“Είναι η Εξουσία, γατάκι!” – του Διογένη του σκύλου

6

Είναι η Εξουσία, γατάκι! - Διογένης ο σκύλος 4-1-2015

Aπό τον Διογένη τον Σκύλο

Όχι, δεν “είναι ο καπιταλισμός”, αγαπητέ Μπογιόπουλε, είναι η εξουσία.

Όχι, δεν “διαφθείρει η εξουσία”, αγαπητέ Λόρδε Acton, η διαφθορά είναι προϋπόθεση της εξουσίας.

Και, όχι, δεν “είναι η γνώση δύναμη”, αγαπητέ Francis Bacon, τα πλούτη είναι δύναμη.

Και για να κλείσει ο κύκλος, όχι, δεν “είναι η θρησκεία που εμποδίζει τους φτωχούς να σκοτώσουν τους πλούσιους”, αγαπητέ Napoleon, είναι η εξουσία που εμποδίζει τους φτωχούς να σκοτώσουν τους πλούσιους.

Όταν μιλάμε για εξουσία, δεν υπάρχει ιδεολογία, υπάρχουν μόνο ιδεολογήματα.

Ο πολιτικός θα πει ό,τι εσύ θες να ακούσεις ώστε να τον ψηφίσεις. Και αφού αναλάβει την εξουσία θα βρει τρόπους να σου εξηγήσει αύριο γιατί αυτό που σου έλεγε χθες δεν ισχύει σήμερα. Κι όλα αυτά απλώς για να συνεχίζουν να πλουτίζουν οι πλούσιοι στο παρασκήνιο.

Και όσο η οικονομία ανθεί περισσεύουν να δίνονται και στους φτωχούς. Όταν όμως η οικονομία καταρρέει τότε η εξουσία τα παίρνει όλα πίσω από τους φτωχούς. Κι όταν τα πράγματα χοντραίνουν κι άλλο τότε πάμε σε πόλεμο.

Και μην είσαι αφελής, οι πλούσιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν και στην ευημερία, και στην κατάρρευση, και στον πόλεμο.

Και στον πόλεμο τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Ξεγυμνωμένα από κάθε ιδεολογία. Τότε η εξουσία θα σου μιλήσει για πατριωτισμό.

Αναρωτήσου όμως: Ποιοί γίνονται στρατιώτες; Οι φτωχοί. Μόνο οι φτωχοί. Μόνο.

Αν ο πατριωτισμός ήταν κάτι υψηλό, αν ο πατριωτισμός ήταν κάτι, τότε θα έβλεπες παιδιά πολιτικών, παιδιά από τζάκια, παιδιά πλουσίων, στα χαρακώματα. Όχι όμως. Κρέας για τα κανόνια γίνονται τα παιδιά των φτωχών. Μόνο. Αυτά δηλαδή που δεν θα αποκομίσουν κανένα όφελος από τον πόλεμο.

Έτσι και στην ειρήνη. Οι φτωχοί είναι πάντα τα κορόιδα της ιστορίας.

Πίστεψέ με, δεν είναι πιο πολύπλοκο από αυτό. Δες πολιτικές σειρές στην τηλεόραση, δες πολιτικές ταινίες, διάβασε πολιτικά και ιστορικά μυθιστορήματα, διάβασε ιστορία. Ένα και μόνο ένα μοτίβο θα αναγνωρίσεις σχετικά με την εξουσία. Ακόμα και όταν, με τις δικαιότερες των προθέσεων, την εξουσία καταλαμβάνουν οι καταπιεσμένοι, το αποτέλεσμα είναι απλώς να γίνουν Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη.

Σε κάποιους μπορεί να ακούγεται πολύ απλοϊκή η ανάλυση, κάποιος μπορεί να τη βρίσκει και αφελή, και ίσως να την πει ακόμα και λαϊκίστικη. Αυτό όμως συμβαίνει είτε επειδή ωφελείται από αυτό το εξουσιαστικό μοντέλο, είτε επειδή είναι τόσο ανόητος που έχει πιστέψει πως δεν μπορεί να σκέφτεται μόνος του, και πως μόνο πολύπλοκα γραμμένα κείμενα μπορούν να αποτελέσουν πολιτική ανάλυση.

