Η μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ιστορία της ανθρωπότητας

19

Βάρβαρος είναι όποιος πιστεύει στη βαρβαρότητα
Claude Levi-Straus
~~~~~~~~~~~~~~~~~

Στην Ιστορία της ανθρωπότητας οι γενοκτονίες είναι τόσο συνηθισμένες που μοιάζει λες και οι άνθρωποι είναι απευθείας απόγονοι των μυρμηγκιών.

Απ’ τις πιο κοντινές (χωροχρονικά) γενοκτονίες, όπως εκείνες των Αρμενίων και των Ποντίων ή το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, μέχρι τις πιο μακρινές, όπως την πλήρη εξάλειψη των Τασμανών (δείτε παλιότερο κείμενο “Γενοκτονία!” http://sanejoker.info/2013/06/genocide.html), διαφαίνεται μια δολοφονική μανία που δεν παρατηρείται σε κανένα άλλο θηλαστικό -με εξαίρεση τον κοινό χιμπατζή.

Οι αιτίες κάθε γενοκτονίας, αν δούμε πίσω απ’ τις προφάσεις και τις επιφάσεις, είναι πάντα οι ίδιες: Κυριαρχία και Κέρδος.

Η Θρησκεία, το Έθνος, η Φυλή είναι σαφώς ιδεολογήματα που χρησίμευσαν (και χρησιμεύουν) ως παραπετάσματα ή ως λάβαρα, για να πείθονται οι θύτες ότι πράττουν κάτι ορθό.

Ό,τι είναι Ιερό, κάθε δόγμα, οδηγεί αναπόφευκτα στην Εξόντωση του Άλλου.

~~

Αν εξαιρέσουμε την τελευταία γενοκτονία, την παγκόσμια και νεοφιλελεύθερη, υπάρχει μια άλλη (όχι τόσο γνωστή ούτε τόσο προβεβλημένη) που κατέχει τα σκήπτρα της πιο αποτρόπαιης. Είναι η γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής, των αυτόχθονων κατοίκων της αμερικανικής ηπείρου, που εξολοθρεύτηκαν απ’ τον “ανώτερο πολιτισμό” των Ευρωπαίων.

Το μέγεθος αυτής είναι εξωπραγματικό και η γενοκτονία συνεχίζεται στις μέρες μας.

~~{}~~

Οι Μεγάλες Αντίλλες (Κούβα, Ισπανιόλα, Τζαμάικα) είχαν 1,5 εκατομμύριο αυτόχθονες το 1492, όταν τους “ανακάλυψε” ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Το 1550 δεν είχε απομείνει ούτε ένας Ινδιάνος σ’ αυτά τα νησιά.

Εξήντα χρόνια. Ενάμιση εκατομμύριο νεκροί και η εξαφάνιση ενός πολιτισμού.

~~{}~~

Όταν οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν τη Βραζιλία, το 1500, υπολογίζεται ότι κατοικούσαν εκεί περίπου 3 εκατομμύρια Ινδιάνοι.

Το 1950 δεν ήταν περισσότεροι από 150.000

Και καθώς η γενοκτονία συνεχίζεται, σήμερα δεν υπερβαίνουν τους 100.000.

Σχεδόν τρία εκατομμύρια νεκροί.

~~

Κάθε “πρόοδος” του βιομηχανικού πολιτισμού ωθεί ολοένα τους Ινδιάνους προς αφιλόξενες περιοχές, αν δεν τους εξοντώνει απροκάλυπτα.

Το 1968 οι αρχές παραδέχτηκαν ότι υπάλληλοι της υποτιθέμενης Υπηρεσίας Προστασίας των Ινδιάνων δωροδοκούνταν από εταιρείες για να τους επιτρέπουν να πουλούν τις γαίες όπου κατοικούσαν Ινδιάνοι.

Ή να κλείνουν τα μάτια όταν τους εξοντώνουν με τις πιο φριχτές πρακτικές: Ομαδικές δολοφονίες με πυροβόλα, καταστροφή των χωριών με δυναμίτιδα, δηλητηρίαση με αρσενικό και φυτοφάρμακα.

~~

Η νομολογία της Βραζιλίας για τους Ινδιάνους έχει ως βασικό στόχο την “ενσωμάτωση τους στην εθνική κοινότητα”.

Πώς το κάνει;

Το κεφάλαιο ΙΙ του Θεσμικού Πλαισίου αναφέρει: “Κάθε Ινδιάνος που δεν έχει αφομοιωθεί βρίσκεται υπό την κηδεμονία του κράτους και δεν τον προστατεύει το Σύνταγμα της Βραζιλίας”.

