Απεβίωσε ο κινηματογραφιστής Γουόλτερ Λάσαλι

0

Του Νικήτα Φεσσά

Στα ενενήντα του απεβίωσε χτες ο Walter Lassally, Γερμανοπολωνός μετρ κινηματογραφιστής που, μαζί με την οικογένειά του, διέφυγαν του Ναζιστικού κινδύνου, και εγκαταστάθηκαν στο Λονδίνο.

O Lassally θα αφήσει αργότερα εποχή με τη θρυλική καλλιτεχνική του συνεργασία με τον Μιχάλη Κακογιάννη σε έξι ταινίες, μεταξύ των οποίων  Το Κορίτσι με τα Μαύρα (1956), Το Τελευταίο Ψέμα (1958), Ηλέκτρα (1962), και φυσικά ο Ζορμπάς, για τον οποίο κέρδισε και το Οσκαρ.

Το πλούσιο βιογραφικό του πίσω από την κάμερα περιλαμβάνει επίσης το The Loneliness of the Long Distance Runner (1962), και το Tom Jones (1963), ενώ  το 2013 εμφανίστηκε και μπροστά από αυτήν, στο Before Midnight  του Richard Linklater, όπου υποδύθηκε έναν Βρετανό συγγραφέα που ζει στην Ελλάδα και υποδέχεται τους δυο πρωγαγωνιστές, Ethan Hawke και Julie Delpy, σε μια περίπτωση όπου η Τέχνη αντιγράφει τη ζωή, που έχει αντιγράψει την Τέχνη: μετά τον Ζορμπά ο Lassally αγάπησε τόσο την Ελλάδα και την Κρήτη που αποφάσισε να ζήσει για πολλά χρόνια στα Χανιά, σε σπίτι κοντά στην παραλία όπου γυρίστηκε η τελευταία σκηνή του Ζορμπά. Αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί.

Οι ντόπιοι του είχαν δώσει το προσωνύμιο  ‘Walter the Greek’.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Νικήτας Φεσσάς

Ο Νικήτας γεννήθηκε στην Αθήνα, τέλειωσε το Πάντειο, και άρχισε να γράφει (κυρίως) πολιτισμική κριτική για διάφορα έντυπα. Εσχάτως προσπαθεί να ολοκληρώσει και το διδακτορικό του πάνω στον ελληνικό κινηματογράφο.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

19 − sixteen =

Simple Share Buttons