Σουλτς σε Τσίπρα για Ρωσία: Μην στραφείς εναντίον των ευρωπαίων

0

Greek Prime Minister Tsipras and European Parliament President Schulz hold a joint statement to media in the Greek Premier's office in Athens

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και εκ των ηγετών του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με το Spiegel, συμβουλεύει τον Αλέξη Τσίπρα για την επίσκεψή του στη Μόσχα να μην στραφεί εναντίον των ευρωπαίων και να προφυλάξει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάλογες συστάσεις, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, είχε κάνει και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας στην εφημερίδα Hannoversche Allgemeine Zeitung, σημειώνει πως με τη λίστα μεταρρυθμίσεων και την επίσκεψη στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας είχε αρχίσει να ανακτά εμπιστοσύνη και αξιοπιστία και θα ήταν «απαράδεκτο» εάν τώρα υπολογίζει ότι ως αντάλλαγμα για ρωσική βοήθεια «θα θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη Ρωσία».

Κριτική στην επικείμενη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Μόσχα άσκησε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκούντερ Κρίχμπάουμ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα δηλώνει ότι, αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορούσε να βρει την «σωτηρία της ψυχής» της στην Μόσχα, τότε υπολογίζει σε «λάθος άλογο».

Προσθέτει δε ότι το πώς συμπεριφέρεται η Μόσχα στις ευρωπαϊκές αξίες όπως η ειρήνη, η ελευθερία, η δημοκρατία φάνηκε ήδη σε σχέση με την δική της αντιπολίτευση αλλά και με την κρίση στην Ουκρανία. «Όποιος λοιπόν θέλει ευρωπαϊκή βοήθεια, πρέπει η πυξίδα του να δείχνει προς τις Βρυξέλλες και όχι προς τη Μόσχα», τονίζει.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Rheinische Post αναφέρει: «Δεν μπορώ να πιστέψω, με όλη την καλή διάθεση, ότι οποιοσδήποτε στην Αθήνα παίζει πραγματικά με την σκέψη να στρέψει την πλάτη στην Ευρώπη και να πέσει στην αγκαλιά της Μόσχας».

«Το θέμα δεν είναι να στραφούν η Ε.Ε. και η Ρωσία η μία εναντίον της άλλης», δηλώνει η επικεφαλής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκάμπι Τσίμερ και προσθέτει ότι η Αθήνα επιδιώκει κυρίως να χαλαρώσει η Ρωσία τον αποκλεισμό των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από την Δύση. «Η Ελλάδα έχει τεράστιο συμφέρον από την δυνατότητα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων. Αυτές είναι φυσιολογικές διαπραγματεύσεις», τονίζει.

tvxs.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 × 2 =

Simple Share Buttons