Η Ε.Ε βάζει κανόνες για τη σχέση ανθρώπων και ρομπότ

1

Η απόφαση

H έκθεση της Ε.Ε. καθιστά σαφές ότι ο κόσμος είναι στα πρόθυρα μιας «νέας βιομηχανικής» ρομποτικής επανάστασης και εξετάζει εάν θα προσδώσει στα ρομπότ νομική υπόσταση ως «ηλεκτρονικά πρόσωπα».

Ένα σύνολο κανόνων για το πώς οι άνθρωποι θα αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ και την Τεχνητή Νοημοσύνη, ορίζεται σε νέα έκθεση που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωβουλευτές έχουν ζητήσει την υιοθέτηση ολοκληρωμένων κανόνων για το πώς οι άνθρωποι θα χειρίζονται και θα αντιδρούν με παράγοντες της Τεχνητής Νοημοσύνης και τα μελλοντικά ρομπότ.

Οι κανόνες «ορθής συμπεριφοράς» που παραθέτει η έκθεση παραπέμπουν στους περίφημους νόμους της ρομποτικής που είχε διατυπώσει ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμωφ (1920 – 1992):

• Ένα ρομπότ δεν θα μπορεί να βλάψει ή να τραυματίσει ένα ανθρώπινο ον ή λόγω αδράνειας να προκαλέσει κακό.

• Ένα ρομπότ θα πρέπει να υπακούει τις εντολές που δέχεται από ένα ανθρώπινο ον, εκτός εάν αυτές οι εντολές έρχονται σε αντίθεση με τον πρώτο κανόνα.

• Ένα ρομπότ θα πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη εφ’ όσον αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τους δύο πρώτους κανόνες.

Εν τω μεταξύ, οι χρήστες θα πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τα ρομπότ «χωρίς κίνδυνο ή φόβο για πρόκληση οποιασδήποτε σωματικής ή ψυχολογικής βλάβης» και οι σχεδιαστές τους θα πρέπει να βεβαιώνουν ότι καθένα από αυτά έχει διακόπτη απενεργοποίησης, ο οποίος θα επιτρέπει στον χρήστη να σταματά τη λειτουργία τους εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Στα ζητήματα που εγείρονται είναι όπως οι σχέσεις μεταξύ ανθρώπων και ρομπότ που θα αφορούν στην ιδιωτική ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια (ιδιαίτερα στα ρομπότ που θα ασχολούνται με την φροντίδα των ανθρώπων) και τη σωματική ακεραιότητα, εάν το σύστημά τους πάθει οποιαδήποτε βλάβη ή δεχτεί επίθεση από χάκερς.

Η έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει ακόμα ότι η έρευνα που αφορά στη ρομποτική θα πρέπει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και να διεξάγεται προς όφελος της ευημερίας των ανθρώπων.

Εάν οι ευρωβουλευτές ψηφίσουν υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης, το κείμενο αυτή θα σταλεί στις κυβερνήσεις για περαιτέρω συζήτηση και τροπολογίες προτού προταθεί προς ψήφιση από την ΕΕ.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται ότι υπάρχει η πιθανότητα μέσα σε διάστημα μόλις λίγων δεκαετιών, η Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη πνευματική ικανότητα.

Οι νόμοι θα πρέπει να απευθύνονται στους σχεδιαστές, τις κατασκευάστριες εταιρείες και τους φορείς εκμετάλλευσης των ρομπότ, δεδομένου ότι αυτοί (οι νόμοι) δεν θα είναι δυνατόν να «μεταφραστούν» στη γλώσσα μηχανής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

tvxs.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

1 Comment

  1. Off. Έχοντας να αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο φόβο των (ανθρώπων) υπηκόων για το τι μπορούν να κάνουν και που μπορούν να φτάσουν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη, η ε.ε. αποφάσισε να βάλει κανόνες στη λειτουργία τους. Ένας απ’ αυτούς; Να έχουν κουμπί off.
    Ειδικοί δεν είμαστε, αλλά δεν μας φαίνεται αρκετό. Υπάρχουν διάφορα off στις καθημερινές συσκευές (και μάλιστα της παλιάς τεχνολογίας) που σπάνια χρησιμοποιούνται· μέχρι που οι χρήστες ξεχνούν ότι υπάρχουν καν και καν. Επιπλέον, οι έξυπνες μηχανές, θα ξέρουν ότι έχουν τέτοιο κουμπί. Και (ποιος ξέρει;) μπορεί να το λαμβάνουν υπ’ όψη τους.
    Για παράδειγμα: το ανθρωπόμορφο ρομπότ της σειράς slave 4.0 τα έχει πάρει με τον ιδιοκτήτη του, και θέλει να του ξηγηθεί. Ε, τον περιμένει πίσω απ’ την πόρτα να γυρίσει πίσω στο σπίτι, και του χώνει μια καλή στο κεφάλι. Ποιο off;

    http://www.sarajevomag.gr/

Αφήστε Ένα Σχόλιο

3 × 3 =

Simple Share Buttons