Μην πέφτετε στην παγίδα. Μην είστε ανόητοι. Αν υπήρχε δυνατότητα να σας δώσει τώρα η εξουσία κάποια ψίχουλα για να μην τρελαθείτε, δεν θα το είχε κάνει ήδη; Το παιχνίδι της εξουσίας είναι στημένο σε τέτοιο βαθμό που αυτό που ανανεώνεται με την αλλαγή της εξουσίας είναι μόνο η ελπίδα στο μυαλό σου.

Και γιατί να θέλουν να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στο μυαλό σου; Μα γιατί είναι ο μόνος τρόπος, σε περιόδους κατάρρευσης, να μην σκεφτείς να τους πετάξεις όλους στη θάλασσα. Αν δεν ανανεωθεί η ελπίδα στο μυαλό σου, μπορεί να σου μπουν διάφορες άλλες ιδέες, όπως να τους σκοτώσεις όλους και να ξαναρχίσεις από την αρχή.

Ο πολιτικός αρχηγός, που τώρα σου έχει γεννήσει την ελπίδα στο μυαλό, το είχε πει ξεκάθαρα, όταν τετραπλασιάστηκε το εκλογικό του αποτέλεσμα, πως το κόμμα του “απέτρεψε το πολιτικό σύστημα από ανεξέλεγκτες καταστάσεις”. Αναφερόταν φυσικά στο κίνημα της Πλατείας Συντάγματος. Τί θα πει ανεξέλεγκτες; Ποιός δεν θα μπορούσε να τις ελέγξει; Μα το εξουσιαστικό σύστημα. Ποιούς δεν θα μπορούσε να ελέγξει; Τους εξουσιαζόμενους. Δηλαδή: Οι εξουσιαστές δεν θα μπορούσαν να ελέγξουν τους εξουσιαζόμενους.

Το κόμμα του λοιπόν παρουσιάζεται, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ως η μοναδική ευκαιρία επιβίωσης του εξουσιαστικού πολιτικού συστήματος.

Μην περιμένεις επιχειρήματα από τη μεριά μου. Απλώς θυμήσου τα επόμενα που θα γράψω, όταν θα λες: “Να μου κοπεί το χέρι αν τους ξαναψηφίσω” (αυτό είχαν πει άλλωστε και οι γονείς σου παλιότερα για άλλο κόμμα αλλαγής).

Δεν θα καταργηθούν τα ΜΑΤ.

Δεν θα κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών.

Δεν θα καταργηθεί η ευνοιοκρατία.

Δεν θα φορολογηθούν οι πλούσιοι.

Δεν θα γίνουν δημοψηφίσματα.

Δεν θα επέλθει διαφάνεια.

Δεν θα πάψει η διαφθορά.

Δεν θα αποφασίζει η βάση του κόμματος.

Πολύ γρήγορα οι αξιόλογοι άνθρωποι του κόμματος θα βρεθούν στην απέξω,

κι εσύ δεν πήρες ποτέ τη ζωή σου στα χέρια σου.

 

κλικ εδώ για το διαδικτυακό πιθάρι του Διογένη του σκύλου

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Διογένης ο σκύλος

Ο Διογένης ο σκύλος είναι άθεος, άπατρις, πολιτικά άστεγος, και εγκατέστησε το διαδικτυακό του πιθάρι εδώ. Διαβάζει Foucault και Καστοριάδη, και δηλώνει -όπως ο Καρούζος- "οπαδός της βιολογικής αριστεράς".

