Πέτρος Κωνσταντινέας: Εγώ δεν είμαι τραμπούκος κανενός!

3

petros

Η δημοσιογραφική πιάτσα βοά ότι εντός ολίγων ημερών ο εισαγγελέας θα ασκήσει διώξεις για την καινούργια υπόθεση διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια υπόθεση που έχει πολλές διαστάσεις, μιας και οι εμπλεκόμενοι είναι πάμπλουτοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, παράγοντες του ποδοσφαίρου. Μολονότι μέχρι στιγμής δεν έχουν διαρρεύσει όλα τα στοιχεία, όλα δείχνουν ότι το έναυσμα γι’ αυτή την καινούργια προσπάθεια στάθηκε η κατάθεση του διαιτητή Πέτρου Κωνσταντινέα, ο οποίος, αφού άγνωστοι ανατίναξαν το φούρνο που διατηρούσε στην Καλαμάτα, κατέθεσε στην αστυνομία, με ονόματα και διευθύνσεις, όλα όσα γνώριζε γύρω από την υπόθεση.

Με αφορμή αυτό, σκέφτηκα να πάρω μια μικρή συνέντευξη από τον Κωνσταντινέα και να τον ρωτήσω την άποψή του για όλα όσα συμβαίνουν. Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν και δυο φίλοι αθλητικογράφοι, οι Χρήστος Χαραλαμπόπουλος και Γιάννης Ξενάκης, οι οποίοι κατέθεσαν, κατόπιν δικής μου παράκλησης, από μια ερώτηση έκαστος.

Νίκος Αραπάκης: Με αφορμή τη δική σας καταγγελία στην αστυνομία, ξεκίνησε μια ακόμη προσπάθεια για να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πώς έχετε εισπράξει όλη αυτή την ιστορία; Πιστεύετε ότι άξιζε, τελικά, τον κόπο;

Πέτρος Κωνσταντινέας: Από τη στιγμή που ασχολήθηκα με το ποδόσφαιρο, που για μένα αποτελεί κοινωνικό αγαθό, που ο κόσμος, ο απλός φίλαθλος, αγαπάει, αισθάνομαι ότι έχω ηθικό χρέος να λειτουργώ ορθολογικά και να λέω την αλήθεια για όσα ξέρω.Η κοινωνία στην οποία εγώ ζω, που αποτελείται από φιλάθλους-συμπολίτες μου καθώς και από ανθρώπους που αγαπούν το ποδόσφαιρο το έχουν πάρει θετικά και με στηρίζουν. Αυτό για μένα έχει μεγάλη σημασία και τους ευχαριστώ πολύ. Τώρα, αν με τη δική μου καταγγελία όπως λέτε ξεκίνησε μια ακόμη προσπάθεια για να καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία, εύχομαι να υπάρχουν άνθρωποι που σαν τον Ηρακλή να πετύχουν αυτόν τον δύσκολο άθλο και να ζήσουμε όλοι στιγμές καθαρού ποδοσφαίρου.

N.A.: Είστε ο πρώτος διαιτητής ο οποίος βγήκε και είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Γιατί πιστεύετε ότι, ενώ πολλά χρόνια τώρα είναι γνωστό τοις πάσι ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο ποδοσφαιρικό βασίλειο, κανείς άλλος άμεσα εμπλεκόμενος δεν έκανε το ίδιο; Φόβος, αδιαφορία, και τα δυο μαζί ή κάτι άλλο;

Π.Κ.: Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Δυστυχώς, ο φόβος και η αδιαφορία μαστίζουν την εποχή μας σαν συμπεριφορές. Παρόλα αυτά, για μένα κύριος και βασικός παράγοντας που πρέπει να θέτει κάποιος για τον εαυτό του και τις πράξεις του, ιδίως όταν ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν το κοινωνικό σύνολο είναι μια ηθική, ειλικρινή και τίμια στάση απέναντι σε αυτό που καλείται να φέρει εις πέρας.

Χρήστος Χαραλαμπόπουλος: Την χρονιά της αποχώρησής σας, σε δηλώσεις σας σε πολλά μέσα, μιλήσατε για «νόμο της μαφίας» στο ποδόσφαιρο. Δεκάξι χρόνια διαιτητής δεν το είχατε ανακαλύψει νωρίτερα; Κι αν ναι, γιατί δεν το είχατε καταγγείλει;

Π.Κ.: Όταν μου έτυχε και ήρθα προσωπικά αντιμέτωπος με αυτό, το κατήγγειλα και με κόστος όχι μόνο την προσωπική μου περιουσία, αλλά και με τη διατάραξη και αναστάτωση της ψυχικής υγείας όχι μόνο της δικής μου αλλά και ολόκληρης της οικογενείας μου.

