Άκου δασκαλίτσα

6

4 T

“Είσαι σαν βαρέλι, σκέφτεσαι και διδάσκεις σαν βαρέλι.”
Άκου ανθρωπάκο, Βίλχελμ Ράιχ

“When we grew up and went to school,
there were certain teachers who would hurt the children anyway they could
by pouring their derision upon anything we did
exposing every weakness however carefully hidden by the kids.”

Pink Floyd

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Μην κοιτάς αλλού! Σε σένα μιλάω, δασκαλίτσα.
Ναι, σε σένα με το αδύνατο σώμα, το ομοιόμορφο μαύρισμα και τα ωραία ρούχα.
Βαρέλι δεν είναι το σώμα σου, δασκαλίτσα, βαρέλι είναι η ψυχή σου.
Είναι ξύλινη και κούφια η ψυχή σου.

Σε ξέρω καλά, δασκαλίτσα.
Καθόσουν δίπλα μου στο δημοτικό και έτρωγες τα νύχια σου από το φόβο σου. Ήσουν καλή μαθήτρια, αλλά φοβόσουν.
Φοβόσουν τη μητέρα σου, τη δασκάλα σου, τον εαυτό σου.
Γιατί η μητέρα σου ήθελε να είσαι τέλεια και η δασκάλα σου θα σε χλεύαζε αν έκανες κάποιο λάθος ή αν δε θυμόσουν πως γράφεται το «βαρέλι».
Και φοβόσουν τον εαυτό σου, γιατί την προηγούμενη νύχτα η μητέρα σου σε βρήκε να «χαϊδεύεσαι» αντί να διαβάζεις και σου εξήγησε ότι τα «καλά» κορίτσια δεν κάνουν τέτοια πράγματα.

Αλλά τότε δεν έφταιγες εσύ, δασκαλίτσα.
Ήσουν παιδί και ο παιδικός ερωτισμός πρέπει να μένει κρυμμένος κάτω από τα σεντόνια.

Σε θυμάμαι, δασκαλίτσα.
Καθόσουν δίπλα μου στο λύκειο και δεν μπορούσες να σταματήσεις να χτυπάς νευρικά το πόδι σου καθώς επαναλάμβανες, λέξη προς λέξη, κόμμα προς κόμμα, το κείμενο της ιστορίας που είχες αποστηθίσει, χωρίς ποτέ να σε νοιάζει για την Ιστορία, χωρίς ποτέ να σε νοιάζει για τη μόρφωση, έχοντας στο μυαλό σου μόνο το φόβο της αποτυχίας και μια σχολή με πολλά «μόρια», με πολλές πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Ήθελες κι εσύ να φιλήσεις ένα αγόρι, να κάνεις έρωτα με ένα αγόρι, όπως έκαναν οι άλλες, οι τσούλες, αλλά δεν είχες καιρό για τέτοια.
Αλλά τότε δεν έφταιγες εσύ, δασκαλίτσα.

Ήσουν στην εφηβεία και η εφηβική σεξουαλικότητα πρέπει να μένει κρυμμένη στις τουαλέτες.

Σε γνωρίζω, δασκαλίτσα.
Καθόσουν δίπλα μου στο αμφιθέατρο, σε μια σχολή που δε σου έδινε τίποτα, αλλά θα την τελείωνες, γιατί χρειαζόσουν το πτυχίο για να συνεχίσεις να φοβάσαι μη μείνεις άνεργη πτυχιούχος.
Είχες οργανωθεί σε μια κάποια νεολαία, όχι γιατί είχες ιδανικά, αλλά γιατί αυτοί θα σε βοηθούσαν να βρεις μια δουλειά, για να συνεχίσεις να φοβάσαι –μην τη χάσεις.
Και μια νύχτα πηδήχτηκες με κάποιο συμφοιτητή σου, αλλά δεν ένιωσες τίποτα, παρά μόνο πόνο, κι αυτός έφυγε περήφανος που σε είχε πονέσει.
Τότε έφταιγες, δασκαλίτσα, γιατί ήσουν πια ενήλικη.

Σε ξέρω, δασκαλίτσα.
Την πρώτη μέρα που πήγες στο σχολείο κουβαλούσες στην τσάντα σου τη Μοντεσόρι και τον Νηλ. Αλλά γρήγορα κατάλαβες ότι είναι δύσκολο να διδάσκεις την ελευθερία, ίσως να ντράπηκες ή και να ζήλεψες τους άλλους δασκάλους που γελούσαν με την παρθενική αφέλεια σου.

