Ολιβερ Σακς: «Μου απομένουν λίγοι μήνες ζωής»

0

sacks

Ο διάσημος βρετανός νευρολόγος και συγγραφέας Ολιβερ Σακς, που έγινε παγκοσμίως γνωστός με το συναρπαστικό βιβλίο του για τις νευρολογικές διαταραχές «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», αποκάλυψε σήμερα ότι πάσχει από καρκίνο στο τελευταίο στάδιο.

Πριν από εννέα χρόνια ο Ολιβερ Σακς διαγνώστηκε με μια σπανιότατη μορφή μελανώματος και εξαιτίας της ασθένειας έχασε το ένα του μάτι. Πρόσφατα έμαθε ότι ανήκει «στο 2% των κακότυχων ασθενών» στους οποίους η μορφή αυτή καρκίνου προκαλεί μεταστάσεις.
«Τώρα θα πρέπει να αποφασίσω πώς θα ζήσω τους μήνες που μου απομένουν. Θέλω να τους ζήσω με τον πιο πλούσιο, βαθύ και παραγωγικό τρόπο που υπάρχει», συνέχισε.

Ο Ολιβερ Σακς έγινε γνωστός το 1973 με το βιβλίο «Ξυπνήματα» στο οποίο περιέγραφε τις περιπτώσεις ανθρώπων που έπασχαν από «ληθαργική εγκεφαλίτιδα» και «ξύπνησαν» χάρη στη χορήγηση ενός φαρμάκου. Το βιβλίο αυτό προσαρμόστηκε κατόπιν για τον κινηματογράφο, σε μια ταινία με πρωταγωνιστές τον Ρόμπιν Γουίλιαμς στο ρόλο του γιατρού και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο στον ρόλο του ασθενή.

Το βιβλίο που τον έκανε παγκοσμίως διάσημο όμως ήταν το «Ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο», όπου περιέγραφε τις ιδιαίτερες νευρολογικές διαταραχές που είχε δει σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Στο άρθρο του ο Σακς δηλώνει ότι δεν θέλει, στον λίγο χρόνο που του απομένει, να ασχοληθεί με την επικαιρότητα, την πολιτική ή την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. «Δεν είναι από αδιαφορία», τόνιζει. «Εξακολουθώ να ενδιαφέρομαι για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, για την υπερθέρμανση του πλανήτη, για τις εντεινόμενες ανισότητες όμως αυτά τα πράγματα δεν με αφορούν πλέον, αυτά αφορούν το μέλλον», κατέληξε.

Πηγή 

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

two × one =

Simple Share Buttons