Οι προτάσεις Τσίπρα για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής

0

tsipras-eu3021498

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες των 28 κρατών – μελών για να πάρουν αποφάσεις αναφορικά με το μεταναστευτικό  ζήτημα, στη σκιά των αλλεπάλληλων ναυαγίων που έχουν στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων προσφύγων στη Μεσόγειο.Μπορεί τα βλέμματα της Ευρώπης να είναι στραμμένα στον Αλέξη Τσιπρα για τη συνάντηση που θα έχει με την καγκελάριο Μέρκελ, ωστόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Σύνοδο με το βλέμμα σε ένα ευρωπαϊκό συνεκτικό σχέδιο για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Μετά την τραγωδία της προηγούμενης εβδομάδας στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στην οποία περίπου 800 άνθρωποι υπολογίζονται να έχασαν τη ζωή τους, ο Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου. Όπως είχε δηλώσει  πρέπει «να σταματήσει η Μεσόγειος να είναι μια θάλασσα-νεκροταφείο και οι Ευρωπαϊκές χώρες του Μεσογειακού Νότου αποθήκες ανθρώπινων ψυχών». «Η Μεσόγειος ήταν και πρέπει να ξαναγίνει μόνο κοιτίδα πολιτισμού, εμπορείου επικοινωνίας, ανθρωπιάς», είχε τονίσει.

Το σχέδιο που ο Αλέξης Τσίπρας θα προτείνει στους Ευρωπαίους ομολόγους του περιλαμβάνει:

α) Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο.

β) Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται ένα κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας.

γ) Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του Τζιχαντισμού.

Στις 20 Απριλίου, οι αναπληρωτές υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Νίκος Χουντής, κατέθεσαν στην έκτακτη κοινή Σύνοδο για το Μεταναστευτικό στο Λουξεμβούργο, συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επισήμαναν, μεταξύ άλλων, την ανάγκη έκτακτης χρηματοδότησης της Ελλάδας για να ανταποκριθεί στις αυξημένες μεταναστευτικές πιέσεις, καθώς και την ανάγκη επιμερισμού των επιπτώσεων ως προς τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές μεταξύ όλων των μελών της ΕΕ.

tvxs.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

ten − 3 =

Simple Share Buttons