15χρονος αποκαλύπτει χαμένη πολιτεία των Μάγια

0

mayas

Tα πιο λαμπρά αστέρια των αστερισμών αντιστοιχούσαν στις μεγαλύτερες πολιτείες των Μάγια

Χάρη στην προσωπική του θεωρία ότι, οι Μάγια επέλεγαν την τοποθεσία όπου θα οικοδομούσαν τις πόλεις τους με βάση το σχήμα των αστερισμών, ένας 15χρονος από το Κεμπέκ του Καναδά ανακάλυψε μια από τις πιο σημαντικές πολιτείες τους, η οποία θεωρούταν χαμένη.

Ο Ουίλιαμ Γκαντουρί από το Κεμπέκ, ανέλυσε 22 αστερισμούς για να διαπιστώσει ότι εάν συνέδεε επάνω στον χάρτη τα επιμέρους αστέρια των αστερισμών, έπαιρνε ένα σχήμα που αντιστοιχούσε στις τοποθεσίες 117 πολιτειών των Μάγια.

Με βάση αυτή τη θεωρία ανέλυσε στη συνέχεια τον 23ο αστερισμό, που περιλαμβάνει τρία αστέρια και δύο μόνο πόλεις των Μάγια στον χάρτη. Σύμφωνα με τη θεωρία, θα έπρεπε, κατά συνέπεια, να υπάρχει και μία 118η πολιτεία του αρχαίου πολιτισμού σε μία απομακρυσμένη περιοχή της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό.

mayas_mesa

Η ανάλυση του οπτικού υλικού από δορυφορικές λήψεις διαφόρων διεθνών διαστημικών υπηρεσιών (της καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας, της NASA και της ιαπωνικής Jaxa) αποκάλυψε τελικά μία πυραμίδα και περί τα τριάντα κτίρια στο ακριβές σημείο όπου τοποθετείται το τρίτο αστέρι του 23ου αστερισμού, όπως προέβλεψαν οι υπολογισμοί του Γκαντουρί.

«Οταν ο δρ ΛαΡόκ επιβεβαίωσε τον περασμένο Ιανουάριο ότι διακρίνει μία πυραμίδα και καμιά τριανταριά κτίρια ήταν καταπληκτικό», δήλωσε ο 15χρονος σε καναδέζικη εφημερίδα.

«Δεν καταλάβαινα γιατί οι Μάγια έκτισαν τις πόλεις τους μακριά από ποταμούς, σε όχι πολύ εύφορες περιοχές και στα όρη», αναφέρει ο μικρός επιστήμονας. «Επρεπε να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος και, καθώς λάτρευα τα αστέρια, μου ήρθε η ιδέα να επιβεβαιώσω αυτήν την υπόθεση. Με μεγάλη έκπληξη και συγκλονισμένος διαπίστωσα ότι τα πιο λαμπρά αστέρια των αστερισμών αντιστοιχούσαν στις μεγαλύτερες πολιτείες των Μάγια», ανέφερε ο Γκαντουρί.

Καθώς μελετούσε ένα χειρόγραφο βιβλίο για τους Μάγια. Ο 15χρονος από τον Καναδά βρήκε 22 αστερισμούς. Ενώνοντας τα επιμέρους αστέρια των αστερισμών για να δημιουργήσει σχήματα και τοποθετώντας στα σχήματά του σε διαφανές χαρτί επάνω σε έναν χάρτη του Google Earth διαπίστωσε ότι αντιστοιχεί στις τοποθεσίες των πολιτειών των Μάγια στη χερσόνησο του Γιουκατάν.

Συνολικά, 142 αστέρια αντιστοιχούν σε 117 πόλεις των Μάγια. Τα λαμπρότερα αστέρια αντιστοιχούν στις σπουδαιότερες πολιτείες τους. Η μέθοδός του λειτουργεί και στους πολιτισμούς των Αζτέκων, των Ινκας και των Χαράπα στην Ινδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες για οικονομικούς λόγους, οι αρχαιολογικές έρευνες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη στη χερσόνησο του Γιουκατάν, όπου βρίσκεται η 118η πολιτεία των Μάγια. Ομως οι αρχαιολόγοι έχουν υποσχεθεί στον Ουίλιαμ Γκαντουρί ότι θα είναι παρών στις ανασκαφές. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ονόμασε την πολιτεία, μία από τις πέντε μεγαλύτερες των Μάγια, K’AAK’CHI”Πύρινο Στόμα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Le Journal de Montreal

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

4 − three =

Simple Share Buttons