Υπόθεση Χρυσή Αυγή: 124η-125η ημέρα

0

Aπό την Μαρία Παρέντη

Στράτης (συνήγορος Πολιτικής αγωγής): Ποιοι είναι οι στόχοι της Χρυσής Αυγής;

Παναγιώτης Τσαφολόπουλος (μέλος του κοινωνικού χώρου ”Συνεργείο”, μάρτυρας): Φτωχοί, μετανάστες, κομμουνιστές.

Δύο χρόνια σχεδόν από την έναρξη της διαδικασίας, η οποία παρεμποδίστηκε πολλάκις και ποικιλοτρόπως από την πλευρά της υπεράσπισης, με τους συνηγόρους της Πολιτικής Αγωγής να στέκουν πεισματικά κι ακέραια ταγμένοι στην αποκάλυψη της αλήθειας, η δίκη προχωρά επιτέλους ταχέως, με σεβασμό στους δικονομικούς κανόνες.

Η σπουδαιότητα του δικαστικού αυτού αγώνα είναι τεράστια και η επιμονή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις- να μη φέρνουν στο φως τα όσα διαδραματίζονται εντός αιθούσης, είναι παραπάνω από ύποπτη. Η ιστορία γράφεται άλλοτε στην αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού κι άλλοτε στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Με την ολοκλήρωση της εξέτασης όλων των μαρτύρων στις τρεις πολύκροτες υποθέσεις της  δίκης της Χρυσής Αυγής (δολοφονία Παύλου Φύσσα, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των  Αιγύπτιων αλιεργατών και απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ της Ζώνης στο Πέραμα), ξεκίνησε η εξέταση της υπόθεσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα στοιχεία της οποίας αναδείχτηκαν ήδη από τις προαναφερθείσες υποθέσεις. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής, δρουν οργανωμένα, εκτελούν άνωθεν εντολές, επιτίθενται πάντα μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που εντοπίζουν το θύμα ή τα θύματά τους και φροντίζουν να υπερτερούν αριθμητικά.

Η 124η μέρα της ξεκίνησε στο Εφετείο Αθηνών με την υπεράσπιση να επιμένει στον αποκλεισμό της πολιτικής αγωγής από την εξέταση των μαρτύρων, προφασιζόμενη ότι η παράσταση της πολιτικής αγωγής έληξε με την εξέταση στις τρεις υποθέσεις. Η απάντηση ήρθε από την Εισαγγελέα κυρία Οικονόμου, η οποία κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές ότι «οι συνήγοροι μπορούν να κάνουν ερωτήσεις σε σχέση με τη δομή και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης». Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν ήταν παρών.

Μετά από αυτήν την παρέμβαση άρχισε η εξέταση της υπόθεσης που αφορά στην επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη, η οποία και είναι μια εκ των υποθέσεων που θα στοιχειοθετήσουν την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι πάνω από 100 δικογραφίες  έχουν συσχετιστεί με την υπόθεση της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Το εν λόγω περιστατικό έλαβε χώρα στις 10 Ιουλίου το 2013, στο συνεργατικό χώρο στον οποίο γίνονται διάφορες πολιτισμικές δράσεις και κάποια μαθήματα ξένων γλωσσών ή βοηθητικής διδασκαλίας, από εθελοντές. Ο χώρος έχει αντιφασιστική δράση και είναι ανοιχτός σε μετανάστες, ως εκ τούτου αποτέλεσε στόχο για την οργάνωση.

Εκείνη την ημέρα, 50 μηχανές με κοντάρια και λοστούς επιτέθηκαν στο ”Συνεργείο”, χτύπησαν και τραυμάτισαν τον υπεύθυνο του χώρου και προκάλεσαν υλικές καταστροφές, την ώρα που στο σημείο γινόταν μάθημα. Η δασκάλα αγγλικών που είχε αναλάβει εκείνη τη στιγμή τα παιδιά, λειτουργώντας ψύχραιμα παρά την καθόλα τρομοκρατική εισβολή κατάφερε να τα φυγαδεύσει στην τουαλέτα.

Η εγκληματική επίθεση χαρακτηρίζεται από τη γνωστή ταχύτητα και τον αιφνιδιασμό, οι δράστες είναι πολλοί, η επίθεση γίνεται κατόπιν εντολής, όπως αποδεικνύεται από τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του βουλευτή Λαγού, ο οποίος μαζί με τον Μίχου παρακολουθεί τη συγκεκριμένη δράση και δε διστάζει χρησιμοποιήσει το βουλευτικό του αυτοκίνητο.

