Πάνος Μπίρμπας: Lullaby, ένα αλλιώτικο νανούρισμα

0

birbas3

O Πάνος Μπίρμπας, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983…

Στην ηλικία των 11 ετών ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη μουσική αγοράζοντας την πρώτη του κιθάρα. Ακολούθησαν μαθήματα κιθάρας , πιάνο καθώς και θεωρίας. Μετά από πολυετή συμμετοχή σε μουσικά συγκροτήματα αποφασίζει να ηχογραφήσει το δικό του πρωτότυπο υλικό το οποίο αποτέλεσε και το πρώτο προσωπικού του album .

Το 2013 μας συστήνεται με το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ “Mournful” το οποίο αποτέλεσε κυκλοφόρησε από την FM records σε παραγωγή του Lolek. Αυτή την περίοδο παρουσιάζει το “Lullaby” το οποίο αποτελεί το πρώτο single της νέας δισκογραφικής δουλειάς που ετοιμάζει αυτή την περίοδο. Το single κυκλοφορεί από την Hidden track records.

To “ Lullaby” έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την διττή του φύση. Αποτελεί ένα εσωτερικό – εξομολογητικό τραγούδι και παράλληλα είναι απόλυτα εξωστρεφές. Η σπονδυλωτή δομή και η εξέλιξη του κομματιού , θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια κινηματογραφική ταινία που συνεχώς κορυφώνεται.

Ο σκοτεινός και ονειρικός ρομαντισμός και η ανάγκη αυθορμητισμού, συνυπάρχουν από την αρχή ως το τέλος, δημιουργώντας συνεχώς μια εκρηκτική ατμόσφαιρα και μια αναμονή για την τελική και ολοκληρωτική ρήξη, την κάθαρση, την ελπίδα για την αλλαγή και την αποβολή κάθε βλαβερού στοιχείου όπως η φοβία του θανάτου του πρωταγωνιστή. Μια δυνατή βροχή θα έρθει να πέσει και θα αλλάξει τα πάντα. Ο ήχος του “Lullaby” είναι ο ρυθμός ενός τρένου, τοποθετημένος όμως απόλυτα στην εποχή του.

Μια σύγχρονη προσέγγιση με στοιχεία από την εναλλακτική rock σκηνή και πολλά ακόμα από την indie rock αλλά και την trip hop. Τα έντονα ρυθμικά στοιχεία, οι βρωμισμένες μπασογραμμές και τα ατμοσφαιρικά riffs από τις κιθάρες δημιουργούν το background και δρουν ως ξυπνητήρι, απλά και αντισυμβατικά , με αλήθεια και πάθος, με συνοχή και συνεχή ροή, γίνονται το όχημα που θα οδηγήσει την ιστορία στο τέλος.

Το “Lullaby” είναι εδώ , για ένα και μόνο λόγο, για να ξεκλειδώσει ένα μπαούλο με ένα σωρό βιώματα, φόβους , έρωτες, να τα αφουγκραστεί, να τα μεταφράσει, να τα αντιμετωπίσει, να τα νικήσει.

Song title: Lullaby (2015 single) Αrtist: Panos Birbas Label: Hidden track records Music/Lyrics : Panos Birbas

Ο Πάνος Μπίρμπας μιλάει στην Μαρία Παρέντη για το Νόστιμον Ήμαρ:

1) Η τέχνη βοηθά από μόνη της το κοινωνικό σύνολο. Εσύ έχεις επιλέξει λοιπόν την οδό της διπλής βοήθειας, καλλιτέχνης και κοινωνικός λειτουργός. Μίλησέ μας για το συνδυασμό αυτών των δύσκολων και απαιτητικών προσφορών.

Ήμουν από νωρίς, αρκετά σίγουρος για αυτές τις δύο κατευθύνσεις που ήθελα να ακολουθήσω, απλά χρειάστηκε λίγος χρόνος ώστε εσωτερικά σε αυτές να καταλάβω που ανήκω και ποιος είναι ο χώρος μου. Όταν τον βρήκα ξεκίνησα να ψάχνω τον τρόπο που θα βελτιώσει  τις δεξιότητες μου και στα δύο  αυτά αντικείμενα, έχοντας αρχικά στο μυαλό μου πως η δουλειά μου είναι να είμαι κοινωνικός λειτουργός και η μουσική είναι απλά η μεγάλη μου αγάπη, που δεν θα μπορούσα να υπάρχω χωρίς αυτή.