Ν.Α.: Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την καταγγελία σας μέχρι σήμερα, δεχθήκατε πιέσεις για να αλλάξετε την κατάθεσή σας;

Π.Κ.: Αν δέχτηκα πιέσεις ή όχι, αυτό οφείλει να το ξέρει η δικαιοσύνη και μόνο. Αυτή γνωρίζει.

fou

Ο φούρνος του Πέτρου Κωνσταντινέα ύστερα από την βομβιστική επίθεση

N.A.: Σε μια συνέντευξή σας είπατε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του πρόεδρου της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Αριστείδη Σταθόπουλου, και του πρωθυπουργού. Πιστεύετε ότι η έκβαση της υπόθεσης θα καθοριστεί αποκλειστικά από τη δικαιοσύνη ή θα παίξουν ρόλο και οι πολιτικές παρεμβάσεις;

Π.Κ: Ουδέποτε υποστήριξα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του  πρόεδρου της ΕΠΣ Μεσσηνίας, Αριστείδη Σταθόπουλου, και του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά. Αυτό που έχω πει είναι ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά τι εστί κύριος Αριστείδης Σταθόπουλος. Τέλος, θέλω να πιστεύω ότι η ελληνική δικαιοσύνη λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα από πολιτικές παρεμβάσεις και είναι ικανή να φέρει την όλη έκβαση της υπόθεσης εις πέρας. Δεν μένει παρά το δούμε και στην πράξη.

N.A.: Με δεδομένο πως οι άνθρωποι με τους οποίους τα βάλατε είναι αδίστακτοι, σκεφτήκατε ποτέ το ενδεχόμενο να υπαναχωρήσετε; Ότι δεν αξίζει τον κόπο να διακινδυνεύσετε τη σωματική σας ακεραιότητα, την περιουσία σας για μια υπόθεση η οποία κανείς δεν ξέρει πως θα καταλήξει;

Π.Κ:Ίσως για πολλούς και να μην άξιζε… Όμως, όπως έχω ήδη πει αρκετές φορές, οι αξίες που έχω σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα δεν μου επέτρεψαν να σωπάσω και θεώρησα καθήκον μου να πω όσα ξέρω στη δικαιοσύνη.Το ίδιο θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ όλους εσάς  τους δημοσιογράφους που ενώ έχετε δεδομένο, όπως αναφέρεις και στην ερώτηση σου, πως κάποιοι άνθρωποι είναι αδίστακτοι παρόλα αυτά ασχολείστε μαζί τους κάνοντας όσο μπορείτε καλύτερα την δουλειά σας.

Γιάννης Ξενάκης: Ως  εν ενεργεία διαιτητής είχατε δηλώσει πως όποιος σας ασκήσει πίεση θα του κοπούν τα πόδια. Με ποιον ή με ποιους τρόπους ασκούνται πιέσεις (άμεσα ή έμμεσα) σ’ έναν διαιτητή που παίζει στο ανώτερο επίπεδο (Σούπερ Λίγκα); Πέρα από τις πιέσεις υπάρχει και το στοιχείο της «δουλοπρέπειας» και «υποταγής» ενός διαιτητή απέναντι στο σύστημα που κουμαντάρει το ποδόσφαιρο; Μπορεί δηλαδή ένας διαιτητής, χωρίς να του έχει ασκηθεί πίεση, να προσπαθήσει στο γήπεδο με σφυρίγματά του να γίνει αρεστός στον ισχυρό;

Π.Κ: Η φράση που έχω χρησιμοποιήσει σχετικά με το ότι,  όποιος μου ασκήσει πίεση «θα του κοπούν τα πόδια», είναι σχήμα λόγου. Αυτό που θέλησα να δηλώσω με αυτήν μου την φράση και να καταστήσω σαφές ήταν ότι για το άτομο μου, δεν δέχομαι καμία τύπου καθοδήγηση/πίεση η οποία θα μπορούσε να μου αλλοιώσει τα πιστεύω και τις αρχές μου. Εγώ δεν είμαι κανένας τραμπούκος, ούτε κρατώ τσεκούρια για να κόψω πόδια. ΟΠΛΟ μου είναι ο λόγος μου! Για το αν μου ασκήθηκαν πιέσεις ή όχι, το γνωρίζει πολύ καλά η δικαιοσύνη.

Όσον αφορά τον προβληματισμό σας για το αν υπάρχει το στοιχείο  της «δουλοπρέπειας» και της «υποταγής» ενός διαιτητή απέναντι στο σύστημα που κουμαντάρει το ποδόσφαιρο, ρωτήστε και άλλους διαιτητές να σας απαντήσουν… Προσωπικά, δεν τροποποιώ την συμπεριφορά μου και τις αποφάσεις μου με γνώμονα να είμαι αρεστός στους άλλους. Είτε αυτοί οι άλλοι είναι ισχυροί είτε όχι. Στο γήπεδο με ενδιέφερε να είμαι αρεστός στους φιλάθλους που πλήρωναν για να δουν ποδόσφαιρο.

