Ο διόλου τυχαίος ”εγκλεισμός” ενός αναρχικού.

0

Από τη Μαρία Παρέντη

”Διέπραξα το αδίκημα που περικλείει όλα τα αδικήματα. Στον ταξικό πόλεμο πήρα θέση με τους αδικημένους” Τάσος Θεοφίλου.

Πάνε σχέδον πέντε χρόνια, από τον Αύγουστο του 2012, που ο Τάσος Θεοφίλου στερείται σωματικής ελευθερίας. Επιμένω στη σωματική, καθότι το πνεύμα του ανθρώπου παραμένει αδέσμευτο και χαρίζει απλόχερα λογοτεχνικά και πολιτικά αριστουργήματα, ακόμη και μέσα από τη φυλακή. Ο Τάσος ίσως γραφτεί στην ιστορία ως ένας μεγάλος στοχαστής και λογοτέχνης, που έγραψε το συγγραφικό του έργο μέσα σε ένα κελί.

Η ουσία όμως είναι ότι ένας άνθρωπος βρίσκεται αυτή τη στιγμή έγκλειστος, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Θυμίζουμε ότι  συνελήφθη στις 18 Αυγούστου του 2012 κατόπιν «ανώνυμου» τηλεφωνήματος, το οποίο τον κατονόμαζε ως εμπλεκόμενο στη ληστεία της Πάρου και στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ένας άγνωστος τηλεφωνεί στην αντιτρομοκρατική και λέει ότι ένας τύπος ονόματι Τάσος που έχει σχέση με την τρομοκρατία συμμετείχε στη ληστεία. Η διεύθυνση που έδωσε οδήγησε στο σπίτι του Θεοφίλου στη Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν εντοπίστηκε ο αριθμός του καταγγέλοντος; Μα είναι απλό, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία δεν έχει σύστημα αναγνώρισης κλήσεως!

Ο Τάσος Θεοφίλου συνελήφθη στην περιοχή του Κεραμεικού με ένα σακίδιο  που είχε πάνω του τη λέξη «Πάρος».

Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα λοιπόν, σέρνει έναν άνθρωπο σε δικαστήρια και φυλακές εδώ και πέντε χρόνια. Απτό στοιχείο για εμπλοκή σε έκνομη πράξη ουδέν, πλην ενός καπέλου. Το περιβόητο καπέλο που σύμφωνα με το κατηγορητήριο φέρεται να φορούσε ή ίσως και να μην φορούσε ο Θεοφίλου, στο οποίο εντοπίστηκε DNA του, που μπορεί και να μην ήταν δικό του. Ένα καπέλο που δε φαίνεται να εμφανίζεται στις φωτογραφίες από τον τόπο του εγκλήματος, ένα καπέλο που σχεδόν έπεσε από τον ουρανό.

Δεκαεννέα τω συνόλω μάρτυρες κατηγορίας, αυτόπτες μάρτυρες της ληστείας και αστυνομικοί και δε βρέθηκε ένας να αναγνωρίσει με βεβαιότητα τον κατηγορούμενο. Πέντε χρόνια τώρα ανακριτές, εισαγγελείς, φρουροί, δικαστικές αίθουσες, εδώλια, πέντε χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου.

Μετά τη συγκλονιστική του “απολογία” στις 28 Απριλίου 2017 στην εκδίκαση του εφετείου του- με τη λέξη απολογία εντός εισαγωγικών καθώς δεν θα έπρεπε κανείς να απολογείται σε ένα κράτος δικαίου για κάτι που δεν έχει κάνει- κλήθηκε από την εισαγγελία σήμερα το πρωί. Στην αίθουσα 70Α του Εφετείου Αθηνών η Εισαγγελέας πρότεινε και πάλι την ενοχή του.

Ο Τάσος Θεοφίλου είναι επικίνδυνος για το σύστημα, αν μπορούσαν θα του στερούσαν ακόμη και το δικαίωμα της γραφής, μα βλέπεις αυτές είναι πρακτικές άλλων ετών. Σάμπως όμως δεν αποτελεί πρακτική άλλων ετών, η ίδια του η καταδίκη;

Αν θέλουμε να μιλάμε για δικαιοσύνη, έστω κι αυτή την καταρρακωμένη την αστική, αν θέλουμε να εφαρμόζεται η ισότητα των πολιτών απέναντι στο νόμο όπως αυτή ορίζεται στο ίδιο το Σύνταγμα, αν θέλουμε να μην περάσει ούτε λεπτό στη φυλακή ένας άνθρωπος για εγκλήματα με τα οποία είχε την ίδια ακριβώς σχέση που είχε κι ο καθένας από μας, τότε δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Αν δεν σας λέει τίποτα το όνομα του Τάσου Θεοφίλου, ίσως αύριο σας πει κάτι το όνομα του παιδιού σας, του φίλου σας, του συντρόφου σας, το δικό σας…Το όνομα οποιουδήποτε από μας σε κάποιο πινάκιο.

* Η συνέχεια της δίκης στις 27 Ιουνίου με την αγόρευση των δικηγόρων του Τάσου Θεοφίλου, να είμαστε όλοι εκεί.

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 × 1 =

Simple Share Buttons