“Αδειάζοντας υπνοδωμάτια με πέτρες”*

1

Της Γιάννας Παπαπαύλου

Στις πέντε τα ξημερώματα, ενώ κοιμόταν κι ονειρευόταν, επιτέθηκαν με πέτρες στον Αμίρ και την οικογένειά του, σπάζοντας τα παράθυρα του υπνοδωματίου του.

Οποιοδήποτε έγκλημα, οποιαδήποτε κακιά σκέψη, ρίχνει τη σκιά της πολύ πριν εκδηλωθεί στον πραγματικό κόσμο“, γράφει ο Ισμαήλ Κανταρέ στο ‘Παλάτι των ονείρων’, και δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αλήθεια στην περίπτωση του Αμίρ, που ενώ κληρώθηκε να είναι ο σημαιοφόρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, του αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα, λόγω της καταγωγής του.

Το ρατσιστικό μίσος, δεν είναι κάτι που προέρχεται από ένα παράλληλο κόσμο των ονείρων, ή εφιαλτών. “Αυτός είναι ο κόσμος που θα επιλέξει τι θα τραβήξει από την άβυσσο“. Η σκιά του είναι πραγματική. Το ίδιο και η όψη του, και καθρεφτίζεται στα σπασμένα τζάμια του υπνοδωματίου του Αμίρ. Αυτός ο άσχημος κόσμος. Από τις χαρακιές, ο ίδιος μας χαμογελάει, όμορφα.

Υπάρχει ο άγραφος νόμος των κυνηγών που λέει το εξής: ‘Δεν πυροβολούμε ποτέ ακίνητο θήραμα. Πουλιά που κάθονται ή ζώα που τρέφονται ή πίνουν νερό δεν επιτρέπεται να πυροβοληθούν διότι είναι χωρίς άμυνα και ο θάνατός τους δεν είναι αποτέλεσμα θήρας, αλλά δολοφονίας.’ Η ηθική αφορά κυρίως άγραφους νόμους. Η ηθική αφορά κυρίως άγραφους νόμους. Είναι σκανδαλώδης η κοινωνική αποδοχή και ανοχή μιας τέτοιας επίθεσης, είναι τελείως ανήθικο το έννομο της “εξόντωσης” του άλλου σε στιγμή ακινησίας, όπως όταν κοιμάται.

Είναι τελείως ανήθικο, να αδειάζεις υπνοδωμάτια με πέτρες

*Ο τίτλος αναφέρεται στο βιβλίο ‘Αδειάζοντας υπνοδωμάτια με οπλοπολυβόλα’.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννα Παπαπαύλου

Διαβάζει, βλέπει ταινίες και ονειρεύεται μια διαφορετική πραγματικότητα. Γι’ αυτό γράφει για τον κινηματογράφο, όπου χρησιμοποιεί πολλές παραπομπές. Να για παράδειγμα, πως είπε και ο Eduardo Galeano: «για να έχουν τα όνειρα κάποια ελπίδα να γίνουν δημοφιλή πρέπει να εκτεθούν. Αυτή είναι η δουλειά του θεάματος. Το θέαμα είναι ήδη μέρος της πολιτικής και οικονομικής ζωής μας.»

1 Comment

  1. Pingback: “Αδειάζοντας υπνοδωμάτια με πέτρες” | Ανεξάρτητος Σαρωνικός Blog

Αφήστε Ένα Σχόλιο

10 − six =

Simple Share Buttons