16 χρόνια από το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα

1

σαμιν

Σαν σήμερα, το 2000 επί υπουργίας Παπουτσή, στις 22.15 το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σαμίνα» προσέκρουσε στο σύμπλεγμα βραχονησίδων «Πόρτες», δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου… ο απολογισμός ήταν τραγικός… 81 ψυχές χάθηκαν. Στις 31 Δεκεμβρίου 2001 και έχοντας συμπληρώσει 35 χρόνια στις θάλασσες, το Σαμίνα θα έβγαινε στη σύνταξη… πρόλαβε όμως να πνίξει τους επιβάτες πρώτα…

Ο Α’ μηχανικός Αναστάσιος Σορόκας, δούλευε στο πλοίο έως της 19 Σεπτεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν το πλοίο βυθιστεί. Ο ίδιος παραιτήθηκε υποστηρίζοντας ότι το πλοίο ήταν αναξιόπλοο με πολλά προβλήματα μεταξύ των οποίων η άσχημη κατάσταση μηχανών, παλαιότητα και έλλειψη συντήρησης των τεσσάρων ηλεκτρομηχανών, την προβληματική λειτουργία των συστημάτων καθέλκυσης των λέμβων και την ανεπάρκεια των υδατοστεγών θυρών σε περίπτωση που ένα τμήμα του πλοίου κατακλυζόταν με νερά όπως και έγινε. Μετά από αυτές τις καταγγελίες διατάχθηκαν δύο έκτακτες επιθεωρήσεις, μια στις 21 Σεπτεμβρίου του 2000 και άλλη μια στις 26 του ίδιου μήνα από τους επιθεωρητές του ΚΕΕΠ (Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων)!

Κατά την πρώτη επιθεώρηση, οι επιθεωρητές δεν βρήκαν κανένα πρόβλημα στο πλοίο(!!!) ενώ μετά από νέες καταγγελίες του Α’ μηχανικού, πραγματοποιήθηκε και η δεύτερη επιθεώρηση στην οποία όμως και πάλι δεν βρήκαν κάποιο πρόβλημα (!!!).

O τέως πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας είχε αναφέρει πως το Σάμινα δεν διέθετε Πιστοποιητικό Ασφάλειας. Η ισχύς του Πιστοποιητικού Ασφαλείας, που είχε εκδοθεί από τον ΚΕΕΠ είχε λήξει στις 17 Αυγούστου του 2000 και ταξίδευε με προσωρινό πιστοποιητικό του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης.
Από την πραγματογνωμοσύνη είδαμε εκτός των εγκληματικών σφαλμάτων του πληρώματος ότι:
– Πολλά σωσίβια δεν ήταν εφοδιασμένα με λαμπτήρες σήμανσης και δεν διέθεταν σφυρίχτρες.
– Το πλοίο λίγο μετά την πρόσκρουση βυθίστηκε στο σκοτάδι, η ηλεκτρογεννήτρια έκτακτης ανάγκης (emergency generator) εντός ολίγων λεπτών μετά την σύγκρουση λόγω βλάβης έπαψε να λειτουργεί.

Το ΠΑΣΟΚ αφού διέλυε τη χώρα, ώρα με την ώρα, έβγαινε μετά από κάθε τέτοια και δήλωνε δια στόματος Παπουτσή, ότι θα βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο…

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της τότε της πλοιοκτήτριας εταιρείας Νικόλαος Βικάτος και Κωνσταντίνος Κληρονόμος καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης 2 ετών, 6 μηνών και 2 ημερών για “Έκθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο”… η ποινή τους ήταν εξαγοράσιμη ενώ πρωτόδικα είχαν καταδικαστεί σε φυλάκιση 4 χρόνων, τριών μηνών και τριών ημερών.

ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΩΡΑΙΟΙ.

πηγή

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

1 Comment

  1. Pingback: 15 χρόνια από το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

Αφήστε Ένα Σχόλιο

four × 5 =

Simple Share Buttons