Είμαι ο Κάρλος Λατούφ [video]

0

carlos-latuff

Ο Βραζιλιάνος καρτουνίστας Κάρλος Λατούφ μιλά στο AJ

Επιμέλεια: Θωμάς Γιούργας

Ταλαντούχος, νοηματικά πυκνός, ριζοσπάστης και βαθιά πολιτικοποιημένος, ο Λατούφ έχει καταφέρει να ”μιλήσει” σε εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από τα σκίτσα του και για ζητήματα που καίνε.

Μέσα από τα έργα του συνήθως θίγει θέματα όπως το Παλαιστινιακό, η επιθετική / δολοφονική στάση του Ισραήλ, οι τερατώδεις όψεις του καπιταλισμού, η τρομοκρατία του ISIS και της Δύσης, ο Αμερικανικός ιμπεριαλισμός, η αστυνομική βία και η Αραβική Άνοιξη. Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης Ελλάδας-θεσμών αλλά και στο δημοψήφισμα ασχολήθηκε εκτενώς με την στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Για την αποτύπωση της βιαιότητας των αστυνομικών αρχών στην Βραζιλία έχει ήδη φυλακιστεί τρεις φορές.

Πολιτικός και καλλιτεχνικός ακτιβιστής ο Κάρλος Λατούφ εμπνέει και διχάζει. Όπως άλλωστε κάθε μυαλό που ξεπερνάει τα τετριμμένα και συγκρούεται χωρίς αναστολές με την αδικία.

”Εξαιτίας ενός σκίτσου μου που έδειχνε τον Νετανιάχιου, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, να στύβει το σώμα ενός νεκρού παιδιού από την Παλαιστίνη για να κερδίσει ψήφους, με κατέταξαν ως τον 3ο μεγαλύτερο αντισημίτη στον κόσμο.

…συνήθως λέω ότι ο Μάικ Μπράουν δολοφονήθηκε δύο φορές. Μία φορά από την σφαίρα του αστυνομικού και μία δεύτερη φορά από την δικαστική απόφαση που απαλλάσσει τον αστυνομικό.

Έχεις μια μαύρη μητέρα που κρατάει τον μαύρο γιο της ο οποίος, νεκρός πλέον, φοράει ακόμα την στολή του σχολείου. Στο φόντο είναι μια φαβέλα και ένας αστυνομικός που γελάει. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει πολύ καλά την εξόντωση που υφίστανται οι πληθυσμοί των μαύρων και των φτωχών στις φαβέλες της Βραζιλίας.

Είναι το κράτος. Είναι κρατική πολιτική. Όταν έχεις μια αστυνομία η οποία στοχεύει πρωτίστως στην δίωξη των μαύρων και των φτωχών ανθρώπων τότε επισημοποιείς και θεσμοθετείς τον ρατσισμό.”

Σχετικά Με Το Συντάκτη

thomas

Αθήνα, Εδιμβούργο, Φιλοσοφία, Νόστιμον Ήμαρ.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

four − 1 =

Simple Share Buttons