Αλέξανδρος Βέλιος: Ο θάνατος ως πράξη ελευθερίας

0

velios2

Από τον Γιώργο Μουργή

«Θέλω (αλλά θα προλάβω;) να μετατρέψω συνειδητά το θάνατό μου σε μια πράξη καθαρής ελευθερίας! Φαντασιώνομαι πως η επιλογή αυτή θα μου επιτρέψει ν’ αναφωνήσω, όπως ο θνήσκων Καλιγούλας του Καμύ, ακόμα κι εκείνη, την πιο τρομαχτική, την πιο αδιανόητη, την ύστατη στιγμή: Κι όμως είμαι ακόμα ζωντανός!».

«Εγώ και ο Θάνατός μου»  Α. Βέλιος Εκδ. Ροές.

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Βέλιος έγραψε το δικό του τέλος χθες Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2016, μέσω της «μη υποβοηθούμενης αυτοκτονίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος, στο ηχητικό βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι του στο Youtube.

Ο εξηντατριάχρονος δημοσιογράφος ακούγεται να διαβάζει ένα σύντομο αποχαιρετιστήριο ιδιόχειρο σημείωμα.

Είχε εκδηλώσει την επιθυμία να τερματίσει την άνιση μάχη που έδινε με το καρκίνο μέσω της ευθανασίας όπως χαρακτηριστικά διατύπωνε το τελευταίο διάστημα: «Υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα και τις ελευθερίες οφείλω να επιλέγω το τρόπο που θα πεθάνω με το ίδιο τρόπο που επιλέγω να ζήσω».

Στο τελευταίο του δοκίμιο με τίτλο: «Εγώ και ο Θάνατός μου» μετά από μια σύντομη αυτοβιογραφική παρουσίαση, εξέτασε την ιατρική και θρησκοληπτική προκατάληψη του ζητήματος της ευθανασίας.

Το τελευταίο «Αντίο» από την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους του, ο Αλέξανδρος Βέλιος θα το πάρει την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2016 στις 15:00 το απόγευμα στο Α΄ νεκροταφείο της Αθήνας.

[…]

velios

Αποδεχθήκατε το θάνατο;

«Απολύτως, παρά το γεγονός ότι τον φοβόμουν πολύ. Μπροστά στην προοπτική του θανάτου μου όμως, έπρεπε να διαχειριστώ το φόβο που ένιωθα. Και δεν γινόταν να το διαχειριστώ ούτε με κλαυθμούς, ούτε με οδυρμούς. Δεν μου ταίριαζε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν μου ταίριαζε. Έτσι αναγκάστηκα να το διαχειριστώ ορθολογικά. Νομίζω πάντως ότι αυτό που με απάλλαξε από κάθε φόβο θανάτου, ήταν το βιβλίο μου με τίτλος “Εγώ και ο θάνατός μου” και θέμα την ευθανασία.

Το έγραψα χωρίς ανάσα τα βράδια, με πολύ άγχος. Πρέπει να μου πήρε γύρω στα 15 ξενύχτια, το τελείωσε μία ημέρα γύρω στις 6 τα ξημερώματα και όταν τελείωσα, είπα: “Αυτό είναι λυτρώθηκα”»

Συνέντευξη του Α. Βέλιου, στο Γιώργο Λαμπίρη για το newsbeast.gr

*Ο Αλέξανδρος Βέλιος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14-5-1953. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Παρίσι και με την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με την συγγραφή δεκάδων βιβλίων και τη δημοσιογραφία. Εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρθρογράφος σε μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, ΒΡΑΔΥΝΗ, ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ) και περιοδικά (ΑΓΟΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ).
Στην εποχή της τηλεόρασης διετέλεσε διευθυντής στους ραδιοσταθμούς Κανάλι 1 του Πειραιά (1986-87) και ΚΑΝΑΛΙ 15 (1988-1990). Επίσης υπήρξε τηλεοπτικός παρουσιαστής-παραγωγός στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΑΝΑΛΙ 5, ΕΧΤRΑ, ALTER, πολιτικός σχολιαστής στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού KONTRA και υπεύθυνος της σειράς δοκιμίων MicroMEGA στις εκδόσεις ΡΟΕΣ/PRINTA.

*Οι  βιογραφικές πληροφορίες αναδημοσιεύονται από το presspublica.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιώργος Μουργής

Αν ο Φουκουγιάμα διάβαζε Μπορίς Βιάν, άκουγε Ρόρι Γκάλαχερ και είχε δει τη Κοιλιά του Αρχιτέκτονα, δεν θα έγραφε ποτέ για το τέλος της ιστορίας. Βλέπω τον κόσμο μέσα από μια καραμούζα.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

16 − 2 =

Simple Share Buttons