Κέρδισε η λιτότητα στην Πορτογαλία

0

passos_coelho

Ο Πέντρο Πάσος Κοέλιο πέτυχε ένα μοναδικό κατόρθωμα: να γίνει ο πρώτος πρωθυπουργός ευρωπαϊκής χώρας, ο οποίος μετά την επιβολή των αυστηρών πακέτων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα κατάφερε να κερδίσει εκλογές. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Πορτογαλία, που δίνουν καθαρή πρωτιά του κυβερνώντος συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών (PSD) με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDS).

Το Μπλόκο της Αριστεράς έκανε την έκπληξη διαψεύδοντας δημοσκοπήσεις και αναδεικνύεται σε τρίτη δύναμη της χώρας με 9,8% (από 5,17% και 8 έδρες το 2011) ενώ ακολουθεί η CUP, η συμμαχία κομμουνιστών και Πράσινων που λαμβάνει ποσοστό 7,7% (όσο σχεδόν και στις προηγούμενες εκλογές όταν πήρε 7,9% και 16 έδρες).

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, είπε χθες ότι ήταν έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση μετά τη νίκη της συμμαχίας τους που κέρδισε μεν τις εκλογές αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

«Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή», είπε.

Για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία, ο συνασπισμός του Κουέλιου θα χρειαζόταν γύρω  στο 44% των ψήφων.

Πανηγυρικό
Στους δρόμους πανηγυρίζοντας τη νίκη | AP Photo/Steven Governo

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ο κυβερνητικός συνασπισμός εξασφάλισε άνετο προβάδισμα αλλά έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Το ποσοστό του αγγίζει το 40% και καταγράφει διαφορά 8 ποσοστιαίες μονάδες από το δεύτερο κόμμα.

Οι πρώτες εκλογές μετά τη «διάσωση» της Πορτογαλίας με 78 δισ. ευρώ έναντι αιματηρής λιτότητας, περισσότερο από θρίαμβο της κυβερνώσας Κεντροδεξιάς ήταν βαριά ήττα των Σοσιαλιστών. Μπορεί οι εκλογές να δίνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό χαμηλότερα ποσοστά από το 2011, όταν τα δύο κόμματα μαζί είχαν κατακτήσει το 50,37% και 132 έδρες.

Αλλά αυτή ήταν η μικρότερη φθορά που θα μπορούσαν να είχαν υποστεί έπειτα από τέσσερα χρόνια περικοπών και μέτρων λιτότητας, τα οποία παρά τη ρητορική για ανάκαμψη θα επικρατήσουν επί πολύ ακόμη στη χώρα, όπως άλλωστε βεβαίωνε ο Κοέλιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε χθες το βράδυ στον νικητή των πορτογαλικών εκλογών Πέδρο Κοέλιο και τον συνεχάρη.

efsyn.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

fourteen + 15 =

Simple Share Buttons