Η ξύλινη ψυχή σου δεν το άντεξε και έστειλες τη Μοντεσόρι τιμωρία στη γωνία, μαζί με τα παιδιά που ήθελαν να παίζουν αντί να αποστηθίζουν.

Σε θυμάμαι, δασκαλίτσα.
Να διαβάζεις ολημερίς τα περιοδικά γάμου και να ονειρεύεσαι τον πρίγκιπα που θα σε παντρευτεί. Όχι αυτόν που θα σε αγαπήσει και θα απελευθερώσει το σώμα σου, αλλά εκείνον που θα σε πάει στην εκκλησία, που θα σου κάνει δεξίωση σε καλό εστιατόριο, εκείνον που θα γεμίσει την κούφια σου ψυχή με πράγματα.

Και όταν ο νόμιμος σύζυγος δε σε ικανοποίησε σεξουαλικά έψαχνες αλλού για την ηδονή ή παραδόθηκες στην κατάθλιψη.
Και έφταιγες εσύ, που η μοιχεία έπρεπε να μένει κρυμμένη κάτω από τις λέξεις.

Σε ξέρω, δασκαλίτσα.
Έκανες παιδιά με έναν άντρα που δεν αγαπούσες και τα έμαθες να σε φοβούνται, να σε υπακούουν. Ακριβώς όπως σε φοβούνταν και σε υπάκουαν οι μαθητές σου.

Και το μόνο που περίμενες ήταν το καλοκαίρι, για να ξεχαστείς με ένα «άρλεκιν» στην παραλία, αφού κανείς δεν έδινε πλέον σημασία στο ρημαγμένο σου σώμα.

Σε βλέπω, δασκαλίτσα.
Πέρασες πια την εμμηνόπαυση και έχεις μείνει μόνη –όπως ήσουν σε όλη σου τη ζωή. Ο άντρας σου σε άφησε για μια που «δεν μπορείς να καταλάβεις τι της βρήκε» και τα παιδιά σου σε αποφεύγουν όσο πιο διακριτικά μπορούν.
Και τώρα περιμένεις τη σύνταξη, για να μένεις στο σπίτι και να βλέπεις σαπουνόπερες όλη μέρα –μόνη.

Και γιατί στα λέω όλα αυτά;
Ο ανθρωπάκος μέσα μου –γιατί ναι, έχω κι εγώ έναν τέτοιο και παλεύω να τον ξεφορτωθώ- μου λέει να μη μιλήσω, να μη γράψω, να μη φανερωθώ.
Γιατί δε θέλει να δείξει ότι φοβάται.
Τι φοβάται;

Εσένα φοβάμαι, δασκαλίτσα.
Γιατί εσύ, μια ξύλινη γυναίκα, θα θελήσεις να κάνεις το παιδί μου ξύλινο σαν κι εσένα.
Θα το μάθεις να μισεί το σώμα του και να κρύβει τον ερωτισμό του.
Θα το μάθεις να μη σκέφτεται, αλλά να αποστηθίζει, για να ανταπεξέλθει στις οδηγίες που σου έστειλε ο ξύλινος υπουργίσκος.
Αλλά πρωτίστως θα το μάθεις να φοβάται.

Σε τρέμω, δασκαλίτσα.
Επειδή είσαι ανικανοποίητη κι επειδή μισείς τη ζωή, θα προσπαθήσεις να την πνίξεις μέσα στο σώμα του παιδιού μου, απ’ όπου αναβλύζει ανεξέλεγκτα.

Θα προσπαθήσεις να φτιάξεις αυτόματες μηχανές φόβου, που θα υπακούουν επειδή φοβούνται, που θα μαθαίνουν επειδή φοβούνται, που θα ζουν επειδή φοβούνται.

Αλλά δε θα σ’ αφήσω, δασκαλίτσα.
Δε θα σε αφήσω να καταστρέψεις το παιδί μου.
Θα του αποκαλύψω πόσο ξύλινη είσαι, πόσο κούφια, πόσο μικρή, πόσο δασκαλίτσα.
Θα τον πάρω από τα περιποιημένα νύχια σου ακόμα κι αν χρειαστεί να βγει από την κοινωνία.
Γιατί η κοινωνία σου, δασκαλίτσα, στηρίζεται στο φόβο και στο μίσος.

Η κοινωνία είσαι εσύ, δασκαλίτσα.
Ξύλινη και κούφια.

