Η Σωτηλένα επιτίθεται στον Κρούγκμαν -Του Παναγιώτη Χατζηστεφάνου

6

krugman

Με ένα ακόμα ταχυδακτυλουργικό παραλήρημα, η όλο και πιο διασκεδαστική Σωτηλένα επιτίθεται στον Κρούγκμαν με το συγκλονιστικά ορθολογικό και επιστημονικό θεώρημα πως αίτιο της πολιτειακής εκτροπής στην Ελλάδα είναι η έμφυτη παθολογία του χαρακτήρα του Έλληνα.

Όμως, ακόμα και ένας χωρικός γνωρίζει πως παθολογίες υπάρχουν αναπόφευκτα σε κάθε κοινωνία ενώ αυτές οξύνονται ιδιαίτερα και εκδηλώνονται καταστροφικά όταν οι (όποιες) κοινωνίες εκτεθούν σε ανώμαλες συνθήκες πίεσης.

Ανώμαλες συνθήκες πίεσης και πολιτικής εκτροπής όπως το γενοκτονικό Μνημόνιο, το εμπνευσμένο από τους τοκογλύφους που στηρίζουν την εγχώρια κλεπτοκρατική ολιγαρχία και το οποίο επέβαλλε στους Έλληνες τόσο ακραίους εκβιασμούς ώστε οι συνειδήσεις και το ήθος τους να διαστρεβλωθούν στο έπακρο, προκειμένου απλά να υπάρξουν σε ένα νοσηρό και βίαια επιβεβλημένο καθεστώς.

Ναι, ναι Σωτηλένα μου, οι Έλληνες είναι εξίσου σκατοχαρακτήρες με όλους τους ανθρώπους παντού, απλά είναι κάπως εύκολο να είσαι πιο ψύχραιμος, χαλαρός και νομοταγής στην Σουηδία και στην Νορβηγία, αφού το περιβάλλον αυτό ενθαρρύνει και αυτό το παράδειγμα δίνει.

Όταν ζεις στην Ελλάδα και έχεις κάτι πραξικοπηματίες κανίβαλους για πολιτικούς ηγέτες και κάτι μπάζα σαν και σένα να το παίζουν διανοούμενες, τι περιμένεις να δεις? Πανικόβλητα ανθρωπάκια που ενσαρκώνουν τις φοβίες και τις ψυχώσεις που διαχέει το καθεστώς ανομίας.

Αυτά ακριβώς τα μαζικά ψυχιατρικά παρατράγουδα δηλαδή που βλέπεις σε οποιαδήποτε χώρα επικρατεί αντίστοιχο νεοφιλελεύθερο καθεστώς και Ναζιστικό παρακράτος.

Όχι το εκ φύσεως καθεστώς, ούτε το πηγαίο καθεστώς, ούτε το αναπόφευκτο, μοιραίο, εθνικά προδιαγεγραμμένο καθεστώς – το καθεστώς που επιβλήθηκε εκ των άνω, με λογιστικές απάτες και διαστρέβλωση, με νομιμοφανείς βυζαντινισμούς και σαφείς αποικιοκρατικές προτεραιότητες, και ασύδοτη οικονομική και φυσική βία, εις βάρος ενός λαού που καλώς ή κακώς δεν είχε τα ερμηνευτικά εργαλεία για να το αποκωδικοποιήσει και να εξουδετερώσει εγκαίρως αυτή την συντεταγμένη επίθεση εναντίον του, ταυτόχρονα από εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.

Είναι ξεκαρδιστικά μικροπρεπές το ότι εστιάζεις στην Κυβέρνηση του Τσίπρα όταν κρίνεις το καθεστώς στην Ελλάδα ως πολιτειακή ανωμαλία αφού όλοι γνωρίζουμε ότι ο Τσίπρας ακόμα και ο Θεάνθρωπος να ήταν δεν θα είχε καταφέρει να καθαρίσει τον κόπρο του Αυγείου που κληρονόμησε.

Αυτό που λες είναι ξεκαρδιστικό, εσύ πάλι όμως καθόλου, αφού αποκρύπτεις δεκαετίες ολόκληρες κλεπτοκρατικής ολιγαρχίας και εξαπάτησης του λαού από διεφθαρμένους κακοποιούς, του είδους που προφανώς δεν σε ενοχλούν καθόλου.

Υ.Γ. Προς αναγνώστες εν γένει

Προσωπικά θεωρώ την κυβέρνηση Τσίπρα μια ανερμάτιστη, αναποφάσιστη, ασαφή κυβέρνηση που στέλνει διαρκώς συγκεχυμένα και αντικρουόμενα μηνύματα ενώ θα έπρεπε να δείχνει σιγουριά και αποφασιστικότητα σε καιρούς μεγάλης ανασφάλειας.

Μπορεί και να είναι φαινομενικά όλα αυτά τα ελαττώματα της και να υπάρχει κάποιο σχέδιο που δεν συλλαμβάνει το φτωχό μου το μυαλό, αλλά μέχρι στιγμής αυτό εισπράττω βάσει των δεδομένων.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση μιας συγκεχυμένης και πολλές φορές αντιφατικής κυβέρνησης, πρόκειται για μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση η οποία στελεχώνεται από κάποιους ανθρώπους που τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν είναι αποδεδειγμένα διεφθαρμένοι.

