Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Γκρούεφσκι

0

skopia

Την παραίτηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησαν οι δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους των Σκοπίων, με αφορμή τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί μαζικών παρακολουθήσεων πολιτών και εκτεταμένης διαφθοράς στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε στην κεντρική λεωφόρο, μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ όπου βρίσκεται το γραφείο του Γκρούεφσκι- μεταξύ αυτών και πολλοί από την επαρχία που έφθασαν στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ  με λεωφορεία και Ι.Χ.

«Παραιτήσου» και «Αντί Νίκολα» γράφουν τα πλακάτ των διαδηλωτών στα Σκόπια
«Παραιτήσου» και «Αντί Νίκολα» γράφουν τα πλακάτ των διαδηλωτών στα Σκόπια | AP Photo/Visar Kryeziu

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι κάποιοι από τους διαδηλωτές σχεδιάζουν να κατασκηνώσουν στους δρόμους μέχρι να παραιτηθεί ο πρωθυπουργός, τον οποίο κατηγορούν ότι κατέλυσε τη δημοκρατία έπειτα από τις αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που εκτός των άλλων δείχνουν  κακοδιαχείριση κονδυλίων, διώξεις πολιτικών αντιπάλων με πλαστά στοιχεία, ακόμα και συγκάλυψη δολοφονιών.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Σκόπια | AP Photo/Boris Grdanoski

Το σκάνδαλο αποκάλυψε ο Ζόραν Ζάεβ, ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, δημοσιοποιώντας αποσπάσματα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχαν υποκλαπεί, αρνούμενος ωστόσο να κατονομάσει την πηγή του. Αυτό που είπε είναι ότι διέρρευσαν σε αυτόν από «πατριώτες» στις υπηρεσίες πληροφοριών και ζητά τον άμεσο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, ο -επί εννέα χρόνια στην εξουσία και αρνούμενος να παραιτηθεί- Γκρούεφσκι ανακοίνωσε τη διοργάνωση δικής του συγκέντρωσης για αύριο το απόγευμα στα Σκόπια, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για πρόκληση αστάθειας στη φτωχή αυτή πρώην δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

efsyn.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

3 − 1 =

Simple Share Buttons