γιόνασον και πρωτοβγήκε στις αίθουσες το 2015. Κουρασμένος από την ανιαρή ζωή του γηροκομείου στο οποίο βρίσκεται, ο Άλαν Κάρλσον αποφασίζει να εξαφανιστεί. Το ταξίδι που ξεκινά θα είναι απρόβλεπτο, γεμάτο ανατροπές και σουρεαλιστικό χιούμορ – ενώ παράλληλα ο θεατής παρακολουθεί την ανάμειξη του Κάρλσον σε μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα και τις συναντήσεις του με μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ίδιου αιώνα.

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016, στις εφτά το βράδυ. Πλάτωνος 13, Μοσχάτο. Η Μεσοποταμία στηρίζει τους πρόσφυγες, καθώς και τις αλληλέγγυες δομές και τους εθελοντές που τους βοηθούν. Έτσι, εκτός από την προαιρετική σας συνεισφορά στο Καλάθι της Αλληλεγγύης, κατά την προσέλευσή σας στις προβολές, μπορείτε επίσης να συνεισφέρετε χρηματικά, με όποιο ποσό μπορείτε και επιθυμείτε στο ειδικό κουτί που θα βρείτε στο χώρο, ενώ μπορείτε επίσης να εγγραφείτε στο mailing list των εθελοντών. Σας περιμένουμε!

«Υπάρχουν πολλά διαφορετικά θετικά στοιχεία, αλλά το νούμερο ένα είναι η εξαιρετική ιστορία. Έχει πλάκα, είναι λίγο παράλογη και εκκεντρική αλλά είναι πολύ αστεία. Νομίζω ότι όλοι οι άνθρωποι φοβούνται να γεράσουν. Έχουμε την γνωστή εικόνα να μένουν σε ένα γηροκομείο, όπου κανείς να μην τους επισκέπτεται και αυτοί απλά να κοιτούν τον τοίχο. Είναι πολύ δυσάρεστο να περνάς 10 χρόνια από τη ζωή σου έτσι. Είναι ανακουφιστικό να βλέπεις έναν άνδρα να πηδάει από ένα παράθυρο και να ξεκινά για τη μεγάλη περιπέτεια, που είναι εκεί και τον περιμένει. Είναι κάτι το οποίο, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε» επισημαίνει ο σκηνοθέτης Φέλιξ Χέρνγκρεν.

Η ταινία έχει ήδη βγει στις σκανδιναβικές χώρες από τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία. Στην Σουηδία, χαρακτηριστικά, έχει ξεπεράσει τα 700.000 εισιτήρια. «Η κωμωδία είναι ένα είδος που δεν ταξιδεύει εύκολα. Ίσως αυτή η ιστορία είναι πολύ καλή και δεν αφορά μόνο τους Σουηδούς βέβαια. Εννοώ ότι αφορά έναν υπέργηρο και υπό αυτό το πρίσμα είναι ένα είδος καθολικής ιστορίας» εξηγεί ο σκηνοθέτης.

«Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο και εξαφανίστηκε» είναι το πρώτο μυθιστόρημά του Γιούνας Γιούνασον. Σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις στη Σουηδία το 2010 και αμέσως μετά, έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο, αφού έχει μεταφραστεί σε 35 χώρες και έχει πουλήσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

one + eighteen =

Simple Share Buttons