Ο “αφομοιωμένος” Ινδιάνος δεν είναι πια Ινδιάνος, αφού απαρνιέται την κουλτούρα του. Τοποθετείται στο πιο χαμηλό επίπεδο της κοινωνικής κλίμακας. Αφομοίωση σημαίνει εξαθλίωση, επαιτεία, αλκοολισμό, πορνεία.

Ο Ινδιάνος αυτός δεν έχει νομική υπόσταση ούτε στις σχέσεις του με τους άλλους ούτε ως ιδιαίτερη οντότητα, και δεν μπορεί να προβεί σε δικαιοπραξίες.

Το Θεσμικό Πλαίσιο δεν αναγνωρίζει στους Ινδιάνους το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης (την οποία κατέχει, ελέγχει και διαχειρίζεται το Ομοσπονδιακό κράτος).

Τα άρθρα 34, 35 και 36 του τρίτου μέρους επιτρέπουν την εκτόπιση ολόκληρων ιθαγενών πληθυσμών μ’ ένα απλό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λόγους όπως η “εθνική ασφάλεια” και η “ανάπτυξη της περιοχής για λόγους εθνικού συμφέροντος”.

Το άρθρο 60 του Θεσμικού πλαισίου κάνει λόγο για την “ψυχική εξέλιξη” των Ινδιάνων!

~~{}~~

Οι Αυτοκρατορίες

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ υπήρχαν 112.000.000 Ινδιάνοι στο Μεξικό πριν την άφιξη του Κορτές, το 1512.

120 χρόνια μετά δεν ήταν παραπάνω από 1.200.000!

Όχι, δεν διαβάσατε λάθος. Μιλάμε για την εξόντωση 110 εκατομυρίων ανθρώπων (που ήταν ψυχικά ανώριμοι).

Οι αυτοκρατορίες των Μάγια και των Ίνκας, που χρειάστηκαν πολλούς αιώνες για να οικοδομηθούν,  καταστράφηκαν μέσα σε είκοσι χρόνια (από τους αιμοσταγείς Αλβαράδο και Φρανθίσκο Πιθάρο).

Στα εδάφη της αυτοκρατορίας των Αζτέκων, που ο πληθυσμός της ανερχόταν σε 25 εκατομμύρια το 1519, μετά από τριάντα χρόνια υπήρχαν μόνο 6 εκατομμύρια, ενώ στα τέλη του 16ου αιώνα έφταναν το ένα εκατομμύριο.

Άλλα 24 εκατομμύρια νεκροί Ινδιάνοι.

~~

Η εξόντωση των Ινδιάνων συνεχίζεται και στις μέρες μας. Σφαγές στην επαρχία Τσιάπας, στη Γουατεμάλα, στην Κολομβία, στο Περού, στη Χιλή.

Οι Ινδιάνοι είναι θύματα των πολυεθνικών, του κρατικού στρατού και των εμπόρων ναρκωτικών.

~~{}~~

Ηνωμένες Πολιτείες

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι οι Ινδιάνοι που κατοικούσαν στη Βόρεια Αμερική ανέρχονταν σε 10 έως 12 εκατομμύρια άτομα.

Το 1900 είχαν απομείνει μόλις 250.000

Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η γιορτή της εξόντωσης 10 εκατομμυρίων ανθρώπων.

~~

Πέρα από τη μακροχρόνια και τραγική αλληλουχία σφαγών, παραβιάσεων των συνθηκών και επιδημιών, στις οποίες οι Ινδιάνοι δεν διέθεταν ανοσία, οι Ευρωπαίοι έκλεψαν τα εδάφη των Αμερινδιάνων και κατέστρεψαν τους αρχέγονους πολιτισμούς τους.

Οι “ειδικές περιοχές για Ινδιάνους” είναι τα πρώτα στρατόπεδα εξόντωσης, αφού ιδρύθηκαν το 1851.

Οι κακές συνθήκες διαβίωσης σ’ αυτές τις περιοχές (που υπάρχουν ακόμα και σήμερα), έχουν ως συνέπεια το ένα στα τρία παιδιά να πεθαίνει στους πρώτους έξι μήνες από τη γέννηση του.

Υπάρχουν “ειδικές περιοχές” όπου το μέσο προσδόκιμο ζωής είναι κάτω από τα 46 έτη, όταν στην υπόλοιπη χώρα (αναφερόμαστε πάντα στις ένδοξες ΗΠΑ, μην το ξεχνάτε), είναι τα 76 έτη.

Οι αυτοκτονίες των Ινδιάνων είναι διπλάσιες από εκείνες των λευκών. Το 75% του πληθυσμού τους υποσιτίζεται.

