Μαξίμου: Η πρόταση των δανειστών ως έχει δεν αποτελεί βάση συζήτησης

0

maximou

Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα, χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας που παρουσίασαν οι θεσμοί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πάντως ότι το κείμενο αφήνει περιθώρια συμβιβασμών ώστε να υπάρξει συμφωνία το προσεχές διάστημα.

Όπως τονίζουν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Συγκεκριμένα σημείωσαν μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.

Στα θετικά της πρότασης κατέταξαν τον καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σημείωσαν ακόμη ότι η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών «δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής».

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου. Ανέφεραν τέλος ότι οι δανειστές από την πλευρά τους θέλουν μια νέα συμφωνία – παράταση λίγων μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

4 × two =

Simple Share Buttons