Kάνναβη και καρκίνος: Η επίδραση των κανναβινοειδών

0

cannibis

Οι επιδράσεις των κανναβινοειδών στα συμπτώματα του καρκίνου είναι πολύ καλά εδραιωμένες στην επιστημονική κοινότητα.

Στην πραγματικότητα, πολλά φάρμακα που αποτελούνται από δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) ή συνθετικά ανάλογα της είναι σήμερα εγκεκριμένα στον Καναδά για χρήση στη διαχείριση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από χημειοθεραπεία, όπως ναυτία και εμετός, ανακούφιση του πόνου, και διέγερση της όρεξης.

Ενώ αυτό μπορεί να παρέχει επαρκή θεραπεία για τα συμπτώματα που βιώνουν ασθενείς με καρκίνο, τι θα γίνει αν η κάνναβη μπορεί εκτός από τα συμπτώματα να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου;

Τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τα κανναβινοειδή και τις αντικαρκινικές ιδιότητες τους επικεντρώνονται σε μοριακούς μηχανισμούς δράσης και έχουν συζητηθεί σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο άρθρο στο Current Oncology (Velasco, Sanchez, and Guzman, 2016). Είναι σημαντικό να αρχίσουμε με την κατανόηση ότι το σώμα μας έχει ένα ενδογενές σύστημα κανναβινοειδών.

«Eνδογενής» σημαίνει ότι οι ουσίες αυτές προήλθαν από το εσωτερικό του οργανισμού μας. Στην πραγματικότητα, έχουμε ενδοκανναβινοειδή και τους υποδοχείς τους και μια σειρά από ένζυμα που είναι υπεύθυνα για τη σύνθεση, τις μεταφορές και την υποβάθμιση τους. Τα κανναβινοειδή όπως η THC από την κάνναβη είναι σε θέση να ασκούν τις βιολογικές τους επιδράσεις μέσω δέσμευσης στους ίδιους υποδοχείς όπως τα ενδογενή κανναβινοειδή. Τα κανναβινοειδή από κάνναβη είναι ικανά να συνδέονται με ενδογενείς υποδοχείς, δηλαδή κανναβινοειδών-ειδικών υποδοχέων CB1 και CB2. Αυτοί οι υποδοχείς έχουν βρεθεί σε πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων παρέχοντας μία νέα προσέγγιση για τη στοχευμένη θεραπεία διαφόρων τύπων καρκίνου.

Αρκετές μελέτες έχουν αναδείξει τη σημασία των κανναβινοειδών υποδοχέων στην καταστολή της ανάπτυξης του όγκου. Σε μια μελέτη που χρησιμοποιεί ένα μοντέλο καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποντίκι, εξάλειψη των υποδοχέων CB1 επιτάχυνε την εντερική ανάπτυξη του όγκου. Αντίθετα, σε μια άλλη μελέτη για τον καρκίνο του παχέος εντέρου που προκαλείται στα ποντίκια, τα αυξημένα επίπεδα των ενδοκανναβινοειδών οδήγησαν σε μειωμένα επίπεδα των καρκινικών προδρόμων. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όταν αφαιρούνται ενδοκανναβινοειδή ένζυμα αποικοδόμησης, η ανάπτυξη του όγκου σε ποντικούς είδε μια αξιοσημείωτη μείωση.

Τα καρκινικά κύτταρα είναι αδίστακτα κύτταρα που αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς και άναρχα. Τα κύτταρα αυτά αναγνωρίζονται και καταστρέφονται από κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Όταν αυτά αποτύχουν, τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται υπερβολικά και οδηγούν στο σχηματισμό όγκων, αλλιώς γνωστό ως ογκογένεση. Τα κανναβινοειδή επηρεάζουν πρωτίστως τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων με την ενεργοποίηση οδών που οδηγούν σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο ή απόπτωση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η THC και άλλα κανναβινοειδή όταν δεσμεύονται σε CB1 και CB2 υποδοχείς μπορεί να διεγείρουν την παραγωγή μίας ένωσης που επάγει την απόπτωση και είναι γνωστή ως κεραμίδιο. Αυτό το μόριο των λιπιδίων έχει ακόμα ονομαστεί  «ογκοκατασταλτικό λιπίδιο» λόγω επιβλαβών αποτελεσμάτων σε καρκινικά κύτταρα.

Λόγω της εμφάνισης αυτών των πολλά υποσχόμενων προκλινικών δεδομένων γύρω από τα κανναβινοειδή, οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για την αξιολόγηση αντικαρκινικών αποτελεσμάτων. Αν και μόνο στη φάση Ι των κλινικών δοκιμών που αφορούν 9 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα, μια μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, η ενδοκρανιακή χορήγηση THC έχει οδηγήσει σε μια μείωση στο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου που παρατηρήθηκε με απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού. Σε 2 ασθενείς, η θεραπεία με THC έχει οδηγήσει στη ρύθμιση των βιοδεικτών που εμπλέκονται στον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο, στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των κυττάρων και μείωση του ρυθμού αύξησης παραγόντων που ευθύνονται για τον σχηματισμό αγγείων σε όγκους.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν επαναλαμβανόμενο γλοιοβλάστωμα που σημαίνει ότι η συμβατική θεραπεία είχε προηγουμένως αποτύχει. Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά, καμία στατιστική σημασία δεν μπορεί να εξακριβωθεί λόγω του περιορισμένου αριθμού των ασθενών που συμμετέχουν σε αυτή τη μελέτη.

Συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές στις οποίες γίνεται συνδυαστική θεραπεία με από του στόματος φάρμακα χημειοθεραπείας και THC και κανναβιδιόλη (CBD) είναι σε εξέλιξη. Αυτές οι δοκιμές είναι επί του παρόντος σε φάση II και πιθανόν θα ρίξουν φως σχετικά με την αποτελεσματικότητα της θεραπείας κανναβινοειδών στη θεραπεία των ασθενών με καρκίνο.

Η κάνναβη προσφέρει ένα πραγματικό θησαυρό ενώσεων συμπεριλαμβανομένων των THC και CBD και την αλληλεπίδρασή τους. Αυτό θα αποδειχθεί ότι είναι ένα ζήτημα για την αποδοχή της κάνναβης ως θεραπευτικό φάρμακο δεδομένου ότι οι καθαρές ενώσεις προτιμώνται για την τυποποίηση σε σύγκριση με πολύπλοκες μοριακές ενώσεις. Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν τον τρόπο χορήγησης.

Η μελλοντική έρευνα είναι επειγόντως απαραίτητη και θα πρέπει να αναμένουμε μια προσέγγιση περισσότερο επικεντρωμένη στην από του στόματος ή μέσω της στοματικής βλεννογόνου οδού χορήγησης καθώς και συγκρίσεις των καθαρών ουσιών σε σχέση με εκχυλίσματα κάνναβης που περιέχουν το πλήρες μείγμα των κανναβινοειδών.

legalit

Η σελίδα του legalit στο facebook είναι: https://www.facebook.com/legalitgr/?fref=ts

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

16 − 11 =

Simple Share Buttons