Έτοιμος να παραδοθεί ο Ασάνζ αν ο ΟΗΕ αποφασίσει εναντίον του

0

assange

Ο ιδρυτής της Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ θα εγκαταλείψει σύμφωνα με δήλωσή του, την πρεσβεία του Εκουαντόρ στο Λονδίνο, όπου βρήκε καταφύγιο τον Ιούνιο του 2012 προκειμένου ν” αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία. Ο Ασάνζ θα δεχτεί να τον συλλάβουν την Παρασκευή, στην περίπτωση που η επιτροπή του ΟΗΕ η οποία διερευνά την υπόθεσή του, αποφασίσει εναντίον του.

Σύμφωνα με το BBC,  η επιτροπή του ΟΗΕ τάσσεται υπέρ του ιδρυτή της Wikileaks, ωστόσο, η τελική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή.

Ο 44χρονος Ασάνζ καταζητείται στη Σουηδία, μετά από καταγγελίες για βιασμό το 2010, τις οποίες ο ίδιος, αρνείται. “Στην περίπτωση που ο ΟΗΕ ανακοινώσει αύριο ότι έχασα την υπόθεσή μου κατά της Βρετανίας και της Σουηδίας, θα βγω από την πρεσβεία το μεσημέρι της Παρασκευής και θα δεχτώ να με συλλάβει η βρετανική αστυνομία, καθώς κάποια άλλη προσφυγή δεν έχει νόημα,” ανέφερε ο Ασάνζ σε δήλωση του, που δημοσιοποιήθηκε στον λογαριασμό των Wikileaks, στο Twitter.

“Στην αντίθετη περίπτωση, αν αθωωθώ και αποδειχτεί ότι οι χώρες ενήργησαν παράνομα, αναμένω την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου, αλλά και τον τερματισμό κάθε προσπάθειας για τη σύλληψή μου,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ασάνζ.

Ο Ασάνζ φοβάται ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου μπορεί να οδηγηθεί στο δικαστήριο για τις δημοσιεύσεις απόρρητων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων από τη Wikileaks.

Στο μεταξύ, σε σημερινή της ανακοίνωση η βρετανική αστυνομία τόνισε ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ, αν αποχωρήσει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. «Το ένταλμα σύλληψης βρίσκεται σε ισχύ. Aν φύγει από την πρεσβεία, θα τον συλλάβουμε», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής αστυνομίας.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

14 − seven =

Simple Share Buttons