Ο ένας στους τέσσερις είναι αλκοολικός, ενώ τα ναρκωτικά, και κυρίως το φτηνό κρακ, κάνουν θραύση σ’ αυτές τις “ειδικές περιοχές”.

~~{}~~

Εν κατακλείδι:

Το μέγιστο ιδεολόγημα του δυτικού κόσμου είναι η υποτιθέμενη ανωτερότητα του πολιτισμού του. Οι σφαγές δικαιολογούνται επειδή οι σφαγιασμένοι είναι κατώτεροι πολιτισμικά, ηθικά ή ψυχικά.

Ο πολυσχιδής Λεβιστρός (δες παλιότερο κείμενο http://sanejoker.info/2012/07/levi-strauss-and-barbarians.html) χαρακτηρίζει τις δυτικότροπες κοινωνίες ως “θερμές κοινωνίες”. Αυτές παράγουν “πολιτισμό”, έχοντας ως καύσιμη ύλη τους ανθρώπους, επενδύοντας ακριβώς στις οικονομικές και λοιπές ανισότητες.

Έτσι χτίστηκαν οι Πυραμίδες και ο Παρθενώνας, έτσι δημιουργήθηκε το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ.

Πάνω σε πτώματα ανθρώπων (κατώτερων ανθρώπων).

~~

Το 1492 δεν πρέπει να θεωρείται η χρονιά που ο Κολόμβος “ανακάλυψε” την Αμερική, αλλά η αρχή της μεγαλύτερης γενοκτονίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Πληροφορίες άντλησα από το άρθρο του Ρόμπερτ Πακ, “Η γενοκτονία των Ινδιάνων”, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη “Μαύρη Βίβλο του Καπιταλισμού”, εκδόσεις Λιβάνη, μετάφραση Άγγελος Φιλιππάτος.

Είναι ένα ογκώδες βιβλίο, 765 σελίδων, που όμως δεν χωράει όλα τα εγκλήματα που έγιναν και γίνονται σ’ αυτόν τον πλανήτη εν ονόματι της απληστίας, του υπερκέρδους, της εξουσίας, του έθνους, της φυλής, του θεού.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Η φωτογραφία είναι του Σεμπαστιάο Σαλγκάδο

Το σκίτσο είναι του R. Cobb, “Thanksgiving”.

Προσθήκη:

Επειδή πολλοί εξανίστανται ότι οι Αυτοκρατορίες των Μάγιας και των Ίνκας δεν απαριθμούσαν 112.000.000 ανθρώπους και ρωτάνε για την πηγή, ας δώσουμε τη βιβλιογραφία του Ρόμπερτ Πακ, σε περίπτωση που κάποιος θέλει να ασχοληθεί περισσότερο (και ξέρει γαλλικά)

“Rapport des dominicains de l’ Isle Espagnole a M. de Chievres”, στο Las Casas et la defence des Indians, Ed. Juillard, Παρίσι, 1971

Felix Reichlem, Les Amerindiens et leur extermination deliberee, Ed. Pierre-Marcel Fabre, Λοζάνη, 1987

Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σφαγιάστηκαν. Αλλά δεν έχει και καμία σημασία, αν ήταν 110 εκατομμύρια ή 50 εκατομμύρια ή ένα.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Γελωτοποιός https://www.facebook.com/gelotopoios/

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γελωτοποιός

Διαδικτυακό ψευδώνυμο ενός εγγονού της Πηνελόπης Δ. Μπλογοτέχνης και ελεύθερος στοχαστής, αυτοδίδακτος και άνεργος, αγνωστικιστής ένθεος, ανένταχτος και άνευ πεποιθήσεων. Πίνει μόνο κρασί.

19 Comments

 1. γιοργος on

  σε 60 χρονια απο 1.500.000 εξαφανιστηκαν νομίζω οτι εξοντόθηκαν περιπου 2.000.000 ανθρωποι … σταματήσαν να γενουν αυτα τα 60 χρόνια????

  Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ υπήρχαν 112.000.000 Ινδιάνοι στο Μεξικό πριν την άφιξη του Κορτές, το 1512.

  120 χρόνια μετά δεν ήταν παραπάνω από 1.200.000!
  ποσοι εξοντόθηκαν σίγουρα πάνω απο 110.000.000

 2. Pingback: Η μεγαλύτερη γενοκτονία στην Ιστορία της ανθρωπότητας | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

 3. ΧΑΙΝΗΣ on

  Να επισημαίνουμε ότι έγινε απο χριστιανούς και εν πολλοίς στο όνομα του χριστιανισμού… και όχι από τίποτα τζιχανιστες

  • Γιώργος Χρηστίδης on

   Οι προαναφερθέντες τουλάχιστον δεν ήταν Χριστιανοί, ήταν κυρίως Καθολικοί. Καλό είναι να αφήνουμε τις πονηριές για να μην καρφωνόμαστε.

