Καλαί: Αστυνομικοί ψέκασαν με σπρέι πιπεριού μετανάστες στον ύπνο τους

0

Σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης Human Rights Watch

Στη χρήση σπρέι πιπεριού κατά μεταναστών, την ώρα που κοιμούνται, στο Καλαί προχώρησε η αστυνομία, σύμφωνα με καταγγελία της οργάνωσης Human Rights Watch, με την έκθεσή της «Σαν να ζεις στην κόλαση», η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Η κατηγορία χαρακτηρίστηκε από τις γαλλικές Αρχές ως «παραπλανητική».

Οι μαρτυρίες, τις οποίες έχει συλλέξει η ΜΚΟ, είναι συγκλονιστικές. «Μας ψέκασαν παντού. Στο πρόσωπο, στα μαλλιά, στα μάτια, στα ρούχα, στους υπνόσακους, στο φαγητό μας. Αρκετοί από εμάς είχαν αποκοιμηθεί. Η αστυνομία κάλυψε τα πάντα με σπρέι πιπεριού», αναφέρει ο 17χρονος Ομόμο από την Αιθιοπία.

Η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι έχει λάβει μια «ειλικρινείς και αναλυτικές ιστορίες» και «πολλαπλές μαρτυρίες» που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδόν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ψεκάστηκαν με σπρέι πιπεριού, ακόμη και στον ύπνο τους. Σχεδόν όλες οι συνομιλητές της, ισχυρίζονται ότι, το ζουν σε καθημερινή βάση. Η αστυνομία χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «ψευδείς και συκοφαντικούς». Η Human Rights Watch είχε ήδη εντοπίσει περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το 2014 στο Καλαί, στο οποίο μέλη της, επέστρεψαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, προκειμένου να συναντήσει και να συνομιλήσει με εξήντα ανθρώπους.

Το περιεχόμενο της έκθεσης, σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, επιβεβαιώνει ανάλογα ρεπορτάζ τους. «Ο ψεκασμός γινόταν σχεδόν κάθε βράδυ. Η αστυνομία μας πλησιάζει, ενώ κοιμόμαστε και μας ψεκάζει με αέριο. Στο πρόσωπό μας και στα μάτια μας», λέει ένας 17χρονος από την Ερυθραία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, διευκρινίζει η ΜΚΟ, ο ψεκασμός γίνεται χωρίς καμία προειδοποίηση. Ένας μετανάστης εξηγεί ότι ένας αστυνομικός, τον σπρώχνει με κλωτσιά για να τον ξυπνήσει, πριν από τον ψεκασμό. Η 18χρονη Λαϊλά λέει: «Στις 29 Ιουνίου περπατούσα στο δρόμο. Αστυνομικοί με προσπέρασαν κάνοντας χρήση του σπρέι τους. Ήταν βράδυ, λίγο μετά 8. Άνοιξαν το παράθυρο του αυτοκινήτου και με ψέκασαν. Ο 17χρονος Αιθιοπιανός Μπινιάμ εξιστορεί: «Μας ψέκασαν από ένα φορτηγάκι. Δεν λένε λέξη. Απλώς ψεκάζουν». Παγώνει το αίμα, η μαρτυρία του 16χρονου Σάαρε από την Ερυθραία «Ένα βράδυ, ένας από τους αστυνομικούς με άρπαξε από το χέρι κι ένας άλλος με πλησίασε ψεκάζοντάς με στα μάτια. Το σπρέι το εισέπνευσα». Σύμφωνα με την έκθεση, τα περιστατικά διαδραματίζονται μακριά από τα βλέμματα των υπολοίπων, αλλά όχι πάντα. «Είδα δύο αστυνομικούς όταν ψέκαζαν ένα αγόρι στα μάτια. Έκανε μερικά βήματα πριν πέσει στα γόνατα», αναφέρει ένας εθελοντής.

Η οργάνωση κατηγορεί τις γαλλικές Αρχές, οι οποίες ήδη κατηγορούνται για «παραβίαση της απαγόρευσης της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης» και «κατάχρηση εξουσίας», καλεί σε τερματισμό της χρήσης βίας, καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Προστασίας Ανηλίκων, καλύτερη πρόσβαση στο άσυλο και για διαμονή των αιτούντων άσυλο.

Ο έπαρχος του Καλαί, Βινσάν Μπερτόν διαβεβαίωσε ότι τα στοιχεία της Human Rights Watch ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιεί είναι «συκοφαντικά». Η αστυνομία είναι το πιο ελεγχόμενο διοικητικό όργανο, και ανταποκρίνεται σε πολύ αυστηρούς κώδικες και κανόνες συμπεριφοράς. Όσο «για το σπρέι πιπεριού σε μετανάστες που κοιμούνται… Για μένα δεν υπάρχει», δήλωσε.

Πηγή: Liberation – Φωτό αρχείου

Αθήνα 9.84

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

fifteen + eleven =

Simple Share Buttons