Από την Μαρία Παρέντη

”Πάρα πολλά χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εργοδότες δηλαδή, προσπαθούν να λειτουργήσουν τη Ζώνη μονοπωλιακά, να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση, το έχουν πει επανειλημμένως…”

Τη Δευτέρα στις 31 Οκτωβρίου στο Εφετείο Αθηνών, η δίκη της Χρυσής Αυγής φτάνει αισίως στην 97η συνεδρίαση.

Μετά από την εξέταση της υπόθεσης σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα το Σεπτέμβριο του 2013 κι εκείνη της απόπειρας ανθρωποκτονίας και της ρατσιστικής επίθεσης κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα, τον Ιούνιο 2012, ξεκίνησε το τρίτο σκέλος της δίκης σχετικά με την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, λίγα μέτρα μακριά από την πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στις 12 Σεπτέμβρη του 2013, (πέντε μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα).

Έξω από τα δικαστήρια της οδού Λουκάρεως πλήθος κόσμου , ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ καθώς και παρουσία δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΚΕΕΡΦΑ, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, συνταξιούχοι ακόμη και περαστικοί, παρέστησαν στη μαζική συγκέντρωση καταδίκης της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής.

Το πανό του ΠΑΜΕ έγραφε χαρακτηριστικά ”Εχθροί των εργατών είναι οι χρυσαυγίτες, τσιράκια των αφεντικών και εγκληματίες” και ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Τότε Χίτες και ταγματασφαλίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες»

Κάποια στιγμή οι δυνάμεις των ΜΑΤ επετέθησαν απρόκλητα στους διαδηλωτές απωθώντας τους στα γύρω στενά στο ύψος των προσφυγικών της Αλεξάνδρας.

Εντός αιθούσης, οι θέσεις του κοινού ήταν γεμάτες. Χωρισμένο στα δυο, το ακροατήριο χειροκροτούσε και αποδοκίμαζε αναλόγως.

Με παρόντες τους κατηγορούμενους: Καστρινό, Κομιανό, Πανταζή, κατόπιν αιτήματος της πολιτικής αγωγής για αυτοπρόσωπη παρουσία, άρχισε η εξέταση του κ.Σωτήρη  Πουλικόγιαννη, μάρτυρα κατηγορίας και πολιτικώς ενάγοντος στην υπόθεση του ΠΑΜΕ. Απουσίαζαν οι κατηγορούμενοι Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Χρήστος Χατζηδάκης και η πολιτική αγωγή επανέφερε το αίτημα της να είναι παρόντες.

Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης ξεκίνησε να καταθέτει, αγνοώντας σε όλη τη διάρκεια της εξέτασής του, τις αποδοκιμασίες και τις φωνές από το ακροατήριο, γνωστές πρακτικές των υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής. Η ιστορική κατάθεση-φωτιά του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ,που παραλίγο να χάσει τη ζωή του εκείνη τη νύχτα του Σεπτέμβρη έφερε στο φως πλήθος αποδεικτικών στοιχείων για την οργάνωση, τον σχεδιασμό και τον επιτελικό ρόλο των ηγετών της Χρυσής Αυγής.

Ο μάρτυρας είχε πλήρη γνώση της δικογραφίας, καθώς ως πολιτικώς ενάγων έχει κάθε δικαίωμα πρόσβασης σε αυτή, δεν έχασε λεπτό την ψυχραιμία του και κατήγγειλε τη στοχοποίηση του δικού του πρόσωπου, αλλά και τις απειλές που δέχεται για τη ζωή του μετά το πέρας της διαδικασίας. Περιέγραψε τη στιγμή της επίθεσης με τα φονικά όπλα που δέχτηκε ο ίδιος και οι σύντροφοί του και κατέστησε σαφές πως ήταν προσχεδιασμένη και οι δράστες εκτελούσαν άνωθεν εντολές.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της κατάθεσής του ήταν η εξής:

