Η Καταλονία ψηφίζει

0

Πρώτες εκλογές μετα το δημοψήφισμα

Συμμετοχή ρεκόρ αναμένεται στις εκλογές στην Καταλονία. Από το πρωί οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν την τοπική κυβέρνησή τους. Η εκλογική διαδικασία δεν θυμίζει καμία από τις προηγούμενες με δυο από τους βασικούς υποψήφιους, τον πρώην πρόεδρο, Κάρλας Πουτζντεμόν να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τον Οριόλ Τζουνκέρας στη φυλακή.

Οι εκλογές επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση του συντηρητικού κόμματος της Δεξιάς, μετά την αναστολή αυτονομίας της Καταλονίας στον απόηχο των εξελίξεων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

ΨηφοδέλτιαAP Photo/Santi Palacios

Η καταλανική κυβέρνηση πραγματοποίησε δημοψήφισμα με την απάντηση της Μαδρίτης να είναι άμεση και εξαιρετικά βίαιη. Ένα γαϊτανάκι απειλών και μονομερών κινήσεων που έφεραν στα άκρα την αντιπαράθεση Βαρκελώνης και Μαδρίτης.

Η Τζενεραλιτάτ, υπό τον Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας και η κυβέρνηση Ραχόι απάντησε με αναστολή της αυτονομίας, καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, την πρώτη θέση διεκδικούν το κεντροδεξιό κόμμα Θουιδαδάνος που στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας και το αριστερό Ρεπουμπλικανικό κόμμα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Ωστόσο, κανένα από τα δύο κόμματα δεν αναμένεται να κερδίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές και όλα θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες που θα προκύψουν.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις ανάμεσα στους μεγάλους χαμένους της βραδιάς θα βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

ΒαρκελώνηAP Photo/Emilio Morenatti

Περίπου 5.5 εκατομμύρια πολίτες θα προσέλθουν στα 2.700 εκλογικά κέντρα που θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 21.00 (ώρα Ελλάδος).

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

19 + seventeen =

Simple Share Buttons