  • ΒΑΣΙΛΗΣ on

   ΝΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑ..ΘΟ..ΛΙ..ΚΟΙ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ Ό,ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ —ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΕΠΛΑΚΗ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ !!!

 4. Πολύ καλό άρθρο. Επίσης ένα πολύ καλό βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους – αν και γραμμένο το 1971- Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent (στα Ισπανικά Las Venas Abiertas de América Latina) του Eduardo Galeano

 5. Θανάσης Αλμπάντης on

  Για να είμαστε ακριβείς και χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπήρξε γενοκτονία: Οι περισσότεροι Ινδιάνοι εξοντώθηκαν από τις ασθένειες που μετέφεραν οι Ευρωπαίοι (κυρίως ευλογιά), παρά από τα όπλα (βλ. Τζάρεντ Ντάιαμοντ: ΟΠΛΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΙ, εκδ. ΚΑΤΟΠΤΡΟ, όπου εξηγεί με καθαρά επιστημονικό τρόπο, πως η “ανωτερότητα” της λευκής φυλής είναι ανόητος μύθος). Και στον Α’ Παγκ. Πόλεμο, τα όπλα εξόντωσαν 8.000.000, ενώ η γρίπη 80.000.
  Οι ΗΠΑ κατάλαβαν την αξία του βιολογικού πολέμου έγκαιρα. Γι’ αυτό, όταν ήθελαν να εξοντώσουν τους δικούς τους Ινδιάνους, βρήκαν τον λιγότερο ανέξοδο τρόπο, να τους συγκεντρώνει σε καταυλισμούς και να τους δίνει κουβέρτες από νοσοκομεία, όπου είχαν νοσηλευτεί για ευλογιά, χωρίς απολύμανση. Εξόντωσαν έτσι περισσότερους και ειδικά γυναικόπαιδα, απ’ ότι με όπλα. Για την γενοκτονία αυτή ελάχιστος λόγος γίνεται και ουδέποτε οι ΗΠΑ απολογήθηκαν για αυτό (ένα από τα πολλά) το έγκλημά τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει να προστατεύονται οι “παρθένες” περιοχές, διότι όλο τους το οικοσύστημα μολύνεται και κινδυνεύει με εξαφάνιση. Οι “άγριοι” αυτοί είχαν κατορθώσει να συμβιώνουν, ως επί το πλείστον, αρμονικά με τη φύση. Βέβαια, υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου οι μη δυτικές κοινωνίες αυτοκαταστράφηκαν, ακριβώς επειδή οι ίδιοι οι άνθρωποι κατέστρεψαν αυτή την αρμονία (π.χ. Νήσος του Πάσχα, διάφοροι προκολομβιανοί πολιτισμοί). Και σε άλλες περιπτώσεις οι δυσμενείς περιβαλλοντικές και κλιματικές αλλαγές (π.χ. παρατεταμένη ξηρασία, όπως στους Ανασάζι)επέφεραν τις ίδιες καταστροφές. Και πάλι εξηγεί τις αιτίες κατάρρευσης κοινωνιών ο Ντάιαμοντ στο βιβλίο ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ, στις ίδιες εκδόσεις. Συνιστώ τα δύο βιβλία, είναι πολύ κατατοπιστικά και ευανάγνωστα.

 6. Πάνος Σοροπίδης on

  Πραγματικά συγκλονιστικές οι πληροφορίες στο άρθρο. Όπως και οι πληροφορίες που παραθέτουν οι σχολιαστές. Οφείλω όμως να σταθώ σε ένα συμπέρασμα που πιστεύω πως αδικεί κατάφωρα το άρθρο: “Έτσι χτίστηκαν οι Πυραμίδες και ο Παρθενώνας, έτσι δημιουργήθηκε το Χόλιγουντ και το Μπόλιγουντ. Πάνω σε πτώματα ανθρώπων (κατώτερων ανθρώπων).”
