Εκλογές-πρόκληση για τους Τσαβίστας

0

chavez1229

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Βενεζουέλας για να εκλέξουν τη νέα τους Βουλή, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτελεί σημαντική πρόκληση για τον πρόεδρο Νίκολας Μαδούρο, διάδοχο του Ούγκο Τσάβες. Η αντιπολίτευση έχει για πρώτη φορά από το 1999 τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την πλειοψηφία και να βάλει δύσκολα στους «τσαβίστας».

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του «Προέδρου των Φτωχών» οι υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες και ο Νίκολας Μαδούρο (συνεχιστής της κυβερνητικής πολιτικής) ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με μια εκλογική ήττα, ωστόσο, ο πρόεδρος της χώρας έχει διαμηνύσει ότι θα συνεχίσει ακέραια την πολιτική του.

Η αντιπολίτευση έχει καταφύγει στη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού με στόχο να περιορίσει την επιρροή της κυβέρνησης και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μετά από 16 χρόνια ίσως καταφέρει να εξασφαλίσεις τις περισσότερες από τις 167 έδρες εντός Βουλής.

Τον τελευταίο καιρό η οικονομία της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση έχοντας δεχθεί σοβαρό πλήγμα από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, ενώ ο πληθωρισμός αγγίζει το 200%.

Η δημοτικότητα, πάντως, του προέδρου Μαδούρο ανέβηκε στα τέλη Νοεμβρίου κατά 11% (από το 22% στο 33%) με τους αναλυτές να αποδίδουν την άνοδο στην επένδυση σημαντικών κεφαλαίων από την κυβέρνηση σε περιοχές-κλειδιά, αλλά και στις προειδοποιήσεις πως η κοινωνική πολιτική που εγκαινίασε ο Ούγκο Τσάβες βρίσκεται υπό κίνδυνο.

Πάντως, η θητεία του Νίκολας Μαδούρο λήγει το 2019 και στόχος της αντιπολίτευσης, σε περίπτωση που κερδίσει σήμερα, θα είναι να βάλει εμπόδια και δυσκολίες στην κυβερνητική του πολιτική.

efsyn.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

seven + 3 =

Simple Share Buttons