Τον λένε Νίκο..Νίκο Ρωμανό! -της Μαρίας Παρέντη

0

par

Το επίπεδο του πολιτισμού μίας κοινωνίας κρίνεται από τις φυλακές της…

Ελλάδα 2014. Ομιλία  ενός μέχρι πρότινος άφαντου πρωθυπουργού στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.  Ανάμεσα στα περί επενδυτών, «success story»,  στην ωραιοποίηση καταστάσεων, πάντα με ύφος που αρμόζει σε «μεγάλο πολιτικό άνδρα» αναφέρεται σε κάποιον απεργό πείνας, ένα  ληστή που εξυμνείται από τον εχθρό.

Φοβάστε να πείτε το όνομά του; Ή θαρρείτε πως είστε σε θέση εσείς  να απαξιώσετε τον άνθρωπο; Τον λένε Νίκο, Νίκο Ρωμανό και τον θυμάστε καλά. Σας απασχολεί μάλιστα τόσο πολύ αυτός ο «ληστής με το καλάσνικωφ». Οι προθέσεις σας ήταν γνωστές, το ύφος σας επίσης, ουδείς εξεπλάγη! Πήρατε και το χειροκροτηματάκι σας από τους αυλικούς σας, βγήκατε κι από τη δύσκολη θέση να εξηγήσετε το σχέδιό σας για την οικονομία-καθώς σχέδιο δεν υπάρχει.

Ελλάδα 2014, με Σωφρονιστικό Κώδικα του 1999. Προάγεται το ανθρωπιστικό και το σωφρονιστικό στοιχείο. Θεσμοθετούνται εκ νέου οι άδειες των κρατουμένων,  τακτικές και εκπαιδευτικές. Μόνο θετικό μπορεί να είναι ένα μέτρο, που σε ένα κατά τα άλλα σαθρό σωφρονιστικό σύστημα, σε ένα σύστημα στο οποίο η επικοινωνία του κρατουμένου με τον έξω κόσμο  περιορίζεται σε εικοσάλεπτα επισκεπτήρια, δίχως να μπορείς να αγγίξεις το παιδί, τη σύντροφο, τη μάνα, το φίλο. Ο εγκλεισμός είναι από μόνος του τιμωρητικός. Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές από μόνη της απάνθρωπη. Δέκα λεπτά σε ένα κελί αρκούν.

Οι άδειες μέχρι στιγμής μόνο καλό έχουν κάνει. Από τις τακτικές άδειες το 98% των κρατουμένων είναι συνεπέστατο και επιστρέφει στο σωφρονιστικό κατάστημα. Από τις εκπαιδευτικές άδειες το 100%. Οι κρατούμενοι μετά την επιστροφή τους παρουσιάζουν καλύτερη συμπεριφορά, περιορίζονται  τα συμπτώματα κατάθλιψης και ιδρυματισμού. Παρόλα αυτά  τις μάχονται καιρό. Η απόδραση Ξηρού έδωσε την αφορμή  να καταπατηθεί το θεσπισμένο από το νόμο και αναμφισβήτητο δικαίωμα των κρατουμένων. Το εκάστοτε Πειθαρχικό Συμβούλιο Φυλακών δέχτηκε σφοδρές πιέσεις και απειλήθηκε με πειθαρχικές διώξεις σε περίπτωση που έτερος κρατούμενος δεν επέστρεφε μετά από άδεια που εκείνο είχε χορηγήσει. Κι έτσι λοιπόν οι άδειες περιορίζονται.. Οι απορριπτικές αποφάσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας πανηγυρίζει. «Τι τις θέλουν τις άδειες οι εγκληματίες, κινδυνεύουμε, ας μην εγκληματούσαν» . Εκδικητικό λοιπόν σύστημα αντί του σωφρονιστικού.

Στην περίπτωση  του Νίκου, του Νίκου του Ρωμανού, γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εκ νέου ένα προηγούμενο για να περιοριστούν οι άδειες. Αυτή τη φορά οι εκπαιδευτικές, που έχαιραν ως τώρα  μιας άλλη αντιμετώπισης.  Δε θα σταθούμε στο παρόν κείμενο στο αναμφισβήτητο δικαίωμα της αίτησης αδείας από το Νίκο Ρωμανό,  έχει καταστεί  κατανοητό από τον κοινό νου, όστις αρνείται να το εννοήσει έχει τους λόγους του.

Η πρόταση του Υπουργού για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης, εκτός από το ότι είναι αστεία, αναιρεί το δικαίωμα που παρέχει ο ίδιος ο  Σωφρονιστικός Κώδικας. Για αυτό και η υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είναι μείζονος σημασίας για κάθε κρατούμενο, αλλά και για κάθε πολίτη.

Τον λένε Νίκο, Νίκο Ρωμανό.-

 

                   «Το επίπεδο του πολιτισμού μίας κοινωνίας κρίνεται από τις φυλακές της»    Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.       

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

5 + 14 =

Simple Share Buttons