  Πως συμπεραίνει ο αρθρογράφος πως ο Παρθενώνας χτίστηκε πάνω σε πτώματα “κατώτερων” ανθρώπων; Ποιοι ήταν αυτοί οι κατώτεροι άνθρωποι; Πάνος Σοροπίδης – Ρόδος

  • Γελωτοποιός
   Γελωτοποιός on

   Θερμές είναι οι κοινωνίες που έχουν συναίσθηση της ιστορικής συνέχειας και τις παρομοιάζει με ατμομηχανές: Χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας για να παράγουν πολιτισμό. Και αυτή την ενέργεια την παίρνουν από τις κοινωνικές ανισότητες (δουλεία, δουλοπαροικία, αποικιοκρατία, προλεταριοποίηση, καταδυνάστευση των πολλών).
   http://sanejoker.info/2012/07/levi-strauss-and-barbarians.html

   • Christos Kafas on

    Όπως ακριβώς το λες:στο όνομα του χριστιανισμού ,οχι απο χριστιανούς !!!
    Οι χριστιανοί δεν υπάρχει περίπτωση να προβούν σε τέτοιες ενέργειες,ολοι οι άλλοι. ειναι κατ επιφασιν χριστιανοί που όντως
    σπιλώνουν το μήνυμα του βιωματικού χριστιανισμού που ειναι η Αγαπη,κεφ.
    ΙΓ,στιχ 1-13,Α’ προς Κορινθιους επιστολή του Αποστολου Παύλου.-

    • Γιάννης on

     Το άρθρο θα μπορούσε να είναι και χρήσιμο αλλά προφανώς σκοπός του είναι να περάσει νεοταξίτικη προπαγάνδα και όχι να διαφωτίσει. Να διαστρεβλώσει και να διασύρει και όχι να αποδώσει δίκαιο. Να χρησιμοποιήσει το θέμα των γενοκτονιών για να βγάλει το μίσος και εμπάθεια του γράφοντος. Κρίμα. Γράφει από την αρχή αρχή το άρθρο: “Ό,τι είναι Ιερό, κάθε δόγμα, οδηγεί αναπόφευκτα στην Εξόντωση του Άλλου. ” Να υποθέσω ότι οι ιθαγενείς δεν είχαν κατά την γνώμη του συγγραφέα ούτε ιερό ούτε πίστη ούτε πολιτισμό και αξίες ή δόγματα. Τέτοια αηδία μόνο οι γενοκτόνοι τους θα μπορούσαν να ισχυριστούν. Ο αρθογράφος κατά την πάγια τακτική των τυφλωμένων ανθρώπων του είδους του προβαίνει σε ένα έγκλημα με θύμα τους ιθαγενείς λόγω του όποιου σκοπού του με την υποκρινόμενος τάχα ενδιαφέρον. Ακριβώς ότι κάναν οι εγκληματίες εκείνου του καιρού. Μην έχοντας καμία σχέση με τους ιθαγενείς προβαίνει στη χρήση του ζητήματός τους με μισιοναρική μισαλλοδοξία. Βαρεθήκαμε αυτούς τους φωταδιστές εκ του προχείρου που προβάλουν όλες τις ακαθαρσίες που βρίσκονται μέσα τους πάνω στους άλλους.

 7. Pingback: Genocide Timeline | ΕfiSoul63

 8. “Ό,τι είναι Ιερό, κάθε δόγμα, οδηγεί αναπόφευκτα στην Εξόντωση του Άλλου.”

  Γιατί πιστεύεις τόσο δογματικά και φανατισμένα ότι η ζωή αυτών (ή η δική σου ή οποιουδήποτε άλλου) αξίζει κάτι? Μήπως και εσύ θα εξοντώσεις κάποιους?
  Εγώ σου λέω ότι αν το σκεφτείς λογικά και χωρίς φόβο, δόγμα, πίστη και πάθος, θα καταλήξεις ότι καμιά ζωή δεν αξίζει τίποτα. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι υπάρχει κάποιο μέλλον μετά το θάνατό μας και δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να έχουμε μακρόχρονο και φωτεινό μέλλον σαν είδος. Το όποιο σύντομο μέλλον μας σαν άτομα και σαν είδος είναι ασήμαντο και ανούσιο. Επίσης, η ηθική από μόνη της είναι εντελώς αυθαίρετη και δεν έχει κανένα νόημα εκτός από αυτό που της δίνουμε. Αυτό είναι το μόνο λογικό αποτέλεσμα στο οποίο έχουν καταλήξει πολλοί άθεοι και τους συγχαίρω γι’αυτό, γιατί αντιλαμβάνονται τουλάχιστον τα στοιχειώδη. Παραθέτοντας τον “φημισμένο” Richard D., “What’s to prevent us from saying Hitler wasn’t right? I mean, that is a genuinely difficult question.”. Και δεν έχει καθόλου άδικο από την δική του οπτική γωνία. Προσπαθώ να μη φανταστώ τι θα γίνονταν αν οι Ρώσσοι είχαν τέτοια διλήμματα περί ηθικής την ώρα που τους έσφαζε ο Χίτλερ (γιατί η Ευρώπη και η Αμερική προφανώς τα είχαν…).

