ΚΕΕΛΠΝΟ: Αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης την τελευταία τριετία

0

nosokomeio

Σημαντική αύξηση των περιστατικών φυματίωσης σε πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου (κρατούμενοι, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, άτομα με HIV λοίμωξη) παρατηρήθηκε κατά την τελευταία τριετία στην Ελλάδα,αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου ΚΑΙ Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Κατά την τελευταία δεκαετία δηλώνονται κατά μέσο όρο έξι νέα κρούσματα φυματίωσης ανά 100.000 πληθυσμού τον χρόνο, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα παραμένει ασαφής, καθώς αρκετά περιστατικά εκτιμάται ότι δεν δηλώνονται.

«Το πρόβλημα της φυματίωσης εξακολουθεί να υπάρχει, και θα πρέπει να συνεχίζεται αμείωτη η προσπάθεια για την πρόληψη και τον έλεγχο της νόσου» υπενθυμίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωση στις 24η Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία ΤΟΥ Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το 2013 καταγράφηκαν παγκοσμίως 9.000.000 κρούσματα φυματίωσης, ΑΠΟ τα οποία 360.000 ΣΤΗΝ Ευρώπη.

Το ίδιο έτος πέθαναν από φυματίωση 1,5 εκατ. άνθρωποι, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ωστόσο ΠΑΝΩ από 37 εκατομμύρια ασθενείς σώθηκαν χάρη στηΝ έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία το διάστημα 2000-2013.

Περίπου 3 εκατ. άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, κυρίως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (μετακινούμενοι πληθυσμοί, χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών (ΧΕΝ), άτομα με ΗΙV/AIDS, φυλακισμένοι, κ.λπ.) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε διάγνωση ΚΑΙθεραπεία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως στόχο για το 2035 τη μείωση της επίπτωσης της φυματίωσης κατά 90% ΚΑΙ μείωση των θανάτων 95%.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nineteen + 15 =

Simple Share Buttons