Αν υπήρχαν ”ιερά τοτέμ” η Μάγδα σίγουρα θα ήταν ένα από αυτά!

0

Από τη Μαρία Παρέντη

Ξημέρωνε 18 του Σεπτέμβρη του 2013 όταν μετά από συλλογική και συντεταγμένη δράση του τάγματος εφόδου της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι με φυσικό αυτουργό τέλεσης της πράξης το Γιώργο Ρουπακιά.

Δεν επρόκειτο για τον τυχαίο θάνατο ενός αντιφασίστα. Ο Φύσσας ενοχλούσε, είχε στοχοποιηθεί για την αντιφασιστική του δράση. Τη θέση του θα μπορούσε να έχει πάρει ο καθένας από εμάς, αν εκτός από την ”συστημική κινητοποίηση” των αρχών, αφού έφτασε πια ο κόμπος στο χτένι , δεν ήταν αντιφασιστικός ακόμη και ο τρόπος που οι γονείς του Παύλου διάλεξαν να τιμήσουν το δολοφονημένο τους παιδί.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, είναι ογκωδέστατη και περίπλοκη ακόμη και για έναν πολύπειρο νομικό. Κι όμως η Μάγδα Φύσσα τη μελέτησε λέξη-λέξη. Παρίσταται στο δικαστήριο σε κάθε συζήτηση, από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό όλων των θυμάτων του παρελθόντος, με σκοπό τη δικαίωση , μα και την πρόληψη. Πάταξη του φασισμού εντός και εκτός δικαστικών αιθουσών. Κανένας άνθρωπος να μη βιώσει τον πόνο της, μη χαθεί κανένα παιδί μετά τον Παύλο της.

Η φωνή της θα ακουστεί όσο μπορεί , μέχρι όπου μπορεί. Θα γίνει σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα, δίχως να το επιδιώκει. Κάθε νύχτα πριν την έναρξη της διαδικασίας, αλλά και κατά τη διάρκειά της, οι φασίστες έκαναν γύρους στο σπίτι της. Λεπτό δεν σκέφτηκε ούτε εκείνη , ούτε ο Παναγιώτης Φύσσας να κάνουν πίσω, να είναι πιο…”προσεκτικοί”. Λεπτό δεν έλαβε το ρόλο της θυματοποιημένης, κλαίουσας μητέρας. Ποτέ και πουθενά.

Υπήρξαν μέρες που τα δικά μας άντερα δεν άντεχαν να αντικρύζουν τους φονιάδες του Παύλου, ενώ η Μάγδα τους κοιτούσε κατάματα. Ήθελε να θυμούνται τα μάτια της!

Διάβασε, ξενύχτησε, μόχθησε. Είναι η  γαζώτρια από το Κερατσίνι που τίμησε  το παιδί, την οικογένειά, τον τόπο και την τάξη της. Μια αγωνίστρια των καιρών, αυτή είναι η Μάγδα Φύσσα. Θα παρίσταται όπου είναι ανάγκη, σε όποια συζήτηση γίνεται για το φασισμό και τα θύματά του. Όσοι εξυπονοούν την όποια σκοπιμότητα και ιδιοτέλεια είναι ανάξιοι λόγου.

Αν υπήρχαν ”ιερά τοτέμ” , θα ήταν σίγουρα ένα από αυτά, για αυτό κάτω τα χέρια σας.-

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

fifteen + eighteen =

Simple Share Buttons