Μητέρες θηλάζουν προς υπεράσπιση της μητέρας γης

0

Μετάφραση Κρίκη Νικολέτα

Νεαρές μητέρες μαζεύτηκαν στο Edward Rydz-Śmigły Park στη Βαρσοβία για να προβάλλουν την αντίρρησή τους στη μαζική αποδάσωση, με σιωπηλή διαμαρτυρία. Κρατώντας βρέφη στην αγκαλιά τους, κάθισαν πάνω σε πρόσφατα κομμένους κορμούς δέντρων σιωπηλά, καθώς θήλαζαν τα παιδιά τους.

Η κίνησή μας απευθύνεται στις αρχές. Θέλουμε αυτή η κίνηση να συγκινήσει τις καρδιές τους. Πρέπει να αναλογιστούν σοβαρά αν ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Jan Szyszko, πραγματικά ενδιαφέρεται για τη φύση στην Πολωνία. Τα δέντρα έχουν κοπεί εδώ και κάποιο καιρό, αλλά πουθενά σε τέτοια κλίμακα. Η κατάσταση έχει πάρει τις διαστάσεις περιβαλλοντικής καταστροφής,” προειδοποιεί η Cecylia Malik, περιβαλλοντολόγος, καλλιτέχνις, ακτιβίστρια και διοργανώτρια της εκδήλωσης “Πολωνές Μητέρες στην Εκχέρσωση”

Νεαρές μητέρες μαζέυτηκαν στο Edward Rydz-Śmigły Park στη Βαρσοβία για να προβάλλουν την αντίρρησή τους στη μαζική αποδάσωση, με σιωπηλή διαμαρτυρία. Κρατώντας βρέφη στην αγκαλιά τους, κάθησαν πάνω σε πρόσφατα κομμένους κορμούς δέντρων σιωπηλά, καθώς θήλαζαν τα παιδιά τους. Κοντά τους ήταν σύζυγοι, αγαπημένα πρόσωπα και σύντροφοι, που παρακολουθούσαν από κοντά το γεγονός.

Το κίνημα ” Πολωνές μητέρες στην Εκχέρσωση” είναι ένα ενεπίσημο κίνημα πολιτών που δραστηριοποιείται για τη στήριξη της περιβαλλοντικής προστασίας στην Πολωνία. Σε συνδυασμό άλλων πραγμάτων, η ομάδα απαιτεί την άμεση παραίτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Jan Szyszko.

Ο νέος νόμος υλοτόμησης δέντρων

Υιοθετώντας τον με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς κανένα είδος δημόσιας διαβούλευσης, ο νόμος που συντάχθηκε από τον Szyszko, πέραστηκε από το Sejm στις 16 Δεκεμβρίου του 2016 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017. Ο καθένας μπορεί να κόψει ακόμα και κάποιο ιδιαίτερα γέρικο δέντρο χωρίς να πληροφορήσει τις σχετικές αρχές. Περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτάχθηκαν στις ιδέες του υπουργείου για την υλοτόμηση των δέντρων ήδη πριν την υλοποίηση του νόμου. Προηγουμένως, οι ποινές για την παράνομη υλοτόμηση μπορούσαν να φτάσουν σε ποσά πάνω απο 15,000 złote ανά δέντρο. Σήμερα, δεν ξεπερνάνε τα 500 złote ανά δέντρο και 200 złote ανά θάμνο.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την οργή μαζικών διαμαρτυριών. Η περφόρμανς των μαμάδων της Βαρσοβίας και των αγαπημένων τους εμπνεύστηκε από την κινητοποίηση “Μαμάδες της Κρακοβίας”, όταν στην αρχή του Μαρτίου, μια ομάδα γυναικών συναντήθηκε σε μία υλοτομημένη περιοχή στο πάρκο Lotników της Κρακοβίας και θήλασαν τα παιδιά τους καθισμένες στους κομμένους κορμούς των δέντρων. Η υλοτόμηση σε εκείνο το πάρκο είχε διεξαχθεί υπό τον νέο νόμο, που είναι ευρέως γνωστός ως Lex Szyszko.

Political Critique

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 × four =

Simple Share Buttons