Κι εγώ θα μάθω στο παιδί μου να βάζει φωτιές!
…Και πάνω από τις φλόγες του παλιού κόσμου θα ακούει την «Ωδή στη Χαρά».
Χωρίς να φοβάται.-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Γελωτοποιός https://www.facebook.com/gelotopoios/

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γελωτοποιός

Διαδικτυακό ψευδώνυμο ενός εγγονού της Πηνελόπης Δ. Μπλογοτέχνης και ελεύθερος στοχαστής, αυτοδίδακτος και άνεργος, αγνωστικιστής ένθεος, ανένταχτος και άνευ πεποιθήσεων. Πίνει μόνο κρασί.

6 Comments

 1. Γελωτοποιός
  Γελωτοποιός on

  Και η άλλη πλευρά

  “Τώρα πια, που το δικό μου παιδί ξεκίνησε να πηγαίνει στο σχολείο, εύχομαι να βρεθεί στο δρόμο του ένας δάσκαλος ή καθηγητής σαν τον Παπαγεωργάκη. Ή κάποιος σαν τον εμπνευσμένο δάσκαλο σε κάποιο χωριό της Κρήτης (συγνώμη, δάσκαλε που δε θυμάμαι το όνομα σου), που τιμάει το ανώτερο λειτούργημα, αυτό του παιδαγωγού. Ή κάποια σαν τη φίλη μου τη Ζ. από την Νάξο που τσιμπάει τα παιδιά –πνευματικά- για να ξυπνήσουν και να δουν τι συμβαίνει γύρω τους.

  Είναι κάτι που δεν πληρώνεται και είναι κάτι που μόνο ο παιδαγωγός με αγάπη μπορεί να κάνει. Να μάθει στα παιδιά ότι «η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση» και ότι όλοι –ακόμα και οι μέτριοι ή οι «κακοί» μαθητές- είναι άξιοι.”
  http://sanejoker.info/2012/03/oh-captain-my-captain2.html

 2. Λυμπεροπούλου Βασιλική on

  Άκου, ανθρωπάκι,
  Δεν ξέρω ποιες δασκαλίτσες σε δίδαξαν και σε έκαναν να σχηματίσει αυτή την άποψη. Δεν ξέρω ποια καθόταν δίπλα σου στο θρανίο τρώγοντας τα νύχια της γιατί φοβόταν. Δεν ξέρω ποια έβλεπα να διαβάζει άρλεκιν.
  Ξέρω, όμως, πως αν κάνεις τώρα μία βόλτα στα σχολεία, θα βρεις δασκάλους με όραμα. Δασκάλους που διδάσκουν μέσα από την ψυχή τους. Δασκάλους που μπήκαν στη σχολή με τα πολλά μόρια γιατί το ήθελαν. Γιατί έβρισκαν κάτι στη σχολή, ένιωθαν κάτι στην καρδιά διαβάζοντας μοντεσσορι. Ένιωθαν κάτι στην καρδιά όταν πήγαν στο σχολείο. Κι όταν αυτοί οι δάσκαλοι πήγαν στο σχολείο, στην τάματα τους δεν είχαν βιβλία. Είχαν όρεξη, όνειρα και αγάπη. Είχαν τρόπους να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο. Δασκάλους που περίμεναν χρόνια να μπουν σε μία τάξη, γιατί πλέον δεν είναι εξασφαλισμένη η θέση, όμως δεν τα παράτησαν και βοηθούσαν αφιλοκερδώς παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο.
  Θα βρεις δασκάλους που διδάσκουν στα παιδιά να μην φοβούνται, να μη δειλιάζουν, να μην δέχονται παθητικά τα γεγονότα. Τα διδάσκουν να αντιδρούν, να κρίνουν, να λένε δυνατά τη γνώμη τους.
  Κι όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιούν βιβλία και στείρες γνώσεις.
  Τα διδάσκουν να αγαπούν, να σέβονται, να διεκδικούν. Δασκάλους που εμπνέουν, ωθούν, πυροδοτούν…
  Μα πάνω από όλα, ανθρωπάκο, θα δεις δασκάλους που διδάσκονται από τα παιδιά, που εμπνέονται, ωθούνται και πυροδοτούν ται από αυτά…

  Άκου, ανθρωπάκο, δεν υπάρχουν δασκαλίτσες… Υπάρχουν Δάσκαλοι / ες κι υπάρχουν, ίσως και κάποιοι που απλώς διδάσκουν… Αυτοί είναι λίγοι. Και δεν αρκούν να μειωθούν το έργο του Δασκάλου..
  Τίποτα δεν φοβάμαι, ανθρωπάκο. Και ξέρεις κάτι; Αυτό το θάρρος μού το δίνουν τα παιδιά… με την αγάπη τους.
  Αυτή είναι ή αμοιβή μου. Ούτε μίσος ούτε φόβος. Μόνο αγαπη.

