Σφαγή φοιτητών στην Κένυα

0

kenya

Σχεδόν όλη μέρα κράτησε ο τρόμος στο πανεπιστήμιο της Γκαρίσα, στην Ανατολική Κένυα.

Έως τις πρώτες βραδινές ώρες Ελλάδας, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας κυνηγούσαν τους αντάρτες Σεμπάμπ που εισέβαλαν στο ίδρυμα πυροβολώντας αδιακρίτως, με αποτέλεσμα ο τελευταίος απολογισμός να ανεβάζει στους 147 τους νεκρούς. Ο υπουργός Eσωτερικών της Κένυας, Τζόζεφ Νκέσερι, ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν ήδη εξουδετερώσει 4 από τους εισβολείς, οι οποίοι κρατούσαν ομήρους φοιτητές, στους κοιτώνες του πανεπιστημίου.

Περισσότερες από 13 ώρες μετά την εισβολή, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται έξω από το πανεπιστήμιο άκουγαν σφοδρούς πυροβολισμούς στο εσωτερικό του.

Η πόλη Γκαρίσα βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Κένυας με την Σομαλία, πατρίδα των Σεμπάμπ. Οι εισβολείς σκότωσαν δύο φρουρούς το πρωί και μετά, πυροβολώντας αδιακρίτως, έφτασαν μέχρι τους κοιτώνες του ιδρύματος, στους οποίους στεγάζονται περισσότεροι από 800 φοιτητές. Δεν είναι σαφές πόσους έπιασαν ομήρους.

Ο πρώτος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 15 νεκρούς, αλλά, προφανώς με την τελική, εκκαθαριστική επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, την οποία ο υπουργός ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους, όταν η επέμβαση τελείωνε, οι αριθμοί άλλαξαν. Η επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας για την εξουδετέρωση των δραστών ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης και 4 ένοπλοι ισλαμιστές έχουν χάσει τη ζωή τους από τα πυρά της αστυνομίας.

Οι Σεμπάμπ υποστήριξαν, στη διάρκεια της ημέρας, ότι ελευθέρωσαν τους μουσουλμάνους φοιτητές. Ο Νκέσερι ανακοίνωσε ακόμα ότι έχει αρχίσει καταγραφή των φοιτητών και ώς τώρα έχουν βρεθεί ζωντανοί περίπου 500 από τους 815 φοιτητές που μένουν στις εγκαταστάσεις. Ο υπουργός δήλωσε ότι «η απειλή εξαλείφθηκε, κατά 90%».

Η Κένυα ανακοίνωσε ότι θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας από το σούρουπο ώς την αυγή (από τις 18:30 το απόγευμα έως τις 06:30 το πρωί – τοπική ώρα) σε τέσσερις περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, ανάμεσά τους και στην Γκαρίσα.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

sixteen − 8 =

Simple Share Buttons