Τώρα που έχει περάσει κάπως ο καιρός κατάλαβα ότι τίποτα από αυτά τα δύο που επέλεξα να κάνω στην ζωή μου δεν είναι ακριβώς δουλειά. Απαιτούν και τα δύο μεγάλη ψυχική δύναμη για να μπορείς να τα ελέγχεις ,να τα χειρίζεσαι και να είσαι πραγματικά παραγωγικός σε αυτά. Παράλληλα με αυτό όμως ζούμε σε  εποχές ιδιαίτερα δύσκολες, μέσα σε αυτές μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου υποφέρει, βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται σε όλα τα επίπεδα.

Οτιδήποτε διαφορετικό δεν επιβιώνει. Αυτό εμένα προσωπικά μου δημιουργεί τεράστια οργή, κυρίως με όλους αυτούς που μένουν ατάραχοι. Νομίζω ότι αυτό ακόμα καταφέρνει να με κρατάει δυνατό και στα δύο αντικείμενα, η ανάγκη μου να είμαι ενεργός  αυτή την στιγμή αλλά και το ότι και τα δύο τα θεωρώ πολύ περισσότερο ακτιβισμό παρά εργασία.

birbas1

2) Η  ανθρωπιστική κρίση επηρέασε τη μουσική σου και εσένα τον ίδιο;

Αυτό που βιώνουμε δεν είναι ούτε συγκυριακό, ούτε τυχαίο, ούτε πολιτικό, ούτε οικονομικό. Είναι το αποτέλεσμα μια ζωής ξεκομμένης από τον ανθρωπισμό μας  και τις ουσιαστικές αξίες μας. Είναι απλά το ότι η ζωή σε πληρώνει πάντα με το ίδιο νόμισμα. Είναι η στιγμή που καταλαβαίνεις ότι μια τόσο σαθρά δομημένη κοινωνία δεν μπορεί να σταθεί στα πόδια της και καταρρέει. Προσωπικά πιστεύω πως όλους μας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αυτή η κατάσταση.

Προσπαθώ χωρίς να το καταφέρνω πάντα, να παραμένω δυνατός και να παλεύω στο μέτρο που μπορώ στην καθημερινότητα μου. η μουσική είναι κάτι που με βοηθάει πάρα πολύ , είναι ο τρόπος μου να εκφράζω ή και να ουρλιάζω πράγματα τα οποία δεν μπορώ να αναφέρω εύκολα με λόγια. Χρειαζόμαστε την μουσική και την χρειαζόμαστε όχι όπως την έχουμε συνηθίσει δυστυχώς στις μέρες μας. Την χρειαζόμαστε σύγχρονη και σύγχρονα επαναστατική. Να μας ξεβολεύει και να κινεί την σκέψη μας. Να λειτουργεί λυτρωτικά και να γίνεται γροθιά που να σπάζει τους φόβους μας αλλά και τους φόβους για τους συνανθρώπους μας.

3) Στα δύσκολα αυτά χρόνια για τους νέους καλλιτέχνες μπαίνεις δυναμικά με ένα νέο single , τι σε εμπνέει και τι έχεις να συμβουλεύσεις εκείνους που απογοητεύονται και παρατούν το όνειρό τους προς χάριν ενός ασφαλέστερου βιοπορισμού;

Η αλήθεια είναι πως αισθάνομαι πολύ νέος για να μπορώ να συμβουλεύσω άλλους. Εμένα προσωπικά με εμπνέουν θέματα όπως ο έρωτας ,η κοινωνία, οι φόβοι μας , οι μικρές μου νίκες , τα μικρά ή τα μεγάλα μου πένθη. Όλα αυτά και άλλα τόσα. Το “Lullaby” ,το single που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο είναι ένα κομμάτι που κρύβει μέσα του όλα τα παραπάνω. Μιλάει για τους φόβους μας και την ανάγκη έκφρασης τους, παράλληλα όμως αποτελεί και  ένα αλλιώτικο νανούρισμα. Ένα νανούρισμα που έχει ως στόχο την αφύπνιση, την ρήξη και την απελευθέρωση. Αυτό που στον τελευταίο του στίχο αναφέρεται ως μια δυνατή βροχή που θα έρθει να τα αλλάξει όλα.

