Μεξικό, λίγο πριν την Επανάσταση

1

Ernesto Che Guevara and Fidel Castro

Επιμέλεια: Κώστας Βλαχόπουλος

Σαν σήμερα το 1928 γεννήθηκε η πιο μεγάλη επαναστατική μορφή του 20ου αιώνα. Ο Αργεντίνος Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.

 

Granma-route-mine-20

Η πορεία του πλοίου Γκράνμα μέχρι την ακτή Λας Κολοράδας

Με αφορμή την ιστορική αυτή επέτειο, αξίζει να θυμηθούμε την πρώτη συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τον Τσε στο σπίτι της Κουβανής Maria Antonia Gonzalez, τον Ιούλιο του 1955 στο Μεξικό, την οποία περιγράφει ο ίδιος ο Φιντέλ στην αυτοβιογραφία του:

« (Ο Τσε) Είχε αυτό το χάρισμα. Ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που τραβούν αμέσως την προσοχή – ήταν αυτή η φυσικότητά του, η απλότητα, η συντροφικότητα και όλες οι άλλες αξίες, που τον χαρακτήριζαν. Στο επάγγελμα ήταν γιατρός. Δούλευε ως ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας πάνω σε αλλεργίες , καθώς ήταν και ο ίδιος αλλεργικός.

Η μικρή μας ομάδα, εκεί στο Μεξικό τον εκτίμησε αμέσως. Ο Ραούλ (Κάστρο) είχε ήδη αναπτύξει φιλικές σχέσεις μαζί του. Εγώ τον γνώρισα αμέσως μόλις έφτασα στο Μεξικό. Ήταν 27 χρονών.

Ο ίδιος είπε ότι η πρώτη μας συνάντηση έγινε ένα βράδυ τον Ιούλιο του 1955 στην Πόλη του Μεξικού, στο Calle Emparan αν δεν κάνω λάθος, στο σπίτι μιας Κουβανής φίλης, της Μαρία Αντονία Γκονζάλες. Δεν ήταν έκπληξη που αμέσως ο ένας συμπάθησε τον άλλο: Ο Τσε είχε ταξιδέψει σε όλη την Λατινική Αμερική, είχε επισκεφτεί την Γουατεμάλα, ήταν μάρτυρας της Αμερικανικής επέμβασης εκεί, ενώ γνώριζε ότι είχαμε επιτεθεί σε ένα στρατιωτικό οχυρό, και για τον αγώνα μας στην Κούβα και γενικά, το πώς σκεφτόμαστε. Τον συνάντησα λοιπόν, μιλήσαμε οι δυο μας, και επί τόπου συμφωνήσαμε να μας ακολουθήσει.

Ο Τσε ήξερε, ότι στο κίνημά μας συμμετείχαν άνθρωποι από διαφορετικά μετερίζια, ακόμα και μικροαστοί. Είδε όμως, ότι επρόκειτο να κάνουμε μια εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση, μια αντι-ιμπεριαλιστική επανάσταση. Δεν έβλεπε ακόμα την προοπτική μιας Σοσιαλιστικής επανάστασης, αλλά αυτό δεν ήταν καθόλου εμπόδιο να μας ακολουθήσει. Συμφώνησε αμέσως και υπέγραψε!

Μου είπε μόνο ένα πράγμα: «Το μόνο που θέλω να ζητήσω, είναι, όταν θριαμβεύσει η Επανάσταση στην Κούβα, να μην μου απαγορεύσετε, για λόγους του κράτους, να πάω στην Αργεντινή και να ξεκινήσω την επανάσταση εκεί»

Ignacio Ramonet, Fidel Castro “Fidel Castro: My Life: A Spoken Autobiography”, 2009

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Κώστας Βλαχόπουλος

Ο Κώστας Βλαχόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας. Κάποια στιγμή, θα 'θελε να ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

1 Comment

  1. marneli anastasia on

    κωστή μου πολύ καλό το άρθρο για το”Τσε”.ήταν πράγματι ένας επαναστάτης. Δε νομίζω ότι θα υπάρξει άλλος……

Αφήστε Ένα Σχόλιο

eight + fourteen =

Simple Share Buttons