Ψάχνουν πώς θα βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη

0

eu

Παρότι πολλοί ειδικοί και αξιωματούχοι έχουν αποφανθεί ότι δεν προβλέπεται στις συνθήκες έξοδος χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τους Financial Times, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών έχει αναθέσει στη νομική υπηρεσία να ψάξει και να βρει το… παραθυράκι που θα επιτρέψει το Grexit.

Οι δικηγόροι της Ε.Ε., γράφουν οι FT επικαλούμενοι πηγές της ευρωζώνης χτενίζουν τις συνθήκες για να βρεθεί ο τρόπος για μια έξοδο της Ελλάδας, όχι επειδή το θέλουν, αλλά γιατί πιστεύουν «ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί σε νομικό κενό το οποίο δεν θα της επιτρέπει να έχει πρόσβαση σε οικονομική βοήθεια την οποία χρειάζεται απεγνωσμένα».

Εάν η Ελλάδα αρχίσει να τυπώνει μόνη της χρήματα– πράγμα που μπορεί να συμβεί εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να κόψει την έκτακτη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες- μπορεί να μη δικαιούται πρόσβαση στο ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, εφόσον έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί ένα διαφορετικό νόμισμα. Αλλά επειδή νομικά θα παραμένει στην ευρωζώνη, δεν θα δικαιούται χρήματα ούτε από τα κονδύλια που προορίζονται για χώρες της Ε.Ε., που δεν ανήκουν όμως στη ζώνη του κοινού νομίσματος, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία.

«Η παραδοσιακή αντίληψη»- αναφέρεται στο άρθρο- είναι ότι επειδή δεν υπάρχει σαφής τρόπος για να εγκαταλείψει κανείς την ευρωζώνη, η μόνη ρήτρα που μπορεί να ενεργοποιηθεί είναι το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε., που επιτρέπει να φύγει κανείς από την Ένωση. Αυτό θα απαιτούσε να καταθέσει η Ελλάδα σχετικό αίτημα, πράγμα απίθανο, αφού παρόλο που υπάρχουν αρκετοί ηγέτες οι οποίοι θέλουν να δουν την Ελλάδα να φεύγει από τη ζώνη του ευρώ, κανείς δεν την θέλει εκτός ‘Ενωσης.

Έτσι τώρα οι νομικοί εξετάζουν το άρθρο 7, που υιοθετήθηκε για τελείως διαφορετικούς λόγους, όταν μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Αυστρίας να συμπεριλάβει και το ακροδεξιό κόμμα της Ελευθερίας στην κυβέρνηση, «οι ηγέτες θέλησαν να υπάρχει τρόπος να τιμωρηθούν οι χώρες που δεν σέβονται τις Ευρωπαϊκές αξίες»

Αυτό που λέει το άρθρο 7 είναι ότι η Κομισιόν μπορεί να εισηγηθεί ότι μια χώρα παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και εφόσον όλα τα υπόλοιπα μέλη συμφωνούν, η Ε.Ε. μπορεί να «αναστείλει ορισμένα δικαιώματα».

Η εκτύπωση δικού σου νομίσματος είναι καθαρή παραβίαση των Ευρωπαϊκών αξιών;

Μπορεί να είναι δύσκολο να στοιχειοθετηθεί, αλλά μπορεί να επιτρέψει την αναστολή της ιδιότητας του μέλους της ευρωζώνης, αντί για την ολοκληρωτική αποβολή και κυρίως δεν θα χρειάζεται η έγκριση της Αθήνας για να εφαρμοστεί ο όρος αυτός.

Υπάρχει ακόμα και «η ρήτρα ευελιξίας» που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε.. Το άρθρο 352, γράφουν οι FT, στην ουσία λέει ότι εάν θέλει μια χώρα να κάνει κάτι που βοηθάει την Ένωση αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται στη συνθήκη, κάνε το. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ομόφωνη απόφαση της Κομισιόν και έγκριση του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου για να υιοθετηθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Κορυφής, επίσης με ομοφωνία.

Αυτός ο όρος της ομοφωνίας, βέβαια σημαίνει ότι και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει στο Grexit, πράγμα που προς το παρόν είναι απίθανο.

Μόλις την περασμένη Τρίτη πάντως η Danuta Huebner πρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, παραπέμποντας σε σχετική έκθεση της ΕΚΤ από το 2009, έστελνε μέσω του Twitter το ακόλουθο μήνυμα:

«Αποβολή χώρας-μέλους από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ευρωζώνη θα είναι νομικά αδύνατη».

«Έξοδος χώρας-μέλους από την ευρωζώνη, χωρίς παράλληλη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι νομικά αδιανόητη».

efsyn

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

six − five =

Simple Share Buttons