«Λειτούργησαν κατ’ εντολή μεγαλοεργολάβων μέσα από τη Ζώνη. Πάρα πολλά χρόνια, οι μεγαλοεργολάβοι, οι εργοδότες δηλαδή, προσπαθούν να λειτουργήσουν τη Ζώνη μονοπωλιακά, να βγάλουν τους συνδικαλιστές από τη μέση, το έχουν πει επανειλημμένως… Θέλουν σωματείο που να το κάνουν ό,τι θέλουν. Μιλάμε για τεράστια ποσά που παίζονται εκεί, μια μέση δουλειά είναι της τάξεως του εκατομμυρίου.

Οι άνθρωποι αυτοί είχαν την άμεση επαφή με τη Χρυσή Αυγή. Ήταν ο Αθανάσιος Πυρινής, ο Αντώνης Αθανασόπουλος, ο Παναγιώτης Δελλής, ο Δημήτρης Μεταξάς, ο Βαγγέλης Βουδούρης. Ξεκίνησαν το 2008 βιομηχανία μηνύσεων, το 2012 μπήκε στο παιχνίδι η Χρυσή Αυγή. Με παίρνει κάποιος τηλέφωνο, ήμουν παρών σε μια συνάντηση, μου λέει, πέταξε τα κινητά σου, κινδυνεύεις, κι’ έλα να σου πω. Με όρκισε να μην πω το όνομα του, δεν θα το πω ούτε τώρα. Σε ένα μαγαζί στη Συγγρού βρέθηκαν οι πέντε αυτοί που σας είπα, με Μιχαλολιάκο, Κασιδιάρη, Λαγό, και συμφώνησαν την – με κάθε τρόπο – εξαφάνισή μας. Μάλιστα, μου είπαν ότι έπεσαν στο τραπέζι, 300.000-400.000 ευρώ. Ενημέρωσα αμέσως τους δικούς μου… »

Ο άνθρωπος που του έδωσε τις προαναφερθείσες πληροφορίες είναι, όπως εξήγησε έπειτα, μέλος της Χρυσής Αυγής.

Το δικαστήριο διέκοψε λόγω λήξης ωραρίου και η κατάθεση του κ. Πουλικόγιαννη συνεχίστηκε την Τρίτη 1η Νοεμβρίου. Τα επεισόδια εκτός αιθούσης δεν έλειψαν και πάλι. Οι δικηγόροι της πολιτικλης αγωγής κατήγγειλαν επίθεση σε βάρος τους από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και το κοινό απαιτούσε το άνοιγμα διαφορετικών εισόδων στην αίθουσα, άλλο για τους αντιφασίστες και άλλο για τους υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής.

Ήταν η σειρά των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής του ΠΑΜΕ να εξετάσουν τον κ.Πουλικόγιαννη . Από την κατάθεση του μάρτυρα προέκυψαν στοιχεία που στοιχειοθετούν το ρόλο των ηγετών της Χρυσής Αυγής στις εκδικαζόμενες επιθέσεις, καθώς και την την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης για τους :Μιχαλολιάκο, Λαγό, Κασιδιάρη και τους υπόλοιπους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στη Βουλή .

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πλευρά των κατηγορουμένων, διέκοπτε με κάθε τρόπο την κατάθεση της μαρτυρίας του Σωτήρη Πουλικόγιαννη με σκοπό την παρακώλυση της διαδικασίας, η οποία είχε αργήσει ήδη να ξεκινήσει. Φωνές από πλευράς δικηγόρων υπεράσπισης , αλλά και από το ακροατήριο ανάγκασαν την έδρα να διακόψει τη συνεδρίαση.

Βρισκόμαστε σε ένα σημείο εξαιρετικά κομβικό για τη δίκη, το Νόστιμον ήμαρ και ο Δρόμος της Αριστεράς θα σας μεταφέρουν τις σημαντικές εξελίξεις από την αίθουσα της διαδικασίας.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 5.11.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

one × four =

Simple Share Buttons