  Εγώ, μπορώ να σου πω ότι δεν σκέφτομαι έτσι, και αποδέχομαι δόγματα και πίστη. Και αυτό γιατί είναι αδιανόητο να θεωρεί κανείς ότι μπορεί να αφαιρέσει την πίστη από τη ζωή του. Ακόμα και για να κάνεις ένα βήμα, χρειάζεται να πιστεύεις ότι δεν θα γκρεμοτσακιστείς στην προσπάθεια. Και ακόμα και τα μαθηματικά έχουν τα δικά τους “δόγματα” που λέγονται αξιώματα. Και η ίδια η επιστήμη δεν μπορεί να μελετήσει τα φαινόμενα χωρίς να θέσει κάποια αυθαίρετα δόγματα (και ο αριθμός τους είναι εξωπραγματικός μάλιστα…).

  Επίσης, μιας και ξεκίνησες με τις γενοκτονίες (πράξη που την επιβραβεύω – γιατί το παρελθόν δεν πρέπει να ξεχνιέται), και επειδή αναφέρεις έναν βιβλίο περί καπιταλισμού που δεν έχω διαβάσει, καλό είναι να τις αναγράψεις όλες. Π.χ. την γενοκτονία των Ρώσσων από τους Μπολσεβίκους και τους Γερμανούς, την γενοκτονία του Μάο ενάντια στον ίδιο του τον λαό, την γενοκτονία των ιθαγενών της Αυστραλίας, της Αφρικής, τώρα αυτές των Παλαιστινίων, των Ιρακινών, των Σύριων, των Αφγανών, την επερχόμενη δική μας, κ.α… Με λίγα λόγια, όπου δεν έχουν εδραιωθεί οι Ευρωπαίοι και οι αφέντες τους ακόμα. Και από την μικρή μου εμπειρία, αυτοί που τις προκαλούν δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καπιταλιστές ή κομουνιστές ή κεντρώοι. Γιατί έχουν την γνώση ότι τέτοιοι διαχωρισμοί είναι ιδεολογήματα για αποπλάνηση των προβάτων που αποσκοπούν στην δική τους και μόνο επιτυχία.

  Επίσης, συμφωνώ με την ασυμφωνία σου με τον δυτικό πολιτισμό (που είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, μιας και όλοι αυτοί Ευρωπαίοι ήταν κάποτε), αλλά η φράση σου αυτή είναι εντελώς παράλογη:

  “Η Θρησκεία, το Έθνος, η Φυλή είναι σαφώς ιδεολογήματα…”

  Ιδεολόγημα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολλά από τα όσα αναφέρεις, αλλά όχι αυτά τα τρία. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα τρία για τι σόι γενοκτονίες μιλάμε? Και εκτός αυτού, ο τρόπος που είναι γραμμένο το άρθρο είναι σαν να προσπαθεί να μπλέξει την αφορμή με την αιτία…

  Τέλος, καλή η φωτογραφία που έχεις στο τέλος, αλλά -παρενθετικά- το να θεωρείς χριστιανούς τους μη-ορθοδόξους είναι σαν να θεωρείς άγιο τον Santa Claus της κοκα-κολα. Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεσαι αυτό, αλλά είναι η πραγματικότητα, την οποία προσωπικά την έχω βιώσει στο πετσί μου στο πέρασμά μου από την Εσπερία.
  Και αν και ορθόδοξοι λαοί έχουν κάνει εγκλήματα κάτω από αλλότριες επιδράσεις, τα έχουν πληρώσει ακριβά, όπως και θα έπρεπε.

  Και για να κλείσω όπως άρχισα, κρίνοντας χωρίς δόγματα και πίστη, τίποτα δεν έχει αξία σε αυτόν τον κόσμο παραπάνω από αυτήν που βλέπεις. Οι άνθρωποι είναι μια σακούλα από άτομα. Μπορεί να είναι άτομα εκπληκτικώς οργανωμένα, αλλά αυτό δεν κρατάει για πολύ. Αφού πεθάνουν κανείς δεν ξέρει και δεν νοιάζεται για αυτούς και δεν έχει καμιά σημασία για κανέναν πως πέρασαν την ζωή τους ή αν έζησαν εξ’ αρχής. Και αν αφήσει κάποιος κάποια υστεροφημία ή γνώση στην κοινωνία όπου ζούσε -ακόμα και τότε- αυτοί που τον θυμούνται δεν τον γνωρίσουν πραγματικά και η επίδραση που είχε στην κοινωνία θα χαθεί με το τέλος της κοινωνίας του (βλέπε τις γενοκτονίες που αναφέρεις ή την αυτοκαταστροφική μανία του είδους μας ή ακόμα και την ημερομηνία λήξης του γαλαξία μας αν το θέλεις).

