«Η καταδίκη των αθηναïκών ανελκυστήρων και η προνομιακή μας θέση απέναντί τους»

0

Εικαστικό χάπενινγκ 

Με αφορμή μια λογοτεχνική περιπλάνηση στην οποία οδηγοί θα είναι  ποιητικά και πεζογραφικά κείμενα που αναφέρονται και τοποθετούνται στο κέντρο της Αθήνας των τελών του 19ου αιώνα μέχρι και το 1992, την Πέμπτη 6 Απριλίου παρουσιάζεται στην στοά του μεγάρου της οδού Πανεπιστημίου 44 το εικαστικό χάπενινγκ με τίτλο «Η καταδίκη των αθηναïκών ανελκυστήρων και η προνομιακή μας θέση απέναντί τους», σχεδιασμένο από τον Ηρακλή Κοπίτα εκ μέρους του Αθηναïκού Γραφείου του Παρατηρητηρίου Στιγμιαίων Μητροπολιτικών Αστερισμών.

Κεντρικό σημείο των αναζητήσεων του Π.Σ.Μ.Α -και- στο χάπενινγκ της 6ης Απρίλη είναι οι τρόποι με τους οποίους βιώνεται η πόλη ανάμεσα στις συμπτώσεις και την επαλληλεία των ατομικών και συλλογικών ατμοσφαιρών. Αυτές νοούνται ως «θόλοι» μέσα από τους οποίους η πόλη συμβαίνει και βιώνεται έξω από τις αντικειμενικές ποιότητες της, συστήνεται δηλαδή μέσα στην συναισθηματική και φυσική διάδραση του περιπλανητή -παρατηρητή με όλα τα στοιχεία που την αποτελούν δημιουργώντας ένα ιδιότυπο διυποκειμενικό πεδίο μέσα στο οποίο οι διαφορετικές Αθήνες συνυπάρχουν και δύνανται να συναντιούνται χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται. Το Π.Σ.Μ.Α προσανατολίζεται στον πειραματισμό και την αναζήτηση με τον χώρο της μητρόπολης ως πεδίου πολλών Αθηναïκών διαστάσεων, τουλάχιστον ισάριθμων με τους χρήστες του χώρου της.

Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις μας , η λογοτεχνία ,οι αφηγήσεις που αναφέρονται σε παρελθούσες εποχές αλλά και οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες είναι στοιχεία που καθορίζουν και αναδημιουργούν την αίσθηση που έχουμε για την πόλη και το χώρο με επακόλουθο και η ίδια η ιδέα της περιπλάνησης να επανασυστήνεται. Οι απειράριθμες δυνατότητες κίνησης στο διαδίκτυο δύναται να επιδράσουν στον τρόπο που βιώνουμε ως φυσικές παρουσίες την πόλη και τον χώρο, με την «επαυξημένη πραγματικότητα» να είναι μια συμπύκνωση της νέας δυνατότητας (;) βίωσής του.

Το ΠΣΜΑ έχοντας ως στόχο την ανάδειξη των όρων και τρόπων μέσα από τους οποίους αποκτάται η εμπειρία της πόλης και με πειραματική διάθεση απέναντι στις νέες δυνατότητες ψυχογεωγραφικών αναζητήσεων σας καλεί να συμμετάσχετε στις προσπάθειες διαπλοκής των φυσικών, χαρτογραφικών , λογοτεχνικών κλιμάκων και αναπαραστάσεων της πόλης με την ποιητική δημιουργία , την ονειροπόληση ,την φαντασιοκοπία. Σας καλεί να συμμετάσχετε στην αναζήτηση για την σχέση του περιπλανητή με τον χρόνο, την εντύπωση του χρόνου κατά την  κατάσταση οκνηρίας του «οκνηρία» του παρατηρητή μιας θέας, την  θέση των δικτύων των παρεών και των κοινοτήτων μέσα στην απειρία των μητροπολιτικών δικτύων και σχηματισμών . H εκδήλωση πέραν του Παρατηρητηρίου Στιγμιαίων Μητροπολιτικών Αστερισμών τελεί υπο την αιγίδα του Ινστιτούτου Κραβάν και της αθηναïκής Λέσχης Φίλων Αστικού Μοντελισμού.

 

Συμμετέχουν :

Aλκυόνη Δίβαρη, Δημητρα Κολοκυθά, Νίκος Παπαδοπουλος, Ευγενία Ποντικού, Φωτεινή Τάτση, Μαρία Φίλη, Ιάκωβος Ζώρζος

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 × 2 =

Simple Share Buttons