Διακινητές… κατά της διακίνησης

0

Από την Βίκυ Καπετανοπούλου

«Στο πλαίσιο συμφωνίας που υποστηρίζεται από την Ιταλία, η κυβέρνηση στην Τρίπολη έχει πληρώσει πολιτοφυλακές που εμπλέκονται στη διακίνηση ανθρώπων, προκειμένου τώρα να εμποδίζουν μετανάστες από το να διαπλέουν τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη – ένας λόγος για τη δραματική πτώση στις αφίξεις τους [στην Ιταλία], είπαν στο Associated Press μέλη των πολιτοφυλακών και αξιωματούχοι ασφαλείας»…

Ετσι ξεκινά εκτενές ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου AP, το οποίο -με βάση δύσκολα επαληθεύσιμες πλην συγκλίνουσες μαρτυρίες από την άναρχη βορειοαφρικανική χώρα- εξιστορεί πως Ιταλοί αξιωματούχοι -και δη στελέχη των μυστικών υπηρεσιών- με τη διαμεσολάβηση της λιβυκής κυβέρνησης έκλεισαν διά ζώσης συμφωνία με τις δύο ισχυρότερες ένοπλες πολιτοφυλακές -την «Ταξιαρχία 48» και την «Αλ Αμου»- που… μονοπωλούν τη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην πόλη Σαμπράθα της Λιβύης, βάζοντας ουσιαστικά τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.

Αντί δηλαδή να πλουτίζουν ασύστολα στέλνοντας στην κεντρική Μεσόγειο τις καραβιές του τρόμου και του θανάτου, να καθηλώνουν πλέον τα θύματά τους κλείνοντάς τα σε «ιδιωτικές» φυλακές, πάντα με το αζημίωτο, που δεν αφορά μόνο χρήματα αλλά και όπλα και επιρροή πάνω στην αδύναμη κυβέρνηση στην Τρίπολη, που χρηματοδοτείται αφειδώς από Ιταλία και Ε.Ε. για να ανακόψει πάση θυσία την προσφυγική και μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.

Διά στόματος χαμηλόβαθμου αξιωματούχου του ιταλικού ΥΠΕΞ, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι διέψευσε κατηγορηματικά τις καταγγελίες, αρνούμενη να σχολιάσει τις δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών.

Το ρεπορτάζ του AP πάντως έρχεται να «κουμπώσει» με παρεμφερές αποκλειστικό θέμα του Reuters («Στη Σαμπράθα… κυβερνά η ένοπλη “Ταξιαρχία 48”», «Εφ.Συν.», 24/8/2017), που απέδιδε εν μέρει την κάθετη -και δυσεξήγητη κατακαλόκαιρα- μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών σε ιταλικά λιμάνια στην αποτρεπτική «αστυνομική» δράση και της συγκεκριμένης πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο καταγράφηκε δραστική πτώση στις αφίξεις κατά 50% και 87% αντίστοιχα συγκριτικά με πέρσι!

Ολως τυχαίως, την «επιτυχία» πιστώνεται (προεκλογικά) ο υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα – ο αποκαλούμενος και «Αρχοντας των Κατασκόπων» λόγω της εμπειρίας του στον συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος επικρίνεται σφοδρά για τη σκληρή πολιτική του σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης.

Παραστρατιωτικοί με διασυνδέσεις

«Χθες διακινητές, σήμερα δυνάμεις κατά των διακινητών. Οταν τελειώσει ο μήνας του μέλιτος με τους Ιταλούς, θα αντιμετωπίσουμε μια ακόμα πιο επικίνδυνη κατάσταση» προειδοποιεί μέσω του AP αξιωματούχος ασφαλείας στη Σαμπράθα.

Τις δύο πολιτοφυλακές φέρονται να ελέγχουν δύο αδέλφια από την οικογένεια Αλ Νταμπάσι, οι επονομαζόμενοι και «βασιλιάδες της διακίνησης».

Οπως δηλώνει ο εκπρόσωπος της «Αλ Αμου», Μπασίρ Ιμπραήμ, πριν από έναν μήνα οι δύο παραστρατιωτικές ομάδες έκλεισαν «προφορική» συμφωνία με την ιταλική και τη λιβυκή κυβέρνηση για να… αλλάξουν «επάγγελμα» και να συστρατευτούν πια στην καταπολέμηση της διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, λαμβάνοντας σε ανταμοιβή εξοπλισμό, σκάφη και μισθούς.

Η «Αλ Αμου» -υποστήριξε- έχει διασυνδέσεις με το υπουργείο Αμυνας της Λιβύης, ενώ η «Ταξιαρχία 48» με το λιβυκό υπουργείο Εσωτερικών.

Απώτερος στόχος, να αποκτήσουν νομιμοποίηση συγχωνευόμενες με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, παρότι η «αφοσίωσή» τους στην κυβέρνηση μπορεί να μεταστραφεί αστραπιαία με τα κατάλληλα… ανταλλάγματα.

Πρόκειται για (άλλο ένα) βρόμικο αντιμεταναστευτικό ντιλ ή για στοχευμένη παραπλάνηση από Λίβυους, που προωθούν τη δική τους ατζέντα μέσα στο χάος της χώρας τους; Η απάντηση πιθανώς να βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού συνήθως δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nineteen − 14 =

Simple Share Buttons