  Είναι αναζωογονητικό σε αυτή τη χώρα να διαβάζω καταγγελίες για τις πράξεις των “συμμάχων” μας, αλλά περιμένω τουλάχιστον να έχει ο γράφων ένα μέτρο ηθικής που να βγάζει νόημα. Διαφορετικά, και οι πράττοντες τα ολοκαυτώματα μπορεί να ορίσουν αυθαίρετα τη δική τους ηθική που να τους δικαιώνει, ακριβώς στον ίδιο βαθμό που η δική σου τους καταδικάζει. Το “σε αυτήν την ηθική μεγάλωσα” ή το “όλα για το καλό του είδους” δεν δικαιολογούν καμιά ηθική, και ήταν και τα κύρια επιχειρήματα του Χίτλερ για τις πράξεις που έκανε (τις οποίες πολλοί άθεοι θέλουν να επαναλάβουν γιατί είναι η μόνη λογική πράξη από τη δική τους οπτική γωνία).

  Μπορώ να δεχτώ νοητικά την “ηθική” του Richards ή την ηθική ενός χριστιανού ή ενός μουσουλμάνου, αλλά όχι και την δική σου. Αυτό μόνο στο νοητικό επίπεδο του αν “βγάζει νόημα”. Έπειτα υπάρχει το επίπεδο του ελέγχου της αλήθειας, όπου από τις δικές μου εμπειρίες δε επιβιώνουν πολλές ηθικές. Η δικιά σου πάντως δεν περνά καν τα προκαταρκτικά. Θα συμβούλευα να το βελτιώσεις αυτό το σημείο. Αυτό είναι το κύριο παράπονό μου για τους αριστερούς (δεν ξέρω αν είσαι αριστερός).

  ΥΓ για να μη παρεξηγούμαι: Δεν υποστηρίζω κανένα κόμμα ή ομάδα που εντάσσεται πάνω στον άξονα δεξιάς-αριστεράς γιατί θεωρώ ότι με κοροϊδεύει κατάμουτρα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αριστερούς, δεξιούς, κεντρώους από τον πιο ακραίο έως αυτούς που πηδάν από το δεξί στρατόπεδο στο αριστερό και ανάποδα κάθε βδομάδα. Αλλά δε συμφωνώ με κανέναν τους και δεν θα τους εμπιστευόμουν ούτε τα περιττώματά μου για φύλαξη.
  Αν το παρόν site είναι αναρχικό (αν και δεν μοιάζει με κάτι τέτοιο – δυστυχώς) δεν έχω κανέναν πρόβλημα με τους αναρχικούς αλλά και πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη αναρχία στις μέρες μας, απλά δεν θα πρέπει να καίει κάδους και να πετροβολά τους αστυνομικούς όπως κάνει σήμερα αλλά κάτι πιο ουσιώδες και όχι βίαιο, και για να πετύχει άλλους σκοπούς (γιατί τώρα και δεν πετυχαίνει τίποτα και πάνε και τόσοι ωραίοι κάδοι τζάμπα). Αλλά, φυσικά, στην “textbook” αναρχία ο καθένας ότι του κατέβει κάνει, οπότε μάλλον πολλά ζητάω…

 9. Αρισταρχίδης Βλαχοδημητροκωστονικολόπουλος on

  Από στατιστική σκοπιά,πάντως,δεν είναι η μεγαλύτερη γενοκτονία αυτή των Ινδιάνων.Μάο,Στάλιν και λοιποί φάροι της ιδεολογίας της αγάπης εκκαθάρισαν περισσότερους.Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη πως ένα μεγάλο μέρος των Ινδιάνων εξοντώθηκε από τις ασθένειες που έφεραν μαζί τους οι Ευρωπαίοι κι όχι ηθελημένα,οι προαναφερόμενοι φωτισμένοι ηγέτες κατάφεραν υπερδιπλάσιο σκορ σε βάρος των διαφόρων Δον Ντιέγο Πάρτον Και Κούνατονώρες.

 10. Σαν πρώην μετανάστης στην Βραζιλία ενημερώνω τα εξής:
  ΣΩΣΤΟ = Το 1968 οι αρχές παραδέχτηκαν ότι υπάλληλοι της υποτιθέμενης Υπηρεσίας Προστασίας των Ινδιάνων δωροδοκούνταν από εταιρείες για να τους επιτρέπουν να πουλούν τις γαίες όπου κατοικούσαν Ινδιάνοι. = ΣΩΣΤΟ!

