Η έντονη γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

0

breast

Δεκαπέντε λεπτά έντονης γυμναστικής την ημέρα, μπορούν να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του μαστού κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (NCRI).

Σύμφωνα με τον Δρ Τιμ Κι και τους συνεργάτες του στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Καρκίνου του βρετανικού πανεπιστημίου, μελετώντας 125.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσαν ότι εκείνες που ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας είχαν μακράν την μικρότερη πιθανότητα εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με εκείνες που έκαναν καθιστική ζωή.

Να σημειωθεί ότι, από το αρχικό δείγμα, περίπου 1.000 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια των τριών ετών που διήρκεσε η έρευνα. Γενικά, οι γυναίκες που έκαναν 15 -35 λεπτά έντονης γυμναστικής, όπως τρέξιμο, καθημερινά είχαν κατά ένα πέμπτο μικρότερο κίνδυνο νόσησης.

Επίσης από τη μελέτη προέκυψε ότι οι γυναίκες με το περισσότερο σωματικό λίπος είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, από τις πιο αδύνατες συνομήλικές τους. Πάντως, η σωματική άσκηση γενικά μείωνε τον κίνδυνο καρκίνο του μαστού ανεξαρτήτως του σωματικού βάρους των γυναικών.

«Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό που είναι πραγματικά ενδιαφέρον από την παρούσα μελέτη είναι δεν το όφελος δεν αποδίδεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι οι δραστήριες γυναίκες είναι αδύνατες. Εμείς, διαπιστώσαμε ότι τελικά υπάρχει άμεσο όφελος από την γυμναστική για όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους», εξηγεί ο Δρ Κι.

Οι ερευνητές προς το παρόν δεν μπορούν να εξηγήσουν τον μηχανισμό που η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, πέραν της διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους. Βέβαια, προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι απόρροια της επίδρασης της άθλησης στο ορμονικό προφίλ του κάθε ατόμου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα μία στις οκτώ γυναίκες εκτιμάται ότι θα εκδηλώσει κάποια στιγμή καρκίνο του μαστού. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για καρκίνους που «πυροδοτούνται» από τα οιστρογόνα και είναι ευαίσθητοι στην προγεστερόνη, δηλαδή τις λεγόμενες ορμονο-ευαίσθητες νεοπλασίες.

Πηγή

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

fifteen + 7 =

Simple Share Buttons