Κάποιος να μιλήσει στον κύριο Ζίζεκ και να πει την αλήθεια

1

zizek

Αφορμή για το παρόν κείμενο είναι η ομιλία του γνωστού Μαρξιστή και πλέον «Συριζαίου» φιλόσοφου, SlavojŽižek,που θα λάβει χώρα, αύριο, 14 Απριλίου στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης στα πλαίσια μιας σειράς διαλέξεων ονόματι Greecestrikesback”.

Της Κατερίνας Μπούτου

Ο τίτλος της ομιλίας του, όπως ξεκάθαρα φαίνεται στην Σταργουρσικής αισθητικής ξεκαρδιστική αφίσα, είναι Syriza: A new name for freedom.  Το πάζλ αυτών των διαλέξεων συμπληρώνουν οι ομιλίες Ρένας Δούρου και Μαρίας Φαραντούρη στις 17 και 18 Απριλίου.

Ω ναι, ο Ζίζεκ(ος) παραμένει πιστός Συριζαί(κ)ος. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Ζίζεκ είναι διακεκριμένος φιλόσοφος και ψυχαναλυτής, ενάντιος στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση και υπέρμαχος μιας περισσότερο ανθρωπιστικής κοινωνίας με βασικούς άξονες την ελευθερία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το περιβάλλον κ.ο.κ. Αντιλαμβανόμενη το γεγονός ότι ο κύριος Ζίζεκ δεν γνωρίζει ελληνικά με επακόλουθο να μην έχει πρόσβαση στην πλήρη ελληνική ειδησεογραφία ή έστω σε αντικειμενικά μέσα ενημέρωσης και να μην έχει ρεαλιστική εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, θεωρώ, κατά την ταπεινή μου άποψη, ότι κάποιος πρέπει να του μιλήσει.

Κάποιος πρέπει να μιλήσει στον κύριο Ζίζεκ για τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, που «εξεπλάγη» όταν «πρωταντίκρυσε» το στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αμυγδαλέζα και ανακοίνωσε αυθημερόν την οσονούπω εκκένωση του και στη συνέχεια απελευθέρωσε για το θεαθήναι μερικούς μετανάστες στο άγνωστο ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα ανοικτό μαζί με τα υπόλοιπα 29. Για τον Πανούση που κελεύει διμοιρίες ΜΑΤ στις Σκουριές Χαλκιδικής να επιτίθενται σε διαδηλωτές που είναι ΑΠΛΑ ενάντια στην εκμετάλλευση της περιοχής από την ElDoradoGold. Με τους μεταλλωρύχους να είναι σε άριστη συνεργασία με τους αστυνομικούς προκειμένου να συνεχίσουν ακάθεκτοι το «έργο» τους. Για τον Πανούση που προαναγγέλει θανατηφόρο κατάληξη(!) σε όσους συνεχίζουν να εναντιώνονταιστην επιβλαβέστατη -για την υγεία και το περιβάλλον – εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Μια πράξη που καταδίκαζε προεκλογικά το κυβερνών κόμμα που έχρισε τον Πανούση Αναπληρωτή Υπουργό.

Κάποιος να μιλήσει στον κύριο Ζίζεκ για την επαναφορά του αστυνομικού της γειτονιάς, τις πολυδάπανες στρατιωτικές φιέστες εθνικών επετείων και τελετές υποδοχής «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα.Τους άθικτους φοροφυγάδες ολιγάρχες που ακόμα αναμένουμε την περιβόητη «ρήξη» της κυβέρνησης μ’αυτούς καθώς και τα προπαγανδιστικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας τα οποία ανήκουν στους προαναφερθέντες ολιγάρχες και σπέρνουν τρομολαγνεία κάθε λεπτό που περνάει παρουσιάζοντας τελευταία μια πεντάλεπτη ειρηνική διαμαρτυρία ως κατάληψη αναρχικών μεταμφιεσμένων σε πολιτικούς στη Βουλή. Για τον Προκόπη Παυλόπουλο που πρόσφατα χρίστηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Εν αρχή ην ο Πάκης, μην ξεχνιόμαστε).