Η απόπειρα του να παρουσιαστεί ως πρόβλημα ή παθολογία μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να γίνεται μόνο από εκείνους που προσπαθούν να της επιρρίψουν εγκλήματα άλλων, ενώ παθαίνουν αλλεργία μπροστά στις ασάφειες, τα διλήμματα και τους κλυδωνισμούς που αυτονόητα έχει κάθε δημοκρατικό καθεστώς.

Εκείνοι που ενοχλούνται από την περιπέτεια και τους κραδασμούς μιας δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας που πειραματίζεται καθώς αναζητά λύσεις και ισορροπίες, μπορούν πάντα να πάνε στην Βόρειο Κορέα όπου επικρατεί απόλυτη συμμόρφωση με την τάξη και τους νόμους.

Η διαπίστωση πως πρόκειται περί παθολογίας η συχνά άβολη και αντιφατική δημοκρατία είναι από τα παλαιότερα τεχνάσματα των έμπορων στιλπνού, τακτοποιημένου, πειθαρχημένου, συνεπούς ολοκληρωτισμού.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Παναγιώτης Χατζηστεφάνου

Ο Παναγιώτης Χατζηστεφάνου είναι Ελληνο-Ουρουγουανός καλλιτέχνης και συγγραφέας. Ζει στο Βερολίνο όπου εργάζεται ως διευθυντής σύνταξης του www.theberlinagenda.com και του www.nakedbutsafe.com

6 Comments

 1. Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση δεν νομίζω πως είναι όπως δεν ήταν και οι προηγούμενες. Έστω και αν είναι καλύτερη απο τις προφανώς ναζιστικές προηγούμενες.

 2. aristeros on

  και ο χατζηστεφάνου κάποτε έκανε το ίδιο που κάνει η “σωτηλένα”. στα κωστοπουλέικα δεν δούλευε και αυτός και η αδερφή του? τώρα δεν του έκατσε “καριέρα” και έγινε αντισυστημικός. ό,τι κάτσει μωρέ.

 3. Νικος Ξηρος on

  θα συμφωνήσω μαζί του…ειδικά στο κομμάτι του “αναποφάσιστου”..δείχνουν μια ροπή προς την ανεύθυνουπεύθυνη τύπου πολιτικής, ρίχνοντας το μπαλάκι συνεχώς έξω. Όπως λόγου χάρη ο υπουργός Πανούσης με τα περι άγραφου νόμου των φυλακών, που θα αποδώσει την δέουσα δικαιοσύνη απέναντι στον τραγικό πατέρα ψυχοπαθή εγκληματία, γιατί το κράτος δεν θέλει να εκτελεί τέτοιους δολοφόνους προτρέποντας να το κάνουν οι φυλακισμένοι, ή και πιο χαρακτηριστικό..την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την νέα συμφωνία με τους εταίρους(λέμε τώρα). Το θέμα λοιπόν είναι ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να γίνει πιο δημιουργική, πιο αποφασιστική και πιο αποτελεσματική, γιατί κοντεύει να μείνει στην ιστορία ως η πιο ανίκανη κυβέρνηση όχι λόγου ιδεολογίας, αλλά λόγου αναποφασιστκότατης ανικανότητας…και ως γνωστών οι καλές προθέσεις χρειάζονται και θέληση προς εφαρμογή..με άλλα λόγια αρχίδια !!!!

 4. Το σχόλιο αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στο Κύριο Χατζηστεφάνου και είναι ουσιαστικά μια ερώτηση ,η απάντηση της οποίας θα προσθέσει ένα λιθαράκι σε μια κοινωνική έρευνα που είναι σε εξέλιξη.Η έρευνα διεξάγεται απο προσωπική πρωτοβουλία,εργάζονται 15 άτομα για αυτό το σκοπό και δεν έχουμε ακόμα ακριβείς πληροφορίες για τη δημοσιοποίηση της.Η ερώτηση έχει ως εξής : Έχετε νοιώσει ποτέ την ανάγκη αποβολής ανθρώπου απο το περιβάλλον σας λόγω περιορισμένης αντίληψης και χαμηλής εγκεφαλικής ευελιξίας?Πιστεύετε οτι είναι στοιχείο του βαθιά καλλιεργημένου άνθρωπου να προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει τη γνώση σε κάποιον που δεν είναι καλλιεργημένος?
  Ευχαριστώ εκ τον προτέρων και συγνώμη που σας ρωτάω μέσα απο το σχόλιο. Μάρα Παπαδοπούλου,κοινωνιολόγος.

 5. stefania on

  Επειδή είναι εμφανής η προσπάθεια του συντάκτη για προσεγμένη γλώσσα, το σωστό είναι “η κόπρος του Αυγεία”. Ο κόπρος είναι το γνωστό μας κοπρόσκυλο, κοπρίτης κλπ όχι η κοπριά.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

19 + nine =

Simple Share Buttons