Στην αίθουσα εξετάστηκαν ο αξιωματικός του Τμήματος Ασφαλείας Ηλιούπολης, Δημήτρης Γώγουλος και ο τότε αστυφύλακας της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας νοτιοανατολικής Αττικής, Αχιλλέας Κίσσας, καθώς ο ρόλος της αστυνομίας εγείρει πολλά ερωτήματα και στην παρούσα υπόθεση. Το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου επιτέθηκε μπροστά στα μάτια ανδρών των  ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ, οι οποίοι παρακολουθούσαν δίχως να παρεμβαίνουν για την αποτροπή της επίθεσης. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες των περίοικων προχώρησαν  στην προσαγωγή 8 ατόμων. Από τα οχτώ άτομα που συνελήφθησαν τότε, τα τρία(Θωμάς Μπαρέκας, Διονύσιος Αγιοβλασίτης, Χρήστος Γαλανάκης)  είναι σήμερα κατηγορούμενοι στη Δίκη της Χρυσής Αυγής  για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Οι βουλευτές  Λαγός και  Μίχος κατηγορούνται επί της παρούσης, για ηθική αυτουργία στην επίθεση.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κυρίου Γώγουλου, ο οποίος είδε από το μπαλκόνι της υπηρεσίας του(!) το μηχανοκίνητο χρυσαυγίτικο τάγμα, τα δίκυκλα των χρυσαυγιτών ήταν παρατεταγμένα σε τριάδες, οι αναβάτες φορούσαν μαύρες μπλούζες, άλλοι κρατούσαν σημαίες με ξύλινα κοντάρια κι άλλοι σκέτα κοντάρια κι όλοι  φώναζαν το γνωστό σύνθημα κορνάροντας παρατεταμένα. Στα περισσότερα μηχανάκια υπήρχαν δύο άτομα. Στο τέλος της μοτοπορείας όπως κατέθεσε αολουθούσαν μηχανές ΔΙΑΣ με τους φάρους αναμμένους. Έπειτα πληροφορήθηκε για τηνεπίθεση από  το κέντρο. Συγκρίνοντας την ώρα που είδε την μοτοπορεία με αυτή του τηλεφωνήματος κατέθεσε ότι η επίθεση δεν πρέπει να κράτησε πάνω από 5 με 7 λεπτά αφότου είδε το τάγμα. Όταν έφτασε στο σημείο κάτοικοι και άνθρωποι του Συνεργείου ήταν εύλογα- όπως ισχυρίστηκε – εξοργισμένοι με την αστυνομία προφανώς λόγω της προτέρας στάσης των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ.

Ο επόμενος μάρτυρας , κύριος Αχιλλέας Κίσσας,  κατέθεσε ότι δεν ήταν στην περιοχή τη στιγμή της επίθεσης, αλλά είχαν δεχτεί πήρχε σήμα από το κέντρο για μια ομάδα από 30 μοτοσικλέτες με διακριτικά ΧΑ στην Ηλιούπολη, οπότε τους μετέβησαν στο σημείο δέκα λεπτά μετά το περιστατικό. Ο κύριος Κίσσας έκανε λόγο για εντυπωσιακή αδράνεια της αστυνομίας, η οποία έπαιζε σχεδόν ρόλο παρατηρητή.

Η 125η ημέρα της διαδικασίας ξεκίνησε στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού,με την εξέταση του μάρτυρα Παναγιώτης Τσαφολόπουλου (μέλους του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου ”Συνεργείο”) Κανένας κατηγορούμενος δεν ήταν παρών.

Ο μάρτυς κατέθεσε στην εξέτασή του πως την ώρα που έφτασε εκείνος στο χώρο, μετά από τηλεφώνημα του γιου του,  βρήκε εκεί καμια εκατοστή άτομα, ανάμεσά τους περίοικοι, άτομα από τον χώρο, άτομα από άλλους πολιτιστικούς φορείς, άτομα που ασχολούνται με τα κοινά, διάφοροι. Είδε τις υλικέ ζημιές κι ένα παιδί να κουτσαίνει. Χτύπησαν όπως πληροφορήθηκε τον κύριο Δριμυλή(υπεύθυνος χώρου την ώρα του συμβάντος), τον οποίο ο ίδιος βρήκε σοκαρισμένο,  αλλά δεν είδε μέσα στον πανικό το σώμα του, ούτε τον ρώτησε αν φέρει μελανιές, ή αν κάποιος πήγε στο νοσοκομείο. Ο γιος του του περιέγραψε λεπτομερώς το συμβάν λέγοντας πως οι περίοικοι βγήκαν στα μπαλκόνια, μια κυρία έριχνε και νερό με το λάστιχο. Οι ζημιές προκλήθηκαν από τους χρυσαυγίτες η οποίοι χτύπησαν το Δριμυλή όταν προσπάθησε να προστατεύσει το χώρο και τα παιδιά.

Ο μάρτυρας είπε χαρακτηριστικά πως το περιστατικό της επίθεσης στο ”Συνεργείο” παρουσιάζει ομοιότητες με εκείνο της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καθώς πρόκειται για επίθεση σε χώρο με πολιτικό πρόσημο, αλλά και με την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των αλιεργατών. Έκανε λόγο για την ολιγωρία της αστυνομίας, την οποία μάλιστα οι άνθρωποι του χώρου έδιωξαν καθώς, όπως είπε: ”Δεν βοηθούσε η στάση τους. Υπάρχουν θύλακες μες στην αστυνομία που δεν τους καταστέλλουν αυτούς”.

Οι αλληλέγγυοι αντιφασίστες στο ακροατήριο δεν είναι πολλοί τον τελευταίο καιρό. Η Μάγδα Φύσσα είναι πάντα παρούσα. Με σύνθημα  το χαρακτηριστικό «και στον δρόμο και στον νόμο», η πολιτική αγωγή καλεί τον κόσμο να ενημερωθεί και να παραστεί.

 

*Ενημέρωση για τις ημερομηνίες των επόμενων δικασίμων:  14/2, 24/2, 28/23/3, 7/3, 8/3, 13/3, 16/3 και 30/3 , στο Εφετείο και  16/2,23/22/3, 9/3, 14/3 και 20/3  στον Κορυδαλλό.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 11.2.2017

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

10 − 6 =

Simple Share Buttons