«Έφυγε» ο μεγάλος Δημήτρης Μυταράς

0

Σε ηλικία 83 ετών

Σε ηλικία 83 ετών άφησε απόψε την τελευταία του πνοή ο σπουδαίος ζωγράφος και καινοτόμος δάσκαλος, Δημήτρης Μυταράς, μετά από μεγάλα προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια και δεν του επέτρεπαν να βγει από το σπίτι.

Είχε εκλεγεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία όμως τον είχε διαγράψει από την επετηρίδα της επειδή είχε μείνει τυφλός.

Ο χαρισματικός δημιουργός και παθιασμένος δάσκαλος σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά.

Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην École Supérieure des Arts Décoratifs καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη Métiers d’Art στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του ΙΚΥ.

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ, όπου ανέλαβε αρχικά το Προκαταρκτικό και στη συνέχεια το Α’ Εργαστήριο Ζωγραφικής.

Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί «Ζυγός», «Άστορ», «Μέρλιν», αίθουσα Τέχνης της Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα και αλλού.

Ο μεγάλος ζωγράφος γεννήθηκε το 1934 στη Χαλκίδα, όπου πάνω από 35 χρόνια λειτουργεί το Εργαστήρι Τέχνης Χαλκίδας του οποίου κινητήριος δύναμη είναι η σύντροφός του Χαρίκλεια Μυταρά.

«Καλό ταξίδι στο δάσκαλο Δημήτρη Μυταρά» απευθύνει όλος ο κόσμος του Εργαστηρίου, που θρηνεί για την απώλεια και σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο δημιουργός άφησε πίσω του «ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

»Άφησε μια μεγάλη κληρονομιά και μια μεγάλη παρακαταθήκη. Σφράγισε με τη δουλειά του το χώρο της ζωγραφικής και της τέχνης».

efsyn.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

7 − two =

Simple Share Buttons