Μουσικός απολογισμός: Φεβρουάριος 2016

0

best-of-february-2016

Οι καλύτερες κυκλοφορίες για τον μήνα που μας πέρασε

Τον δεύτερο μήνα του 2016 επικράτησε μια σχετική άπνοια για τη μουσική, ένα είδος ηρεμίας πριν τον καταιγισμό από ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες που έχουν αναγγελθεί για την άνοιξη.

Μας έφερε όμως το πολυαναμενόμενο δεύτερο album των DIIVIs The Is Are“, μια εξαιρετική κλιμακούμενη συλλογή από shoegaze, indie-rock συνθέσεις με θέμα κυρίως την εξάρτηση και την απογοήτευση.

Ο Tim Gane των Stereolab με τη ψυχεδελική του μπάντα Cavern of Anti-matter κυκλοφόρησαν το „ Void Beats / Invocation Trex“, ένα συναρπαστικό album γεμάτο με ρετροφουτουριστικά – ως επί το πλείστον instrumental – κομμάτια, ενώ ο Daniel Wohl στο σκοτεινόHolographic“ συνδυάζει glitch και ambient με κλασικό λυρισμό, όπου ακόμη και όταν η σιωπή τρυπάει κατά διαστήματα το album, είναι φορτισμένη με ένταση.

Ο Aaron Funk –  γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Venetian Snares – αφήνοντας πίσω του το sampling αλλά και το editing, δοκιμάζει για πρώτη φορά να γράψει κομμάτια αποκλειστικά με χρήση παλιών (και τεράστιων) modular synthesizer, όπως μαρτυρεί και τίτλος του album „Traditional Synthesizer Music“. Το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακός IDM δίσκος ο ήχος του οποίου καταφέρνει να ακούγεται πάντα γνώριμος σε όσους έχουν μυηθεί στη μουσική του Funk.

To „Demain Est Une Autre Nuit“ του ζεύγους Essaie Pas από το Μόντρεαλ, συνεχίζει με πολύ ενδιαφέρον και φρέσκιες ιδέες την παράδοση του, γαλλικού κυρίως, minimal synthwave θυμίζοντας τους Liaisons Dangereuses αλλά και τους σύγχρονους Xeno & Oaklander.

Εκτός από την παρακάτω λίστα με τα 5 καλύτερα album του μήνα, αξίζει ακόμη να αναφέρουμε το πολύ καλό „Big Black Coat“ των Junior Boys στο γνώριμο electropop ύφος τους, τον Nils Frahm ως Nonkeen να διασκευάζει δικές του ωμές μελωδικές ηχογραφήσεις από τα 90’s στο όμορφο „The Gamble“, την ταλαντούχα Abi Reimold να μας θυμίζει Pj Harvey και Cat Power στο συναισθηματικό „Wriggling“ καθώς και την επιστροφή των Wild Nothing με το „Life of Pause“, μια άλλοτε ενδιαφέρουσα, ενίοτε ανιαρή στροφή σε ρετρό jazz-pop κατεύθυνση.

(πατήστε στους κόκκινους τίτλους για να ακούσετε κομμάτια από τις κυκλοφορίες)

5. Essaie Pas – „Demain Est Une Autre Nuit

4. Venetian Snares – „Traditional Synthesizer Music

3. Daniel Wohl – „Holographic

2. Cavern of Anti-Matter – „Void Beats / Invocation Trex

1. DIIV – „Is The Is Are“ : Δισκοκριτική εδώ

Κωνσταντίνος Βιτσαράς για το Νόστιμον Ήμαρ.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Κωνσταντίνος Βιτσαράς

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και σπούδασε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών. Η αγάπη του για τη μουσική τον οδήγησε ερασιτεχνικά στην παραγωγή αλλά και την αρθρογραφία. Τρέφεται από beats και σκοτεινά ηχοτόπια ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί από επιλογή στην πανίδα του Βερολίνου.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

seven + nineteen =

Simple Share Buttons