6 Comments

 1. tsobgiannis on

  παρα πολυ καλο, εμπεριστατωμενο κειμενο, σε απλη γλωσσα. παρ’ ολα αυτα,αν και ο αρθρογραφος “διαφωνει” με την διατυπωση του μπογιοπουλου σχετικα με τον καπιταλισμο, στην ουσια αργοτερα αυτο το συστημα αναλυει. οποτε σαν να μπερδευτηκα λιγακι :)

 2. Alexandros on

  Μια και λες

  “Μην περιμένεις επιχειρήματα από τη μεριά μου. Απλώς θυμήσου τα επόμενα που θα γράψω, όταν θα λες: ¨Να μου κοπεί το χέρι αν τους ξαναψηφίσω¨”

  και όπως προκύπτει, για κάποιο λόγο, θεωρείς πως προβλέπεις το μέλλον… μήπως θα μπορούσες να μου πεις και για τα αισθηματικά των Παρθένων για το 2015; (αν σου κάτσει και κανένα νούμερο του τζόκερ είμαι μέσα)

 3. Στον παράδεισο λοιπόν θα βρούμε όλοι την ειρήνη και την ελευθερία μας.

  Ενώ φαίνεται ειλικρίνέ το κείμενο, ουσιαστικά παραιτείται από την ανάγκη να βλέπουμε την διάσταση του χρόνου.

  Άρα υπάρχουν μόνο δύο τελείες…
  Μία η σημερινή κατάσταση που μπορούμε να κινούμαστε λιγο πέρα – λίγο δώθε, και μία η εξιδανικευμένη πραγμάτωση των υπερτατων ανθρώπινων ονείρων.

  Μα φυσικά η εξουσία φταίει για όλα, αλλά είναι διαλεκτικά σε σύνδεση με τον κόσμο που υποστηρίζει/πιστοί σε τέτοιου είδους εξουσία.

  Και πως να αλλάξεις καρδιά μου τον κόσμο πιο γρήγορα από όσο είναι διατεθημένος να αλλάξει;

  – μπλογκ “στη γαλαρία”

 4. Hans Spiegel on

  this is a very interesting text a greek friend of mine translated this. hwever why do Greeks seem so hellbent on not paying their debts? I am a German taxpayer. I financed you people. I know of course I did not finance you personally this would be foolish to claim. However Your goverment floats because of well “nazi germans” like me. I get that power corrupts. I get that really. But why greeks just won’t pay their debts? And don’t tell me about the WWII loans etc etc. Germany was aided by the allies AS GREECE was as to avoid a WWIII and another Weimar Republic. We created and payed the price (rightly so) for two world wars. But we returned stronger Greece has won almost all the wars it has fought in the recent history. Yet here you are. In debt and not able to stay afloat. Please undestand this is not meant as an insult. I just wish to understand the reasoning behind your “we won’t pay what we owe”. Bottomline your goverments overspent. Your goverments and you encouraged nepotism and under the table transactions, tax evation.

  • enas fios on

   An answer to most of your above mentioned opinions:
   1) You, as a taxpayer and as a german government, dont lose money paying greece’s depts. Instead, you earn money, and the reason is simple: Greece is taking money through debts at a certain interest (eg 7%) and Germany is taking money to give for Greece at a smaller one(eg 3%). That means Germany doesnt only lose money, but does a good investment too.
   2) Greece, as a free country from the 1800s, was always ruled by puppet-politicians who always belonged to foreign powers – mainly british and afterwards american-. That means that our governments’ purposes were always firstly to serve their foreign masters, and then to achieve national goals.
   3) Our system has inherited all the bad shit every othoman country had. All the nice things that upgraded life level in most of Europe just didnt reach us back then. Take a look in all previously othoman occupied countries and you l notice that they have bad economies today

 5. Τώρα βέβαια να πω κι εγώ ότι υπήρξαν εποχές που λεφτάδες ήταν πατριώτες, κι οι γιοί τους ακόμα πιο πολύ. Έτσι νομίζω δηλαδή…Ο Παύλος Μελάς ήταν λεφτάς, μές στον περασμένο αιώνα παράδειγμα.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

3 × 3 =

Simple Share Buttons