Εσείς πόσο ψέμα πουλήσατε σήμερα;

0

ψεμα

Από τη Μαρία Παρέντη

”Όποιος δε σέβεται τον άνθρωπο μπορεί να περάσει τώρα έξω από αυτή την αίθουσα” , με αυτή τη φράση μας υποδέχτηκε ο καθηγητής του Σωφρονιστικού δικαίου στο πρώτο του μάθημα. Θεωρήσαμε αρχικά παράλογη την επισήμανση, φοιτητές ανθρωπιστικών επιστημών και να μη σεβόμαστε τον άνθρωπο; Πού ακούστηκε; Κι όμως στη συζήτηση που άναψε εκείνο το μεσημέρι για τα σωφρονιστικά καταστήματα και τους κρατούμενους, πέρασαν έξω πολλοί.

Η πρώτη φορά που διαβαίνεις ως συνήγορος την πόρτα των φυλακών για να επισκεφτείς πελάτη σου, είναι από τις δυσκολότερες του επαγγέλματος. Αν ο πελάτης είναι φίλος ή συγγενής ακόμη χειρότερα. Το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας εκ των έσω, ξεπερνά την όποια φαντασία.

Η στέρηση της ελευθερίας από μόνη της, η περιθωριοποίηση, η απομάκρυνση του ατόμου από την κοινωνία για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης, ο συναγελασμός με τα ίδια άτομα κάθε μέρα, η επανάληψη μιας απάνθρωπης καθημερινότητας, η έλλειψη ιατρικής περίθαλψης και ψυχολογικής στήριξης είναι παράγοντες που δε σωφρονίζουν, μα ιδρυματοποιούν και πλειστάκις μετατρέπουν τον άνθρωπο σε θηρίο, πράγμα λογικό.

Το εν λόγω κείμενο δεν έρχεται να προτείνει εναλλακτικές μορφές ποινής,η αφορμή του ήταν ένα ψευδές δημοσίευμα που αφορούσε περιστατικό εντός των φυλακών. Περιστατικό που θα ”πουλούσε”, γιατί ο ένας από τους εμπλεκόμενους ήταν κατά τα λεγόμενα του συντάκτη, ο κύριος Τσοχατζόπουλος. Το υποτιθέμενο συμβάν το διαβάσατε σίγουρα είτε από το μέσο που το διέρρευσε, είτε από όλους όσοι βγήκαν να πάρουν το μέρος της μίας ή της άλλης πλευράς.

Πόσα φύλλα πούλησαν ή πόσα κλικς έκαναν οι ”έγκριτοι” αυτοί δημοσιογράφοι; Το βάρος της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που εθίγη είναι για αυτούς αμελητέο. Δύο κρατούμενοι διεσύρθησαν, ο ένας εμφανίστηκε ως τραμπούκος που βιαιοπραγεί και ο άλλος ως δαρθείς επειδή τάχα μου του άξιζε. Ακόμη κι αν είχε συμβεί το περιστατικό οι άνθρωποι έπρεπε να έχουν προστατευθεί. Βήμα δεν έχουμε για να πετάμε ανθρώπους στα λιοντάρια, μα για ορθή πληροφόρηση του κοινού.

Δεν πήγε καν το μυαλό σας στη διασταύρωση της είδησης. Διασπείρατε ένα ψέμα που βόλευε, για ανθρώπους που θεωρούσατε πως δεν έχουν τρόπο να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Για κακή σας τύχη οι άνθρωποι διέψευσαν το γεγονός , για το οποίο δεν είστε άμοιροι ευθυνών.

Περάστε έξω λοιπόν κυρίες και κύριοι, καθότι τον άνθρωπο δεν τον σέβεστε.

“Γι’ αυτό ακριβώς αγαπώ τη δημοσιογραφία.Και γι’ αυτό φοβάμαι τη δημοσιογραφία.Ποιο άλλο επάγγελμα σου επιτρέπει να γράφεις την ιστορία την ίδια ακριβώς στιγμή που πραγματώνεται και να είσαι ταυτόχρονα και αυτόπτης μάρτυρας; Η δημοσιογραφία είναι εκπληκτικό και τρομακτικό προνόμιο..” Οριάνα Φαλάτσι

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 × five =

Simple Share Buttons