Γιάννης Μαρκόπουλους, Χαράλαμπος Γαργανουράκης – Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα

0

manos-eleftheriou

Από τον Γιάννη Μπάκο

Σαν σήμερα, στις 23 Σεπτέμβρη 1974, η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» και το Ελληνικό κοινοβούλιο υπογράφει νομοθετικό διάταγμα νομιμοποίησης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και την ταυτόχρονη κατάργηση του διαβόητου νόμου 509, με τον οποίο διώχτηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και εκτελέστηκαν χιλιάδες κομμουνιστές, ενώ 80.000 αγωνιστές υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα και να ζήσουν ως πολιτικοί πρόσφυγες.

fek

Με το νόμο αυτό ο Καραμανλής θεμελιώνει τη λεγόμενη Μεταπολίτευση, νομιμοποιώντας όχι μόνο το ΚΚΕ αλλά και οποιοδήποτε κόμμα δεν έχει σκοπό τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα.

Ακολουθούν οι πρώτες ελεύθερες εκλογές, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου 1974, όπου και το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στον συνδυασμό Ενωμένη Αριστερά, Τα κύρια κόμματα που αποτελούσαν την ΕΑ, εκτός του ΚΚΕ, ήταν το ΚΚΕ Εσωτερικού με γραμματέα τον Μπάμπη Δρακόπουλο και η ΕΔΑ με πρόεδρο τον Ηλία Ηλιού, αποσπώντας 9,47% και καταλαμβάνοντας 8 έδρες στην βουλή.

Πρώτο γραμματέας του νομιμοποιημένου Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας διετέλεσε ο Χαρίλαος Φλωράκης.

markopoulos

Λίγες μέρες πριν τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο ο Γιάννης Μαρκόπουλος ηχογράφησε τον δίσκο του η “Θητεία” στον οποίο εκτός από την Τάνια Τσανακλίδου και τον Λάκη Χαλκιά πρωτοεμφανίζεται ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης.

Ο δίσκος περιλαμβάνει το τραγούδι “Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα“, σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, το οποίο έμελλε να γίνει το εμβληματικό κομμάτι των γεγονότων του Πολυτεχνείου και της μεταπολίτευσης.

markopoulos2

Ταυτόχρονα έγινε ύμνος των αγώνων της αριστεράς και των χιλιάδων χαμένων και βασανισμένων του νόμου 509/47 “περί μέτρων ασφαλείας του κράτους, του πολιτεύματος, του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών”.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

2 × two =

Simple Share Buttons