Μερικές (σκόρπιες) σκέψεις για το δημοψήφισμα -από τον Χάρη Ζάβαλο

2

dimo

 • Ο λαός στα δημοψηφίσματα είναι «ανώριμος» και «δεν μπορεί να αποφασίζει για σύνθετα ζητήματα», αλλά στις εκλογές είναι «κυρίαρχος» και «εμπιστευόμαστε την κρίση του.»

 

 • «Το δημοψήφισμα είναι αντισυνταγματικό» κρώζουν τα ευρωλιγούρικα κοράκια καθότι λέει το Σύνταγμα απαγορεύει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για δημοσιονομικά θέματα.
  Λες και το μνημόνιο (και κάθε μνημόνιο που πέρασε) είναι απλά μια αναπροσαρμογή του ΦΠΑ ή ένας προτεινόμενος προϋπολογισμός.
  Δεν εμπεριέχει (κυρίως) πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις που επηρέασαν και θα επηρεάσουν και το τελευταίο πολίτη αυτής της χώρα;
  Το «μνημόνιο» είναι τρόπος διακυβέρνησης και ο πολίτης πρέπει να αποφασίσει αν τον θέλει η όχι.

 

 • Και διαβάζοντας τα πρώτα άρθρα του Σύνταγματος βλέπουμε ότι:
  «2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία.
  Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.»
  Η λαϊκή κυριαρχία εξαντλείται κάθε τετραετία με την προσφυγή στις κάλπες ή οφείλει να επιβεβαιωθεί σε κρίσιμα ζητήματα για την χώρα;

 

 • Το Σύνταγμα προβλέπει δύο ειδών δημοψηφίσματα. Το πρώτο αφορά “κρίσιμα εθνικά θέματα” και απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών, ενώ το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια και προκηρύσσεται με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
  Υποθέτουμε ότι η συνέχιση η όχι ενός μνημονίου – ολετήρα δεν εκπίπτει στην κατηγορία περί «κρίσιμων εθνικών ζητημάτων»..

 

 • Το ποιόν του ηθους της ερώτησης είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στην ανηθικότητα του πολέμου που έχει ξεσπάσει προκειμένου το δημοψήφισμα να ακυρωθεί.

 

 • «Να γίνουμε Ευρώπη» ουρλιάζει μαινόμενος ο ευρωλάγνος συμπολίτης αλλά δεν είναι τάχα Ευρώπη η Ιρλανδία με τα 20 δημοψηφίσματα τα τελευταία 30 χρόνια;
  Η Ιταλία με τα 16 δημοψηφίσματα;
  Η Δανία με τα 7;
  Η Γαλλία με τα 4;
  Ευρώπη είναι η Ελλάδα άραγε με το μοναδικό δημοψήφισμα το 1974;

 

 • Τρομοκρατία είναι η εβδομάδα που θα έρθει, που τα συστημικά ΜΜΕ θα παίξουν τα ρέστα τους, τόσο ώστε να προσπαθήσουν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα ως αντισυνταγματικό όσο και στην τρομοκράτηση των πολιτών, αν αυτό εντέλει διεξαχθεί ώστε να θολώσουν όσο μπορούν την κρίση του.

 

 • Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος ακόμα και σε μικρές και ανούσιες αποφάσεις πόσο μάλλον σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
  Μην πέσουμε στην παγίδα που θα στηθεί και ο καθένας από το μετερίζι του ας πράξει ανεπηρέαστος από την καταστροφολογία που τόσα χρόνια αναπαράγεται και προφανώς θα γιγαντωθεί την εβδομάδα που μας έρχεται.

 

Καλό κουράγιο!!

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Χάρης Ζάβαλος

Δήμαρχος της καρδιάς σας, Πιονγιάνγκ, Αθηναίων κ Πάσης Ελλαδος, περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε πάρτυ, ψάρεμα, διαλογισμό και κυνοδρομιες. Ζει στο Μονακό κ στον Βοτανικο. Τρολλαρει στα σοβαρα και σοβαρευει στα αστεία, ειναι ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι. Γιατί Ζαβαλος είστε εσείς.

2 Comments

 1. Pingback: Μερικές (σκόρπιες) σκέψεις για το δημοψήφισμα | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

 2. Πανουλης Θανασης on

  Κατ αρχη, αυτοι, οι καναλοπαιχτες, ειναι οι πρωτοι που θα κληθουν να πληρωσουν ( χρονια τσαμπα αδειων κλπ κλπ) Κατα δευερο, αυτοι εναι τα ,περιφημα ( κ ξεχασμενα,πια) διπλεκομενα- κ ,φυσικα, θεωρουν, οι ανοητοι, οτι το Δυτικο Κρατος ,λογω προυπηρεσιας, θα τους “χαριστει”…. Εχουν δικους τους να κανουν τη δουλεια, ρε χχχχχχχαχανουλη….Πατριδολαγνε του πωπου…!!!

Αφήστε Ένα Σχόλιο

10 − 1 =

Simple Share Buttons