H Yoko Ono και η σκάλα στον ουρανό της Κόρδοβα

0

Μετάφραση: Άννα-Μαρία Αρβανιτίδου

Η Υoko Ono έφτιαξε μια σκάλα που φτάνει μέχρι τον ουρανό της Κόρδοβα

“Αφήστε τον πόλεμο στη Συρία να τελειώσει.’’

«Tέλος στις ανισότητες.»

«Οι δικτατορίες πρέπει  να εξαφανιστούν και η ειρήνη να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο.»

«Όλοι να έχουν μια στέγη και ένα πιάτο φαΐ κι αυτό να συμβαίνει πάντα.»

«Ίσος καταμερισμός χρημάτων σε όλους»

«Θέλω να έχω τα ίδια χρήματα με τη Yoko Ono»

..είναι μερικά από τα όνειρα των ανθρώπων που κρέμασαν σε μια ελιά με τίτλο «Το δέντρο των επιθυμιών για ειρήνη».

Πρόκειται για μία από τις τρεις εγκαταστάσεις που δημιούργησε η Yoko Ono προς τιμήν της πρώτης επετείου του Κέντρου Σύγχρονης Δημιουργίας της Ανδαλουσίας C3A στην Κόρδοβα. Στην είσοδο του νέου μεγάλου κτιρίου οι φράσεις αυτές διαβάζονται σε ένα έργο που για μια ομάδα φοιτητών του Σχεδίου Διαφήμισης της Κόρδοβα δεν είναι και τόσο πρωτότυπο. “Δεν με εκπλήσσει, είχαμε δει κάτι παρόμοιο και παλιότερα, αλλά είναι εντάξει. Είναι προνόμιο να έχουμε αυτό το κέντρο τέχνης εδώ που να δείχνει την εξέλιξη της περιοχής στη σύγχρονη τέχνη.”, λέει ο Patxi González, 25 ετών.

Αυτές οι επιθυμίες θα σταλούν αργότερα στον καλλιτέχνη για να τους συμπεριλάβει στο έργο του Imagine Peace Tower, μια εγκατάσταση φωτισμού που βρίσκεται στο Ρέικιαβικ, το οποίο πραγματοποιεί και τις επιθυμίες άλλων παρόμοιων δέντρων που έχουν τοποθετήσει σε διάφορα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Ένα έργο που εξομοιώνεται στην Κόρδοβα ενώ υπάρχουν κι άλλες δύο σκάλες, μία στη Νέα Υόρκη και μία στο Πεκίνο με τίτλο «Για να δούμε τον ουρανό για πρώτη φορά στην Ευρώπη» Πρόκειται για μια σπειροειδή σκάλα βαμμένη με μπλε χρώμα στη βάση της κι ανεβαίνει σταδιακά σε λευκό χρώμα. Συνολικά το μήκος της είναι πέντε μέτρα. Η υφή της είναι λεία και το κοινό μπορεί να μην ανέβει και ξυπόλητο. “Αυτό το έργο θα παραμείνει στο C3A για τουλάχιστον τρία χρόνια και με προοπτική ανανέωσης”, δήλωσε ο Álvaro Rodríguez Fominaya, διευθυντής και επιμελητής της έκθεσης του C3A.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ  που ολοκληρώνεται με την καρδιά σου χωρισμένη σε τέσσερα κομμάτια, όσες και οι εποχές του χρόνου και καλεί τους συμμετέχοντες να αφήσουν ένα παλιό τους ρούχο και να πάρουν ένα άλλο. Η Yoko Ono παρεμβαίνει στη σκάλα της Κόρδοβα  με δύο παραστάσεις σε συνεργασία με την Ορχήστρα Εγχόρδων του Ωδείου της Μουσικής, τη Σχολή Δραματικής Τέχνης και το School of Art Matthew Inurria της Κόρδοβα, καθώς και με μια σειρα από διάφορους καλλιτέχνες.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την εξέλιξη του C3A, την υποδοχή του κοινού και, φυσικά, τον εξαιρετικό προγραμματισμό της Yoko Ono.», σημείωσε ο υπουργός Ανδαλουσίας πολιτισμού, Miguel Angel Vazquez, παρουσιάζοντας το έργο της  Yoko Ono την περασμένη Τρίτη, με 21.000 επισκέπτες. «Είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, αν μιλάμε για τη σύγχρονη τέχνη και, πάνω απ ‘όλα, σ’ ένα κέντρο που έχει μόλις γεννηθεί.ένας δυναμισμός και μια εξέλιξη που θέλουμε να συνεχίζει για χρόνια δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εκδήλωσης.

el-pais

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

twenty − seventeen =

Simple Share Buttons