Οι ψηφοφόροι είπαν «όχι» στον Ερντογάν

0

erdogan

Ήττα για το κυβερνών κόμμα και προσωπικό χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται ότι θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

Το AKP όχι μόνο δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία που χρειάζεται για να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά δεν θα μπορεί καν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή το φιλοκουρδικό HDP.

Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το κόμμα του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου  συγκεντρώνει 41,52% των ψήφων σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Anadolu , επομένως κερδίζει 261 έδρες, δηλαδή του λείπουν 15 έδρες για να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Στις προηγούμενες εκλογές του 2011, το AKP είχε αποσπάσει το 49,85% των ψήφων και 327 έδρες.

Δεύτερο κόμμα είναι το Ρεπουμπλικανικό (CHP) που διατηρώντας τις δυνάμεις του κερδίζει το 25,46% των ψήφων και 130 έδρες (είχε 135 έδρες), τρίτοι είναι οι ακροδεξιοί εθνικιστές του Μπαχτσελί (MHP) που αύξησαν τα ποσοστά τους κατά 4% περίπου και με το 16,75% των ψήφων κερδίζουν 82 έδρες (είχαν 53). Ενώ ο θριαμβευτής της σημερινής διαδικασίας είναι το φιλοκουρδικό κόμμα HDP που κατάφερε να περάσει το όριο του 10% και με 12,38% καταλαμβάνει 78 έδρες.

To κυβερνών κόμμα (AKP) καταγράφει σημαντική πτώση στην Κωνσταντινούπολη, τη Σμύρνη και τη Νοτιοανατολική Τουρκία, όπου αντίστοιχα είναι θεαματική η άνοδος του φιλοκουρδικού HDP.

«Οι αποφάσεις του έθνους είναι οι καλύτερες αποφάσεις» τόνισε σε σύντομες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου, και συμπλήρωσε:«Δεν θα υποκύψουμε σε καμία δύναμη».

Όπως είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο πρακτορείο Reutres, τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών καταδεικνύουν ότι το κόμμα θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, χωρίς να αποκλείεται και το σενάριο των πρόωρων εκλογών.

efsyn

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

five × four =

Simple Share Buttons