Καπετάν Κόζιακας, ένας από τους πρωτοστάτες του Αντάρτικου.

0

Επιμέλεια: Μαρία Παρέντη

Ο θρυλικός καπετάν Κόζιακας, κατά κόσμον Θωμάς Πάλλας, ήταν από τους πρώτους αντάρτες στη Θεσσαλία και πρωτεργάτης της Εθνικής Αντίστασης. Γεννημένος στα Κρανιά Ασπροποτάμου το 1917, και μεγαλωμένος  στη Φαρκαδόνα Τρικάλων, θα αποφοιτήσει από το Λύκειο και θα εισαχθεί στη Νομική Σχολή.

Εντάχτηκε από πολύ νέος στην αριστερά, στην ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ, και πολύ σύντομα αναδείχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα στελέχη του στη Θεσσαλία, αλλά και πανελλαδικά-μία στάση θα του κοστίσει πολλές διώξεις στη δεκαετία του ’30.


Με την είσοδο των κατακτητών στην Ελλάδα, ο Θωμάς Πάλλας εντεταγμένος  στο κίνημα της αντίστασης, που μόλις αρχίζει και γεννιέται,δραστηριοποιήθηκε στη Θεσσαλία,στην Ήπειρο και στην Ανατολική Μακεδονία, στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Συντέλεσε αποφασιστικά στη δημιουργία της ραχοκοκαλιάς του ΕΑΜ στην Πίνδο.Διετέλεσε καπετάνιος του 138ου Συντάγματος και καπετάνιος της Μεραρχίας Ηπείρου του ΕΛΑΣ.

Το Σεπτέμβρη του 1943 οι άντρες της ιταλικής μεραρχίας Πινερόλο, μετά τη συνθηκολόγηση της χώρας τους,  παραδόθηκαν μαζί με τα όπλα τους στους αντάρτες, με πολλούς από αυτούς να συμπαρατάσσονται με τους Έλληνες και να προσχωρούν στο Αντάρτικο. Το γεγονός έχαιρε εορτασμού. Οι αντάρτες της περιοχής Τρικάλων, με επικεφαλής τον Καπετάν Κόζιακα, πήγαν στην Πύλη (Πόρτα) Τρικάλων, όπου μαζεύτηκε και πολύς κόσμος για να τους υποδεχτεί.Το τμήμα του Αντάρτικου φορούσε φουστανέλες, γι’ αυτό το ονόμαζαν Ευζωνικό.

Εκείνη τη μέρα για τους αντάρτες και το λαό τραγούδησε ο Βασίλης Τσιτσάνης, μαζί με την κομπανία του, ο οποίος λέγεται πως έφυγε ειδικά για τον εορτασμό,  απ’ τη Θεσσαλονίκη όπου εργαζόταν κι έφτασε στα Τρίκαλα.
Προς τιμήν των ανταρτών ο μεγάλος Τρικαλινός συνθέτης συνέθεσε το εξής τραγούδι:
Καλώς τα  ανταρτόπουλα απ’ τα νερά τα κρύα
που πολεμάνε στα βουνά για την ελευθερία.

Κατέβηκε κι ο Κόζιακας απάνω απ’ το βουνό
παρέλαση να κάνει με το Ευζωνικό.

Εδιάλεξε παιδάκια με μάτια γαλανά
ξέρουν να πολεμάνε για την ελευθεριά.

 

Ο καπετάν Κόζιακας, πιστός στα ιδανικά του μέχρι το τέλος της ζωής του,ορμητικός, γενναίος, μερικές φορές παρορμητικός, αλλά και διαπραγματευτής, δίκαιος, άνθρωπος που άγγιζε τους απλούς ανθρώπους της Θεσσαλίας,μετά τη Βάρκιζα πιάστηκε, βασανίστηκε απάνθρωπα, μεταφέρθηκε σιδηροδέσμιος στη Δράμα όπου πέρασε από έκτακτο στρατοδικείο και καταδικάστηκε τρις εις θάνατον. Εκτελέστηκε σαν σήμερα 24 Ιανουαρίου 1949 στην αγριότερη φάση του Εμφυλίου πολέμου. Ήταν μόλις  32 ετών. Ο τίτλος του καπετάνιου μεραρχίας του ΕΛΑΣ που κατέκτησε, δεν δόθηκε σε περισσότερους από 15 ανθρώπους σε όλη την Ελλάδα.

 

*Θερμές ευχαριστίες στον κύριο Κώστας Μιχαλάκη ιστορικό κι ερευνητή , το βιβλίο του οποίου για τον Θωμά Πάλλα κυκλοφορεί από τις Πρότυπες Θεσσαλικές εκδόσεις και αποτέλεσε έμπνευση και πηγή του παρόντος.

Πηγές: rizospasti, vathiprasino, antigeitonies, wikipedia

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

17 − thirteen =

Simple Share Buttons