N.A.: Υπήρξατε για πολλά χρόνια διαιτητής, άρα και γνώστης των καταστάσεων που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να γίνει ώστε να εκλείψουν όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα; Φταίνε τα πρόσωπα, οι θεσμοί, και τα δυο ή κάτι άλλο;

Π.Κ: Θεωρώ ότι για να εκλείψουν όλα αυτά τα νοσηρά όπως λέτε φαινόμενα θα πρέπει να υπάρξει και πολιτική βούληση η οποία αποφασιστικά θα θελήσει να φτιάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο, να το θέσει σε μια πιο υγιή βάση και να απομακρύνει όλα τα «βρόμικα» στοιχεία που το μολύνουν. Σας αναφέρω το γνωστό παράδειγμα της Αγγλίας και την παρέμβαση της Θάτσερ. Κάτι αντίστοιχο θεωρώ ότι θα ήταν καλό να γίνει και στην Ελλάδα.

N.A.: Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ανέλιξη ενός διαιτητή έχει άμεση σχέση με το αν είναι αρεστός ή όχι στο «σύστημα». Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

Π.Κ: Δεν με ενδιαφέρει και δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω για τον τρόπο ανέλιξης του κάθε διαιτητή. Αυτό που θέλω να δηλώσω όμως για το άτομο μου είναι,  ότι υπήρξα ένας διαιτητής που έφαγε όλες τις εθνικές κατηγορίες με το κουτάλι, δίνοντας διαπιστευτήρια στις ομάδες και στον φίλαθλο κόσμο και έχοντας παράλληλα καταλήξει τη χρονιά 2010-2011 ως καλύτερος διαιτητής στην Ελλάδα με βαθμολογητές σημειωτέον, διαφορετικούς σε κάθε αγώνα, γεγονός που είχε συμβεί για πρώτη και μοναδική φορά στην ελληνική διαιτησία.

N.A.: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η κατάληξη της υπόθεσης; Είστε αισιόδοξος; Κι αν ναι, γιατί;

Π.Κ: Πιστεύω στην ελληνική δικαιοσύνη. Δεν είμαι μάντης για να ξέρω τι θα συμβεί τελικά! Θέλω, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα να βοηθήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο να γίνει καλύτερο απ’ ότι είναι.

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Νίκος Αραπάκης

Ο Νίκος Αραπάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1969. Έχει εργαστεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Κυκλοφορούν δυο μυθιστορήματά του "Και στη μέση η θάλασσα" (Μπατσιούλας), "Το δίκιο" (Λιβάνης), ενώ, οσονούπω, θα κυκλοφορήσει και ένα ακόμη.

3 Comments

 1. Απο τα μεγαλύτερα σουργελα της Καλαματας.Ο άνθρωπος δεν ξέρει να μιλάει και είναι άξεστοςΕίναι τουλάχιστον γελοίο να πιστεύει ότι όπλο του είναι ο λογος.Αμφιβάλλω αν ειπώθηκαν αυτές οι λέξεις από τον ίδιο.Και μην ξεχνάμε ότι Ο Π.Κ ανέβηκε στην διαιτησία όπως ανεβαίνουν όλοι.Δεν ήταν εξαίρεση αυτος.Ρωτήστε στην ΕΠΣΜ τι εστί Π.Κ .Μην κάνουμε ήρωα και τον καθένα.Αν είναι δυνατον.Μπράβο του που λέει τι γίνεται στο ποδόσφαιρο αλλά έχει κουράσει.Και δεν βγήκε να τα πει όταν ήταν μέσα αλλά όταν κατάλαβε ότι θα τον έδιωχναν και όταν του έκαψαν το φούρνο.Και παρότι έχει “φύγει” από τη διαιτησία δεν σταματάει να δίνει συνεντεύξεις και να λέει τα ίδια.Τέλος ο χαρακτηρισμος “τραμπουκος” του ταιριάζει απόλυτα.Δεν θεωρώ ότι αποτελεί πρότυπο αυτό το άτομο.
  Μ.Β

 2. Nikos Dimitrakakis on

  ΠΛΑΚΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ?ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΤΑΚΕΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ “ΔΙΚΗ” ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΑΡΕΙ 5 ΑΤΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΕΕΙ ΠΑΝΤΟΥ.ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΑΡΑ ΑΤΟΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ?ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΗΜΜΕΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΒςΖΕΙ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΖΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΙΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ.

 3. **********Ο κάθε άνθρωπος λειτουργεί με τον δικό του τρόπο. Δυστυχώς, ο φόβος και η αδιαφορία μαστίζουν την εποχή μας σαν συμπεριφορές. Παρόλα αυτά, για μένα κύριος και βασικός παράγοντας που πρέπει να θέτει κάποιος για τον εαυτό του και τις πράξεις του, ιδίως όταν ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν το κοινωνικό σύνολο είναι μια ηθική, ειλικρινή και τίμια στάση απέναντι σε αυτό που καλείται να φέρει εις πέρας.**********

  Μόνο αν υπήρχε ηχογραφημένο όλο αυτό θα πίστευα οτι μπορεί να το είπε ο ίδιος.
  Πραγματικά.Πραγματικά όμως…
  Αν ανατρέξει κάποιος σε βίντεο απο “συνεντεύξεις” του στο διαδίκτυο θα καταλάβει γιατί.
  Μην σχολιαστεί η τιμιότητα του και η ειλικρίνεια του ίδιου βέβαια και ξεφύγει το θέμα.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

seventeen + 14 =

Simple Share Buttons