Κάποιος να μιλήσει στον κύριο Ζίζεκ για το βαθιά ριζωμένο παρακράτος που εξακολουθεί να δρα ανενόχλητο επιπλήττοντας περισσότερο μάχιμους δημοσιογράφους όπως ο Βαξεβάνης για συκοφαντική δυσφήμιση (παρόλο που δημοσίευσε πρώτος την λίστα Λανγκάρντ) απ’ότι άτομα σαν τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου (που νόθευσε την εν λόγω λίστα αφαιρώντας το όνομά του μαζί μ’αυτά των συγγενών του). Για το «πατριωτικό καθήκον» αποπληρωμής του φόρου ΕΝΦΙΑ από κάθε Έλληνα πολίτη ανεξάρτητα από τις δυνατότητες του σύμφωνα πάντα με την Αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Ένας φόρος που επέβαλε η προηγούμενη ακροδεξιά κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ της κυρίας Βαλαβάνη υποσχέθηκε προεκλογικά την άμεση κατάργησή του. Για τους δύο και κάτι μήνες αριστερής κυβέρνησης που μόνο τις πρώτες μέρες είχαν μια essence σοσιαλισμού.

Αναρωτιέμαι πως θα αντιδρούσε ο Ζίζεκ σε περίπτωση που γνώριζε όλα τα παραπάνω ή τουλάχιστον κάποια από αυτά. Θα στήριζε με το ίδιο σθένος το ΣΥΡΙΖΑ όπως πράττει τώρα; Θα έδινε κι εκείνος άπλετο «χρόνο» στην κυβέρνηση ή θα απαιτούσε εγρήγορση από τον ΣΥΡΙΖΑ στα φλέγοντα εσωτερικά ζητήματα ώστε να μην πέσει «στα βράχια»; Μόνο οι διαπραγματεύσεις χρέους με τους εταίρους και οι διακρατικές σχέσεις της Ελλάδας είναι υψίστης σημασίας, όλα τα υπόλοιπα τα προσπερνάμε; Πως να εξέταζεστην παρούσα φάση την υπόθεση στις Σκουρίεςή εκείνητων στρατοπέδων συγκέντρωσης;Θα εξακολουθούσε να ταυτίζει το ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα μορφή  ελευθερίας όπως άλλωστε τιτλοφορείται και η ομιλία του; Θα αναγνώριζε το γεγονός ότι δάκτυλοι της ακροδεξιάς και της νεοφιλελεύθερης ολιγαρχίας πασχίζουν να εκφασίσουν την παρούσα κυβέρνηση και σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτό πλήρως, τότε θα την ρίξουν κυριολεκτικά «στα βράχια»;

Αν μη τι άλλο, η νέα κυβέρνηση έχει μια ισχυρή αίσθηση σιγουριάς. Τρανό παράδειγμα, οι πρόσφατες αναφορές του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι οι εποχές πραξικοπημάτων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και πως ο Αντώνης Σαμαράς θα μείνει για πολύ καιρό στην αντιπολίτευση. Seriously? Γι’αυτό ψήφισε ο κόσμος τον Τσίπρα; Για να κάνει «νιάνια νιανιάνια» απ’την Πρωθυπουργική καρέκλα σ’έναν αρχομανή ακροδεξιό της νυν αντιπολίτευσης που αρνούνταν να παραδώσει αυτοπροσώπως το Μέγαρο Μαξίμου; Όχι για να θίξει πως δεν του αξίζει μια αντιπολίτευση επιπέδου Σαμαρά-Βενιζέλου προαναγγέλοντας ξεκάθαρα ότι θα υποστούν κυρώσεις και αυτοί αλλά και όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα όπως αυτό της λίστας Λανγκάρντ; Άν συνεχίσει έτσι ο Τσίπρας, όχι Ζίζεκ και Γραβράς δεν θα μείνουν στο πλευρό του, ούτε η Άντζυ Σαμίου δεν θα κάνει like στις αναρτήσεις του.

Εν κατακλείδι, ας ελπίσουμε ότι κάποιος θα έχει το θάρρος να μιλήσει ανοικτά εκείνη την μέρα στον κύριο Ζίζεκ, διαφωτίζοντάς τον με τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ελλάδα που μόνο νέα μορφή ελευθερίας δεν θυμίζουν.

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Κατερίνα Μπούτου

Διεθνολόγος, τρόπον τινά περιβαλλοντολόγος και παρολίγον ουρολόγος που απεχθάνεται την ανευ λόγου πολιτική ορθότητα και την παραπληροφόρηση. Ζει τα τελευταία χρόνια στη Σουηδία.

1 Comment

  1. Κ. Μ.

    Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σε αυτό το κείμενο φυσικά και δεν υποστηρίζω την εξέλιξη του HOT DOC και τoυς ενίοτε σκανδαλοθηρικούς τίτλους του, όμως δεν γίνεται να μην παραδεχθούμε τις άδικες διώξεις που έχει υποστεί ο Βαξεβάνης με στόχο την απόκρυψη της αλήθειας. Και συγκεκριμένα την μεταχείριση του από την δικαιοσύνη σε σχέση τον Παπακωνσταντίνου.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

seven − 2 =

Simple Share Buttons