Από την Μαρία Παρέντη

«Έτσι είμαστε εμείς στη Σαλαμίνα, είμαστε Αρβανίτες και έχουμε μπέσα, εγώ θα του έκανα χειρότερα»

Μάρτυρας υπεράσπισης των βασανιστών του Ουαλίντ Τάλεμπ, Ελλάδα 2016.

 Στεκόμενος στη μέση της δικαστικής αίθουσας ο Ουαλίντ Ταλέμπ κατέδειξε τους ανθρώπους που τον λήστεψαν και τον  βασάνισαν στα Αμπελάκια της Σαλαμίνας, το Νοέμβριο του 2012. Ας μας επιτραπεί να χαρακτηρίσουμε ιστορική τη στιγμή  για την ελληνική δικαιοσύνη. Όσο κι αν υπάρχουν φωνές που αμφισβητούν τη σπουδαιότητα αυτής της απόφασης που βγήκε την περασμένη Δευτέρα από το Εφετείο Πειραιά, τίποτα δεν μπορεί να επισκιάσει τη δύναμη του ανθρώπου που άντεξε τόσα χρόνια να αντικρύζει τους βασανιστές του και την τεράστια δυναμική των αλληλέγγυων που στάθηκαν στο πλευρό του.

Θυμίζουμε πως ο Αιγύπτιος ,ανασφάλιστος, εργάτης απήχθη και από το αφεντικό του, το γιο του και δυο φίλους του, οι οποίοι αφού πρώτα τον λήστεψαν και τον ξυλοκόπησαν, τον έσυραν σε μια αποθήκη και τον βασάνισαν. Κατάφερε να ξεφύγει και βρέθηκε λιπόθυμος και δεμένος  σε ένα δέντρο με μια μεταλλική αλυσίδα στο λαιμό.

Οι θύτες από την πρώτη κιόλας μέρα της δίωξής τους, δεν έδειχναν καμία μεταμέλεια και δεν έπαψαν να απειλούν το θύμα και να το τρομοκρατούν εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών. Αποκαλούσαν το θύμα «υποκείμενο», «ψεύτη» και «λωποδύτη» αποδεικνύοντας το ποιόν τους και προκαλώντας τους αλληλέγγυους , οι οποίοι δεν άφηναν λεπτό τον Ουαλίντ μόνο.Το Εφετείο έπειτα από οκτώ ώρες που διήρκησαν οι διαδικασίες, ήρθε να επικυρώσει ουσιαστικά την πρωτόδικη απόφαση. Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τα αδικήματα της αρπαγής, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της ληστείας.

Στο Γιώργο Σγούρδα ιδιοκτήτη του φούρνου στον οποίο εργαζόταν ο Ουαλίντ, δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό από το δικαστήριο, το οποίο του επέβαλε ποινή 13 ετών κατά συγχώνευση. Ο Γ.Σγούρδας εκτίει ήδη την ποινή του από το καλοκαίρι του 2015 και είναι ο μόνος εκ των τεσσάρων που είναι έγκλειστος από την πρωτόδικη απόφαση. Στο γιο του, Σταμάτη Σγούρδα, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας – όπως ήταν αναμενόμενο- και επεβλήθη 5ετής ποινή με αναστολή.  Οι Γιώργος Ζαχαριάδης και Φρέντερικ Ζότο, φίλοι και συνεργοί του πατρός Σγούρδα, οδηγήθηκαν στη φυλακή , 10ετής και 9 ετής η ποινή εκάστου, αντίστοιχα. Οι τελευταίοι βρίσκονταν εκτός φυλακής μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης , λόγω του ανασταλτικού χαρακτήρα της έφεσης. Η σχέση των κατηγορουμένων με τη Χρυσή Αυγή είναι γνωστή από την κατάθεση μαρτύρων κατηγορίας.

Στο άκουσμα της απόφασης η αίθουσα σείστηκε. Με τον Ουαλίντ δακρυσμένο από χαρά και τους φίλους του- φίλοι του έγιναν οι άνθρωποι που τον στήριξαν τόσον καιρό- να αγκαλιάζονται τρόπον τινά ανακουφισμένοι. Ο συνήγορος του Ουαλίντ κύριος Βασίλης Παπαστεργίου, επέδειξε τεράστιο ήθος και επαγγελματισμό σε όλη τη διαδικασία. Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους, απογοητεύτηκαν πλήρως καθώς θεωρούσαν πως στο β’ βαθμό οι ποινές τους θα μειώνονταν και είχαν την πεποίθηση πως οι πράξεις τους δεν ενείχαν τη βαρύτητα που τους καταλογίστηκε. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι την στιγμή που ο Ουαλίντ Τάλεμπ διηγείτο στο δικαστήριο ό,τι υπέστη , έμεινε εμβρόντητο όχι μόνο το ακροατήριο , μα και η ίδια η πολύπειρη έδρα.

Ο δικηγόρος των κατηγορουμένω υπέβαλε αίτημα υποβάλλει αίτημα για μείωση των ποινών, το οποίο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Αξίζει να σημειώσουμε την Εισαγγελική πρόταση: ”Ένοχοι οι βασανιστές του Ουαλίντ Ταλέμπ για για ληστεία αι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με ρατσιστικό κίνητρο”.

Η εν λόγω δίκη ήταν εξαιρετικά σημαντική. Ένας άνθρωπος με χαμένη την όραση από το ένα του μάτι, πρόβλημα στα πόδια, βαρύ αναπνευστικό, μόνιμες ημικρανίες , κατάφερε να σταθεί στα πόδια του και να παλέψει ανυποχώρητα για τη δικαίωσή του. Δικαίωση δική του και κάθε θύματος ρατσιστικής βίας.Στο πρόσωπο του Ουαλίντ βλέπεις τον εργάτη που μοχθεί και βασανίζεται από το αφεντικό του, το φίλο σου, τον αδερφό σου, εσένα τον ίδιο.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 3.12.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

two × 4 =

Simple Share Buttons