Αν υπάρχει μια συμβουλή προς τους άλλους δημιουργούς είναι να μένουν πάντα πιστοί σε αυτό που αγαπάνε. Να μην κινούνται με σκοπό μόνο την εύκολα αποκτηθείσα αναγνωρισιμότητα και όλα αυτά που απασχολούν τους περισσότερους. Δεν χρειάζεται και άλλους διασκεδαστές αυτή η κοινωνία.  Χρειάζεται ανθρώπους να μας πάνε ένα σκαλί παραπάνω. Πρέπει να καταφέρουμε  όλοι εμείς που ασχολούμαστε με αυτό,  να μην μας καταπιεί η κατάσταση και η εποχή αλλά εμείς να δημιουργήσουμε μια νέα εποχή , μια νέα σκηνή, με καλά τραγούδια για τα οποία θα είμαστε περήφανοι ,όπως είμαστε περήφανοι για τους παλαιότερους από εμάς.

4) Η μουσική μας βοηθά να νικήσουμε το φόβο;

Ο φόβος είναι το αξεπέραστο όπλο όλων των συστημάτων ,ώστε να ελέγχουν τις κοινωνίες και τους απλούς ανθρώπους. Δεν έχουμε και πολλές επιλογές κατά την γνώμη μου. Ή θα αποδεχτούμε με όλη μας την μοιρολατρία αυτή την υπερβολική δόση φόβου που δεχόμαστε ή θα κατανοήσουμε πόσο αρρωστημένο είναι όλο αυτό και θα το διαλύσουμε με όλη μας την δύναμη.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα της ιστορίας μας κατά τα οποία η καταπίεση και ο φόβος μετατράπηκαν σε οργή και αγώνα. Η μουσική και γενικότερα η τέχνη είχε πάντα μια πολύ δυνατή παρουσία σε όλες αυτές τις προσπάθειες. Γιατί όχι και σήμερα;

birbas2

5) Ποιες οι μουσικές σου επιρροές;

Οι πολύ φανερές επιρροές μου είναι σίγουρα ο Johnny Cash , ο Leonard Cohen ,o Bob Dylan, o Neil Young, o Nick Cave. Τους θεωρώ πολύ μεγάλους δασκάλους για αυτή την σκηνή. Όχι μόνο για τα τραγούδια τους, αλλά για το ήθος τους και την πορεία τους μέσα στον χρόνο.  Γιατί τα τραγούδια τους είναι μαθήματα για όλους. Μαθήματα που σου λένε πως δεν υπάρχει καμία απολύτως φόρμα πάνω στην οποία πρέπει να κινείσαι. Μπορείς να είσαι ότι εσύ θέλεις  μέσα στα  τραγούδια σου με κάθε ευαισθησία ειλικρίνεια ή σκληρότητα .

Άλλες επιρροές μου αποτελούν επίσης ο Lou Reed , o Kurt Weill, o Hank Williams και γενικά η αμερικάνικη σκηνή της folk. Πιο σύγχρονα αρκετά οι  Radiohead, Portishead, Massive Attack καθώς  και πολλοί ακόμα.

6) Αν είχες να ευχαριστήσεις κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη ποιος θα ήταν αυτός;

Σε αυτή την ερώτηση θα μπορούσε να γίνει ένας  τεράστιος κατάλογος.

Τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη .

Τον Μάνο Λοίζο  και τον Νικόλα Άσιμο.

Τον Μάρκο ,τον Τσιτσάνη και όλους τους ρεμπέτες.

Τον Σαββόπουλο και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη.

Τον Γιάννη Αγγελάκα.

Τους μεγάλους ποιητές μας και όσους έχουν τιμήσει με τον λόγο τους την γλώσσα μας.

Καθώς και όλους τους συνομηλίκους μου και φίλους μου  που αγωνίζονται με αξιοπρέπεια.

7) Εμφανίζεσαι κάπου αυτή την περίοδο;

Το επόμενο live  είναι μαζί με την Μαρία Κηλαηδόνη στο Ρυθμός stage στην Ηλιούπολη στις 26/03 . Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε δικά μας κομμάτια νέα και παλαιότερα καθώς και αγαπημένα κομμάτια μας από την folkcountry σκηνή.

Ετοιμάζουμε βεβαίως και την παρουσίαση του “Lullaby” καθώς και άλλων νέων μου κομματιών η οποία δεν θα καθυστερήσει πολύ και θα ενημερωθείτε έγκαιρα για την ημερομηνία.

8) Ακούω το τραγούδι και θέλω να αγοράσω το single, πού μπορώ να το βρω;

Κυκλοφορεί αρχικά μόνο σε ψηφιακή μορφή . Εάν θέλετε να το αγοράσετε και να το στηρίξετε, μπορείτε σίγουρα να το κάνετε μέσω του ηλεκτρονικού site της Hidden track records, μέσω Ι-tunes,  Amazon καθώς και άλλα ακόμα ιντερνετικά καταστήματα .

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

12 + 9 =

Simple Share Buttons