  ΠΛΑΣΤΟ = Η νομολογία της Βραζιλίας για τους Ινδιάνους έχει ως βασικό στόχο την “ενσωμάτωση τους στην εθνική κοινότητα”.
  Πώς το κάνει;
  Το κεφάλαιο ΙΙ του Θεσμικού Πλαισίου αναφέρει: “Κάθε Ινδιάνος που δεν έχει αφομοιωθεί βρίσκεται υπό την κηδεμονία του κράτους και δεν τον προστατεύει το Σύνταγμα της Βραζιλίας”.
  Ο “αφομοιωμένος” Ινδιάνος δεν είναι πια Ινδιάνος, αφού απαρνιέται την κουλτούρα του. Τοποθετείται στο πιο χαμηλό επίπεδο της κοινωνικής κλίμακας. Αφομοίωση σημαίνει εξαθλίωση, επαιτεία, αλκοολισμό, πορνεία.
  Ο Ινδιάνος αυτός δεν έχει νομική υπόσταση ούτε στις σχέσεις του με τους άλλους ούτε ως ιδιαίτερη οντότητα, και δεν μπορεί να προβεί σε δικαιοπραξίες.
  Το Θεσμικό Πλαίσιο δεν αναγνωρίζει στους Ινδιάνους το δικαίωμα ιδιοκτησίας γης (την οποία κατέχει, ελέγχει και διαχειρίζεται το Ομοσπονδιακό κράτος).
  Τα άρθρα 34, 35 και 36 του τρίτου μέρους επιτρέπουν την εκτόπιση ολόκληρων ιθαγενών πληθυσμών μ’ ένα απλό διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, για λόγους όπως η “εθνική ασφάλεια” και η “ανάπτυξη της περιοχής για λόγους εθνικού συμφέροντος”.
  Το άρθρο 60 του Θεσμικού πλαισίου κάνει λόγο για την “ψυχική εξέλιξη” των Ινδιάνων = ΠΛΑΣΤΟ!

  ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΟΤΗΤΑΣ: Εδώ https://pib.socioambiental.org/pt/c/direitos/constituicoes/introducao είναι τα δικαιώματα των Ίντιος σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1988 και εδώ https://translate.google.gr/translate?hl=en&sl=pt&u=http://pib.socioambiental.org/pt/c/direitos/constituicoes/introducao&prev=search μετάφραση στα Αγγλικά.

  Για τα υπόλοιπα…
  Είναι παγκοσμίως αποδεκτό – πλην κάποιων κολλημένων – ότι όπου πάτησε το πόδι του ο Λευκός έκανε γενοκτονίες, είτε άθελα του (με τις αρρώστιες που ήταν φορέας) είτε ηθελημένα. Κανείς δεν γνωρίζει τους ακριβείς αριθμούς, αλλά ήσαν τεράστιοι, πολλά τα μύρια!

 11. fireweed on

  η διαφορά μας σήμερα είναι πως απουσιάζει εντελώς η ηθική απο τη ζωή μας και από τις κοινωνίες μας..και όταν αυτό συμβαίνει, ο άνθρωπος αποκτηνώνεται..η ζωή δεν έχει αξία..γιαυτό και οι παγκόσμιοι πόλεμοι της εποχής, μας που συνεχιζονται αμείωτοι, είναι οι πιο καταστρεπτικοί και κτηνώδεις. ανθρώπινη λογική υπάρχει και η τεχνολογία.. δεν υπαρχει η ηθική που θα τα διαχειριστεί.. γιατί αυτο απαιτεί παιδεία και ελευθερία..
  η ηθικη απο αρχαιότατων χρόνων ήτα μια σχέση δημιουργίας του εαυτού μέσα στη ροή του φυσικού μας κόσμου…καμμία σχεση με τους αυστηρους χριστιανικούς κώδικες ηθικής…μια απόφαση να δώσεις στην ύπαρξη σου πραγματική αξία.. που οι υπόλοιποι θα θαυμάζουν , όπως ενα έργο τέχνης..σαυτή τη ζωη .. όχι στην άλλη..

 12. Γιαννης Φ. on

  Και από πότε οι Καθολικοί δεν είναι Χριστιανοί; Μαστουρώσατε απο τα λιβάνια; Ή μήπως ξεχνάμε ότι μέχρι το σχίσμα το 1053 υπήρξε μία, ενιαία “Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία”; Που χωρίστηκε γιατί οι άγιοι αυτοί άνθρωποι… δεν τα βρήκαν στο ποιός θα έχει τα πρωτεία!

Αφήστε Ένα Σχόλιο

2 × three =

Simple Share Buttons