Κεν Λόουτς: Ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει από τον νεοφιλελευθερισμό

1

ken-loach-cannes-2014

Στον Κεν Λόουτς για το ”I, Daniel Blake” ο Χρυσός Φοίνικας

Ο Βρετανός σκηνοθέτης κέρδισε για δεύτερη φορά τον Χρυσό Φοίνικα του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες μετά το 2006 με το ”Ο Άνεμος χορεύει το κριθάρι”.

Το ”I, Daniel Blake” θίγει το ζήτημα των επιδομάτων, της λιτότητας και της γραφειοκρατείας στην Μεγάλη Βρετανία.

ken-loach

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν την βράβευση ο Κεν Λόουτς μίλησε για τον κίνδυνο του Νεοφιλελευθερισμού ο οποίος δημιουργεί φτώχεια και καταστροφή σε όλο τον πλανήτη, αλλά και για την ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης.

«Είναι παράξενο το γεγονός ότι παραλαμβάνω αυτό το βραβείο αυτή τη στιγμή είναι παράξενο γιατί οι άνθρωποι που ενέπνευσαν αυτήν την ταινία, που δεν έχουν να φάνε, έχουν ευκαιρία να τους σκεφτούμε και να μιλήσουμε για αυτούς. Το σινεμά μας κάνει καμιά φορά να βλέπουμε καθαρότερα τον κόσμο κι ο κόσμος μας αυτή τη στιγμή κινδυνεύει, από τις ιδέες που αποκαλούμε νεοφιλελευθερισμό που απειλεί να μας φτάσει στην καταστροφή, στη δυστυχία εκατομμυρίων ανθρώπων, από την Ελλάδα ως τη Βραζιλία.

Το σινεμά έχει πολλές παραδόσεις. Μία είναι το σινεμά της διαμαρτυρίας, αυτό που δείχνει τους ανθρώπους ενάντια στην εξουσία. Ελπίζω η ταινία μας να συνεχίζει αυτήν την παράδοση. Κινδυνεύουμε να απελπιστούμε κι όταν υπάρχει τόση απελπισία, η ακροδεξιά το εκμεταλλεύεται – πρέπει να πιστέψουμε ότι ένας διαφορετικός κόσμος είναι εφικτός κι απαραίτητος»

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

1 Comment

  1. Μιχάλης on

    Συγγνώμη αλλά είναι το λιγότερο “αφέλες” να δηλώνεις ότι το πρόβλημα είναι ο νεοφιλελευθερισμός ο οποίος είναι απλώς μία έκφανση του καπιταλισμού. Όπως επίσης είναι “αφελές” να δηλώνεις ανήσυχος για τον εκφασισμό της Ευρώπης ο οποίος είναι και αυτός μία έκφανση του καπιταλισμού. Γενικώς είναι “αφελές” το να κοιτάς το δέντρο και όχι το δάσος.

    Μία διακήρυξη ενάντια στο φασισμό δεν μπορεί να έχει ίχνος εικικρίνειας, όταν μένουν ανέπαφες οι κοινωνικές καταστάσεις που τον παράγουν σαν φυσική αναγκαιότητα

Αφήστε Ένα Σχόλιο

twenty − seventeen =

Simple Share Buttons