Ένα σχολείο που δίνει μαθήματα αλληλεγγύης

0

kyriakatiko-sxoleio

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στην Αθήνα

Ευάγγελος Τσίρμπας

Το εκπαιδευτικό σύστημα ήταν πάντα στενά συνδεδεμένο με την κυρίαρχη τάξη και τα συμφέροντά της. Ένα μέσο ιδεολογικής αναπαραγωγής και επιβολής της απόλυτης Αλήθειας φαίνεται να είναι ένας a priori εχθρός της χειραφέτησης.

Ωστόσο, διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα προκαλούν αυτή την κυρίαρχη αντίληψη και προσπαθούν να εφαρμόσουν ένα πιο απελευθερωτικό μοντέλο εκπαίδευσης.

Ένα από αυτά είναι το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στην Αθήνα, το οποίο αποσκοπεί στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας σε μετανάστες και πρόσφυγες για να διευκολυνθεί η καθημερινή τους ζωή καθώς και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Συζήτησα με την Έλενα Παπαγεωργίου, μια εθελόντρια του σχολείου, για να μπορέσω να μάθω περισσότερα για αυτήν την ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία.

 

Ευάγγελος Τσίρμπας: Πόσοι μετανάστες και Έλληνες εθελοντές συμμετέχουν στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών;

Έλενα Παπαγεωργίου: Το σχολείο έχει 230 μαθητές και 100 εθελοντές.

kyriakatiko-sxoleio-2 kyriakatiko-sxoleio-3

Ε.Τ.: Εκτός από τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας που προσφέρονται στους μετανάστες και στους πρόσφυγες, τι άλλες πολιτικές και κοινωνικές δραστηριότητες έχετε αναπτύξει;

Ε.Π.: Εκτός από τα μαθήματα, μαχόμαστε όλοι μαζί για τα κοινά μας δικαιώματα, συμμετέχοντας σε απεργίες και σε αντιρατσιστικές-αντιφασιστικές πορείες. Επιπλέον, διοργανώνουμε αντιρατσιστικά φεστιβάλ και πάρτι κατά τα οποία συγκεντρώνουμε  χρήματα και υλικά που στέλνονται στους πρόσφυγες στα νησιά.

kyriakatiko-sxoleio-4

(Μαζεύονται ρούχα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες)

 

Ε.Τ.: Ποια είναι η στάση του κράτους και της κοινωνίας απέναντι σε αυτήν την πρωτοβουλία; Έχετε αντιμετωπίσει αντιδράσεις από φασιστικές οργανώσεις, όπως η Χρυσή Αυγή;

Ε.Π.: Δεν έχουμε καμία σχέση με το κράτος. Το σχολείο έχει γίνει αποδεκτό από τα κινήματα και τελευταία έχει γίνει ιδιαίτερο γνωστό μέσα από την αλληλεγγύη που έχουμε αναπτύξει με τους πρόσφυγες. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τη γειτονιά μας και επομένως οι φασίστες δεν μας έχουν ενοχλήσει ποτέ.

kyriakatiko-sxoleio-5

(Συνέλευση στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών)

utopia500

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Afterwords

Meet the girls behind the words! Τον Οκτώβρη του 2015 οι τρεις φίλες και μεταφράστριες Αγγελική Γκίκα, Χρυσάνθη Παρτσανάκη και Άννα Μαρία Στυλιανού δημιουργούν την AFTERWORDS. Μεταφράζουν, υποτιτλίζουν και απομαγνητοφωνούν. Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γαλλικά. Ένα μήνα μετά, το Νοέμβρη δηλαδή της ίδιας χρονιάς, σ΄ένα πολύ ωραίο πάρτυ γνωρίζονται με το νόστιμον ήμαρ και τους ανθρώπους του. Η γνωριμία έγινε συνεργασία και τα κορίτσια αυτά μεταφράζουν κείμενα πολιτικού, κοινωνικού και φιλοσοφικού περιεχομένου. Όταν δεν μεταφράζουν [σπάνιο πλέον γιατί δουλεύουν πολύ] διαβάζουν λογοτεχνία, πηγαίνουν θέατρο και σινεμά, ψυχαναλύουν τους φίλους τους και ενημερώνονται για τα τεκταινόμενα αυτού του κόσμου. Που και που σκέφτονται να ξεκινήσουν καινούρια γλώσσα.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

7 + one =

Simple Share Buttons