 3. Λυμπεροπούλου Βασιλική on

  Άκου, ανθρωπάκο,
  Δεν ξέρω ποιες δασκαλίτσες σε δίδαξαν και σε έκαναν να σχηματίσεις αυτή την άποψη. Δεν ξέρω ποια καθόταν δίπλα σου στο θρανίο τρώγοντας τα νύχια της γιατί φοβόταν. Δεν ξέρω ποια έβλεπες να διαβάζει άρλεκιν.
  Ξέρω, όμως, πως αν κάνεις τώρα μία βόλτα στα σχολεία, θα βρεις δασκάλους με όραμα. Δασκάλους που διδάσκουν μέσα από την ψυχή τους. Δασκάλους που μπήκαν στη σχολή με τα πολλά μόρια γιατί το ήθελαν. Γιατί έβρισκαν κάτι στη σχολή, ένιωθαν κάτι στην καρδιά διαβάζοντας μοντεσσορι. Ένιωθαν κάτι στην καρδιά όταν πήγαν στο σχολείο. Κι όταν αυτοί οι δάσκαλοι πήγαν στο σχολείο, στην τσάντα τους δεν είχαν βιβλία. Είχαν όρεξη, όνειρα και αγάπη. Είχαν τρόπους να κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο. Δασκάλους που περίμεναν χρόνια να μπουν σε μία τάξη, γιατί πλέον δεν είναι εξασφαλισμένη η θέση, όμως δεν τα παράτησαν και βοηθούσαν αφιλοκερδώς παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο.
  Θα βρεις δασκάλους που διδάσκουν στα παιδιά να μην φοβούνται, να μη δειλιάζουν, να μην δέχονται παθητικά τα γεγονότα. Τα διδάσκουν να αντιδρούν, να κρίνουν, να λένε δυνατά τη γνώμη τους.
  Κι όλα αυτά χωρίς να χρησιμοποιούν βιβλία και στείρες γνώσεις.
  Τα διδάσκουν να αγαπούν, να σέβονται, να διεκδικούν. Δασκάλους που εμπνέουν, ωθούν, πυροδοτούν…
  Μα πάνω από όλα, ανθρωπάκο, θα δεις δασκάλους που διδάσκονται από τα παιδιά, που εμπνέονται, ωθούνται και πυροδοτούνται από αυτά…

  Άκου, ανθρωπάκο, δεν υπάρχουν δασκαλίτσες… Υπάρχουν Δάσκαλοι / ες κι υπάρχουν, ίσως και κάποιοι που απλώς διδάσκουν… Αυτοί είναι λίγοι. Και δεν αρκούν να μειωθούν το έργο του Δασκάλου..
  Τίποτα δεν φοβάμαι, ανθρωπάκο. Και ξέρεις κάτι; Αυτό το θάρρος μού το δίνουν τα παιδιά… με την αγάπη τους.
  Αυτή είναι ή αμοιβή μου. Ούτε μίσος ούτε φόβος. Μόνο αγαπη.

 4. Πιστευω Βασιλικη οτι ο Γελωτοποιος κρτιτικαρει την κοινωνια και οχι συγκεκρυμενα τους δασκαλους και τις δασκαλες

  • Σομσοκ on

   ΑΠλά εντελώς τυχαία αναπαράγει κάποια πρότυπα-όπως π.χ. ότι ντε και καλά είναι θηλυκού γένους όλη η αυτή η καταπίεση η σωματοποιημένη που ξεσπάει στα παιδιά-δασκάλα λέει…γιατί δε λέει δασκαλάκο?ας αναρωτηθούμε…αλλά ν΄ταξει άνθρωπος της εποχής του κι αυτός πού να ξεφύγει από τα στερεότυπα?να είμαστε επιεικείς…όχι!, να σκεφτόμαστε λίγο πριν γράψουμε ένα κείμενο που αναπαράγει κυρίαρχη ιδεολογία και γεμάτο γενικεύσεις..

 5. Οι θεωρίες του διαστροφικού, και σεξουαλικού εγκληματία Alfred Kinsey, “ήρθαν” και “έδεσαν” με τον ανερμάτιστο, αρνητή της ταυτότητάς του, (τον λένε και ριζοσπάστη ) Wilhelm Reich !
  …και όλα αυτά με background την «Ωδή στη Χαρά», της Ευρώπης των λαών.
  Όχι των Ευρωπαϊκών !
  …των άλλων!

Αφήστε Ένα Σχόλιο

3 × five =

Simple Share Buttons